Ketchup z cukinii powinien znaleźć się w każdej spiżarni. Przygotowywanie przetworów na zimę staje się coraz bardziej popularne i wiele osób postanawia zamknąć w słoiku smaki lata, których próżno szukać zimą w sklepach. Ketchup z cukinii to jeden z tych przetworów, który znany jest już od wielu lat. Jest to zasługą jego niepowtarzalnego smaku, a także wszechstronnego zastosowania, gdyż spokojnie można nim zastąpić sklepowy ketchup, a także wykorzystać do domowych zapiekanek lub wiejskiej pizzy.
Jak zrobić keczup z cukinii? Pamiętajmy, że tak jak w przypadku innych przetworów także przy wekowaniu ketchupu z cukinii konieczne jest zachowanie pewnych zasad. Przede wszystkim do wykonania sosu wybieramy zdrowe, dojrzałe warzywa, pozbawione przebarwień i śladów nadpsucia. Ketchup zamykamy w wyparzonych słoikach lub butelkach, które zakręcamy nowymi, wyparzonymi zakrętkami. Zyskamy wtedy pewność, że zawartość słoików nie ulegnie zepsuciu. Gotowe przetwory należy poddać procesowi pasteryzacji - można to zrobić tradycyjnie, gotując słoiki w garnku z wodą, lub "na sucho" - w piekarniku.
Ketchup z cukinii z czosnkiem to jeden z wariantów domowego sosu z cukinii, jaki możemy przygotować na zimę. Dzięki dodatkowi chilli możemy uzyskać ostry posmak, ale rezygnując z niego otrzymamy równie smaczną, klasyczną łagodną wersję.
Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą następujące składniki:
Przygotowanie:
Nie każdy z nas jest fanem ostrej papryki i czosnku, dlatego te składniki w przepisie na domowy ketchup możemy potraktować jako opcjonalne. Jednak w podstawowej wersji ketchup z cukinii i papryki wymaga zastosowania świeżej czerwonej papryki, która nie tylko podbije jego smak, ale też kolor.
Aby dodać ketchupowi nieco kwaskowatego posmaku, warto dodać do niego jabłko. Do powyższej receptury wystarczą dwa o średniej wielkości.
Osoby, które lubią włoskie smaki, powinny za to do listy składników dodać odrobinę oregano, które zintensyfikuje smak ketchupu.
Nie od dziś wiadomo, że wśród największych fanów ketchupu są dzieci w różnym wieku. Jest to efektem tego, że sos jest wyrazisty i wybija się na tle często mdłych, dziecięcych posiłków. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze maluchy na talerzu znajdą wartościowy sos, wtedy warto przygotować go samemu. Ketchup z cukinii dla dzieci przygotowujemy w podobny sposób co zwykły, ograniczamy jedynie intensywne przyprawy, w tym chilli, pieprz cayenne czy ostrą paprykę w proszku. Możemy także zastąpić zwykły ocet spirytusowy jabłkowym.
Zobacz też: Przetwory z cukinii - w occie, syropie, ketchupie i dżemie. Wykorzystaj sezon do granic [PRZEPISY]