Ciasto na gofry. Co zrobić, aby było idealnie puszyste? Oto krótki poradnik gofrowy

Ciasto na gofry to jednocześnie łatwe i trudne zadanie do wykonania. Musi być odpowiednio puszyste, a zarazem lekko chrupiące.

Jak zrobić gofry?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby gofrów. Ten słodki deser serwowany na wiele różnych sposobów potrafi trafić w gust każdego łasucha. Najczęściej wybieramy gotowe gofry sprzedawane w budkach ze słodyczami. Ich niewątpliwą zaletą jest szeroki wybór dodatków i możliwość dowolnego ich komponowania. Ale to nie wszystko. Ciasto na gofry oferowane w kawiarniach i innych punktach gastronomicznych jest wyjątkowo smaczne i posiada bardzo dobrą konsystencję - jest jednocześnie miękkie i delikatnie chrupiące. 

Takie ciasto da się wykonać także w domu. Jak zrobić gofry w domu? Przede wszystkim potrzebny będzie odpowiedni sprzęt. Bez gofrownicy nie uda nam się przygotować odpowiedniego ciasta. Następnie konieczne jest skompletowanie składników na ciasto i dodatków. W międzyczasie, gdy będziemy przygotowywać ciasto, należy rozgrzać urządzenie. Gdy będzie wystarczająco gorące, wylewamy małymi porcjami masę do gofrownicy.

GofryMasz ochotę na coś słodkiego? Polecają się pyszne, domowe gofry. Jak je zrobić? Mamy kilka przepisów

Gofry jak z budki. Przepis na ciasto

Gofry jak z budki we własnym domu? Tak, jest to możliwe, ale pod warunkiem, że odpowiednio przygotujemy ciasto. Poniżej znajdziesz przepis dzięki, któremu uzyskasz 10 idealnych gofrów, które możesz podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, sosem karmelowym i wszystkim tym, co tylko przyjdzie ci na myśl.

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 400 ml mleka, 3 jaja, 1/3 szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru, szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Gofrownicę posmaruj delikatnie olejem i podłącz. Rozgrzej do maksymalnej temperatury urządzenie.
  2. Oddziel białka i żółtka.
  3. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier.
  4. Żółtka połącz z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, ciepłym mlekiem i olejem.
  5. Do masy na bazie żółtek dodawaj po łyżce sztywnej piany i delikatnie mieszaj.
  6. Gotową masę powoli wlewaj do gorącej gofrownicy. Pieczenie powinno trwać około 3-4 minut, w zależności od mocy urządzenia.

GofryOchota na gofry? Szybki przepis Ani Starmach robi furorę. A sekret to ubite białka

Gofry bez jajek. Jak zrobić ciasto?

Alergie to dziś dość powszechny problem. Coraz więcej dzieci i dorosłych cierpi na różnego typu nietolerancje pokarmowe, które objawiają się wysypką, problemami z układem pokarmowym itp. Jednym z najczęstszych alergenów jest jajko. Osoby takie muszą unikać wszelkich produktów, które w składzie posiadają żółtko lub białko. Dotyczy to także deserów. Jak zrobić gofry bez jajek? Można posłużyć się dokładnie tą samą recepturą co w przypadku zwykłych gofrów z pominięciem jajek.

Zobacz wideo

Zobacz też: Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej - zrób gofry [PRZEPIS]

Więcej o: