Sernik z malinami, czyli najlepszy deser na lato
Ciasto z malinami to przysmak lata. Kiedy trwa sezon na te przepyszne owoce, nie sposób nie wykorzystać tego do przygotowania doskonałego deseru. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych wypieków z owocami jest sernik. Masa serowa bardzo dobrze komponuje się zarówno z owocami kwaśnymi jak i słodkimi. Do przygotowania sernika z malinami wystarczy:
- kilogram twarogu (może być z wiaderka)
- 100 g masła
- 4 jajka
- budyń waniliowy
- 100 g cukru
- 500 g świeżych malin.
Przygotowanie:
- Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia.
- Twaróg umieść w głębokiej misce. Dodaj do niego cztery całe jaja, wystygnięte, płynne masło, cukier oraz budyń.
- Całość zmiksuj na niskich obrotach.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej masę serową.
- Na wierzchu wysyp świeże, umyte i osuszone maliny.
- Całość piecz w temperaturze 160°C przez około 80-90 minut.
Brownie z malinami: przepis
Maliny bardzo dobrze komponują się z ciastem typu brownie. Można je dołączyć do mini-brownie stanowiących osobne porcje, jak i do wypieku w dużej blaszce. Aby je przygotować, musisz mieć pod ręką:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 30 g mąki pszennej
- ekstrakt z wanilii
- 250 g świeżych malin
Przygotowanie:
- Masło roztopić i dodać do niego czekoladę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i przestudzić
- W misce delikatnie roztrzepać jajka z cukrem.
- Dodać przestudzony sos czekoladowy, ponownie wymieszać.
- Dodać przesianą mąkę pszenną i ekstrakt z wanilii. Mieszać do połączenia składników.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę i wyrównać.
- W ciasto delikatnie powpychać maliny, tak by ciasto lekko je przykryło.
- Piec w temperaturze 160º C przez około 30 minut.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na różowe ciasto z malinami
Ciasto kruche z malinami: jak je przygotować?
Ciasto kruche z malinami przygotowujemy dokładnie tak samo jak to do szarlotki. Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na dwie nierówne części i wrzucamy zawinięte w folię spożywczą do lodówki.
Po około godzinie rozwałkowujemy większą kulkę i wykładamy nią formę do pieczenia, którą najpierw wykładamy papierem do pieczenia. Na ciasto wysypujemy maliny (około 500 g). Rozwałkowujemy drugą część ciasta i następnie kroimy równej szerokości paski. Układamy je w kratkę na owocach. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto czekoladowe z malinami i bitą śmietaną
A oto prosty przepis na bardzo efektowne ciasto czekoladowe z malinami, które możesz zaserwować na rodzinnej imprezie.
Składniki:
- biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao
- masa czekoladowa: 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany 30%, 150 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki cukru pudru, łyżeczka żelatyny, 60 ml wody
- masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka żelatyny, 60 ml wody
- dodatkowo: 150 g świeżych malin.
Przygotowanie:
- Z podanych składników przygotować biszkopt kakaowy. Gdy przestygnie nasączyć roztworem wody z cytryną, kawą lub amaretto.
- Przygotować masę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w 100 ml śmietanki i przestudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić i połączyć z bitą śmietaną. Serek mascarpone zmiksować na puszystą masę, dodać cukier oraz chłodną czekoladę, a na koniec połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.
- Przygotować masę śmietanową. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie połączyć z żelatyną jak wyżej.
- Nasączony biszkopt smarujemy warstwą masy czekoladowej. Odstawiamy na chwilę do lodówki, by masa stężała.
- Następnie układamy maliny i przykrywamy je bitą śmietaną. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Wierzch możemy udekorować posypką lub startą czekoladą.
Zobacz też: Ciasto z brzoskwiniami idealne na lato. Zostań ambasadorem dobrego smaku [PRZEPIS]