Ciasto z malinami: najlepsze przepisy na wypieki z owocami. Mamy cztery propozycje

Ciasto z malinami może przybrać formę sernika, brownie lub zwykłej kruszonki. Bez względu na to, którą opcję wybierzemy, na pewno będzie smakowite.

Sernik z malinami, czyli najlepszy deser na lato

Ciasto z malinami to przysmak lata. Kiedy trwa sezon na te przepyszne owoce, nie sposób nie wykorzystać tego do przygotowania doskonałego deseru. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych wypieków z owocami jest sernik. Masa serowa bardzo dobrze komponuje się zarówno z owocami kwaśnymi jak i słodkimi. Do przygotowania sernika z malinami wystarczy:

  • kilogram twarogu (może być z wiaderka)
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • budyń waniliowy 
  • 100 g cukru
  • 500 g świeżych malin.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia.
  2. Twaróg umieść w głębokiej misce. Dodaj do niego cztery całe jaja, wystygnięte, płynne masło, cukier oraz budyń.
  3. Całość zmiksuj na niskich obrotach.
  4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej masę serową.
  5. Na wierzchu wysyp świeże, umyte i osuszone maliny.
  6. Całość piecz w temperaturze 160°C przez około 80-90 minut.

Ciasto czekoladowe z truskawkamiCiasto czekoladowe z truskawkami - idealne ciasto na upalne dni [PRZEPIS]

Brownie z malinami: przepis

Maliny bardzo dobrze komponują się z ciastem typu brownie. Można je dołączyć do mini-brownie stanowiących osobne porcje, jak i do wypieku w dużej blaszce. Aby je przygotować, musisz mieć pod ręką:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 30 g mąki pszennej
  • ekstrakt z wanilii
  • 250 g świeżych malin

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić i dodać do niego czekoladę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i przestudzić
  2. W misce delikatnie roztrzepać jajka z cukrem.
  3. Dodać przestudzony sos czekoladowy, ponownie wymieszać. 
  4. Dodać przesianą mąkę pszenną i ekstrakt z wanilii. Mieszać do połączenia składników.
  5. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę i wyrównać.
  6. W ciasto delikatnie powpychać maliny, tak by ciasto lekko je przykryło.
  7. Piec w temperaturze 160º C przez około 30 minut. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na różowe ciasto z malinami

Ciasto kruche z malinami: jak je przygotować?

Ciasto kruche z malinami przygotowujemy dokładnie tak samo jak to do szarlotki. Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na dwie nierówne części i wrzucamy zawinięte w folię spożywczą do lodówki. 

Po około godzinie rozwałkowujemy większą kulkę i wykładamy nią formę do pieczenia, którą najpierw wykładamy papierem do pieczenia. Na ciasto wysypujemy maliny (około 500 g). Rozwałkowujemy drugą część ciasta i następnie kroimy równej szerokości paski. Układamy je w kratkę na owocach. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto arbuz. Zdjęcie ilustracyjneCiasto arbuz na bazie szpinaku. Genialny deser, który zaskoczy twoich gości

Ciasto czekoladowe z malinami i bitą śmietaną

A oto prosty przepis na bardzo efektowne ciasto czekoladowe z malinami, które możesz zaserwować na rodzinnej imprezie.

Składniki:

  • biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao
  • masa czekoladowa: 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany 30%, 150 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki cukru pudru, łyżeczka żelatyny, 60 ml wody
  • masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka żelatyny, 60 ml wody
  • dodatkowo: 150 g świeżych malin.

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotować biszkopt kakaowy. Gdy przestygnie nasączyć roztworem wody z cytryną, kawą lub amaretto.
  2. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w 100 ml śmietanki i przestudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić i połączyć z bitą śmietaną. Serek mascarpone zmiksować na puszystą masę, dodać cukier oraz chłodną czekoladę, a na koniec połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.
  3. Przygotować masę śmietanową. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie połączyć z żelatyną jak wyżej.
  4. Nasączony biszkopt smarujemy warstwą masy czekoladowej. Odstawiamy na chwilę do lodówki, by masa stężała.
  5. Następnie układamy maliny i przykrywamy je bitą śmietaną. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
  6. Wierzch możemy udekorować posypką lub startą czekoladą.

Zobacz też: Ciasto z brzoskwiniami idealne na lato. Zostań ambasadorem dobrego smaku [PRZEPIS]

Więcej o: