Ciasto na gofry. Co zrobić, aby było idealnie puszyste? Oto krótki poradnik gofrowy

Ciasto na gofry to jednocześnie łatwe i trudne zadanie do wykonania. Musi być odpowiednio puszyste, a zarazem lekko chrupiące.

Jak zrobić gofry?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby gofrów. Ten słodki deser serwowany na wiele różnych sposobów potrafi trafić w gust każdego łasucha. Najczęściej wybieramy gotowe gofry sprzedawane w budkach ze słodyczami. Ich niewątpliwą zaletą jest szeroki wybór dodatków i możliwość dowolnego ich komponowania. Ale to nie wszystko. Ciasto na gofry oferowane w kawiarniach i innych punktach gastronomicznych jest wyjątkowo smaczne i posiada bardzo dobrą konsystencję - jest jednocześnie miękkie i delikatnie chrupiące. 

Takie ciasto da się wykonać także w domu. Jak zrobić gofry w domu? Przede wszystkim potrzebny będzie odpowiedni sprzęt. Bez gofrownicy nie uda nam się przygotować odpowiedniego ciasta. Następnie konieczne jest skompletowanie składników na ciasto i dodatków. W międzyczasie, gdy będziemy przygotowywać ciasto, należy rozgrzać urządzenie. Gdy będzie wystarczająco gorące, wylewamy małymi porcjami masę do gofrownicy.

Gofry jak z budki. Przepis na ciasto

Gofry jak z budki we własnym domu? Tak, jest to możliwe, ale pod warunkiem, że odpowiednio przygotujemy ciasto. Poniżej znajdziesz przepis dzięki, któremu uzyskasz 10 idealnych gofrów, które możesz podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, sosem karmelowym i wszystkim tym, co tylko przyjdzie ci na myśl.

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 400 ml mleka, 3 jaja, 1/3 szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cukru, szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Gofrownicę posmaruj delikatnie olejem i podłącz. Rozgrzej do maksymalnej temperatury urządzenie.
  2. Oddziel białka i żółtka.
  3. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier.
  4. Żółtka połącz z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, ciepłym mlekiem i olejem.
  5. Do masy na bazie żółtek dodawaj po łyżce sztywnej piany i delikatnie mieszaj.
  6. Gotową masę powoli wlewaj do gorącej gofrownicy. Pieczenie powinno trwać około 3-4 minut, w zależności od mocy urządzenia.

Gofry bez jajek. Jak zrobić ciasto?

Alergie to dziś dość powszechny problem. Coraz więcej dzieci i dorosłych cierpi na różnego typu nietolerancje pokarmowe, które objawiają się wysypką, problemami z układem pokarmowym itp. Jednym z najczęstszych alergenów jest jajko. Osoby takie muszą unikać wszelkich produktów, które w składzie posiadają żółtko lub białko. Dotyczy to także deserów. Jak zrobić gofry bez jajek? Można posłużyć się dokładnie tą samą recepturą co w przypadku zwykłych gofrów z pominięciem jajek.

Zobacz wideo

Zobacz też: Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej - zrób gofry [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.