Ile gotować młode ziemniaki? To obowiązkowy dodatek do letnich obiadów

Ile gotuje się ziemniaki? To zależy od ich rodzaju. Trwa sezon na młode ziemniaki, czyli zdaniem wielu, najpyszniejszą odmianę. Smakują idealnie z koperkiem i masłem lub upieczone w mundurkach z gzikiem. Aby poznać ich perfekcyjny smak, sprawdź, jak poprawnie je ugotować.

Młode ziemniaki mają niepowtarzalny smak. Są delikatne, aksamitne i stanowią idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Na lokalnych straganach pojawiają się już w czerwcu. Zawierają wiele składników odżywczych i mimo wielu obaw o ich kaloryczność, mogą odgrywać ważną rolę w redukcji wagi. Smakują dobrze zarówno same, posypane koperkiem, jak również w towarzystwie sezonowych warzyw, takich jak gruntowe ogórki czy młoda kapusta. Aby smakowały najlepiej, nie można gotować ich zbyt długo. Ważna jest odpowiednia temperatura i moment wrzucenia ich do wody. Sprawdź, czy gotujesz je poprawnie. 

Zobacz wideo Grillowana kukurydza z masłem ziołowym i parmezanem

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdź, czy nie popełniasz tego błędu!

Jak poprawnie ugotować ziemniaki? Wiele osób odpowie na to pytanie: "aż będą miękkie". Jest to prawda, ale nie do końca. Znaczenie ma odpowiedni moment wrzucenia ich do wody, która powinna zostać lekko osolona. Mimo tego, że po wbiciu w nich widelca lub noża, będą wyglądały na miękkie, mogą mieć twarde, nieco surowe kawałki, które zepsują ich smak. Największym błędem popełnianym przez smakoszy amatorów, jest obieranie młodych ziemniaków ze skórki. W przypadku młodych ziemniaków nie jest to potrzebne, a wręcz powinno nie być praktykowane wcale. W skórce młodego ziemniaka tkwi cały smak i aromat. Przed ugotowaniem, należy je więc dokładnie obmyć i delikatnie wyszorować, aby pozbyć się piasku i brudu. Tak przygotowane bulwy należy odstawić na durszlaku, aby czekały na zagotowanie wody.

Ziemniaki hasselbackZiemniaki hasselback - przepis. Dodaj gzik i zrób polsko-szwedzką hybrydę

Ile gotować młode ziemniaki? Rozmiar odgrywa tutaj kluczową rolę

W przypadku gotowania młodych ziemniaków największe znaczenie ma ich rozmiar. Młode bulwy powinny być niemal jednakowej wielkości, aby wszystkie po ugotowaniu smakowały równie smacznie. Do garnka należy wlać wodę, tak aby zakrywała wrzucone do niej później ziemniaki. Należy pamiętać o tym, że po włożeniu do niej warzyw, jej stopień nieco się podniesie. Wodę należy osolić i poczekać, aż zacznie bulgotać. Dopiero wtedy możemy wrzucić do niej przygotowane wcześniej, umyte ziemniaki.

Placki ziemniaczane - przepis, który zawsze się udaje. Zdjęcie ilustracyjnePlacki ziemniaczane - przepis, który zawsze się udaje

Ile gotują się ziemniaki? To nie takie proste, jak się wydaje

Wiele osób myśli, że gotowanie ziemniaków należy do najprostszych zadań kulinarnych. To nieprawda, ponieważ, aby wydobyć z ziemniaków odpowiedni smak, trzeba kierować się konkretnymi zasadami. Kiedy woda będzie bulgotać, należy powoli umieścić w niej ziemniaki, zmniejszając gaz, aby nie wykipiały. Następnie przykryć je uchyloną lekko pokrywką. Młode, niewielkie ziemniaki gotujemy około 10 do 15 minut. Nie trzeba ich gotować długo, ponieważ najsmaczniejsze są nie za miękkie. Aby mieć pewność, że młode ziemniaki są gotowe, należy nakłuć je szpikulcem lub nożem. Kiedy okaże się, że są gotowe, wyłącz palnik i odlej wodę, a następnie przykryj je pokrywką na około 2 minuty. W ten sposób wchłoną swój aromat i będą smaczniejsze. Serwuj np. z masłem i koperkiem. Smacznego!

Więcej o: