Szparagi w cieście francuskim. Smaczna i elegancka przystawka na twoim stole [POMYSŁY]

Szparagi w cieście francuskim to danie łatwe, a jednocześnie bardzo efektowne. Do przygotowania go wystarczy kilka prostych składników.

Tarta ze szparagami w cieście francuskim

Szparagi to warzywo, po które Polacy sięgają coraz chętniej. Sezon na nie zaczyna się pod koniec maja i trwa niemal przez cały czerwiec. Szparagi są smacznym dodatkiem do dań, ale mogą także grać w nich główną rolę. Są bogatym źródłem białka, błonnika, ale także wapnia, potasu, magnezu i selenu. Są także produktem obfitującym w kwas foliowy niezwykle ważny dla kobiet w ciąży.

Co ważne, szparagi można przygotować na wiele różnych sposobów: doskonale smakują gotowane, smażone, pieczone lub grillowane.

Tarta ze szparagami w cieście francuskim to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie warzyw na obiad. Wystarczy formę do tarty wyłożyć gotowym ciastem francuskim. Szparagi zahartować wrzątkiem i ułożyć na cieście razem z szynką parmeńską. Przygotowujemy masę z żółtek, śmietany i tartego sera, którą zalewamy szparagi. Na wierzchu umieszczamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Szparagi w boczku i cieście francuskim

Szparagi w boczku i cieście francuskim to bardzo prosta potrawa, która wymaga więcej czasu, aby ją wykonać. Szparagom odcinamy najpierw zdrewniałe końcówki i myjemy. Ciasto tniemy na paski - tyle ile mamy szparagów. Podobnie z boczkiem: przygotowujemy tyle plastrów ile mamy szparagów.

Na każdy plaster ciasta kładziemy plaster boczku i następnie owijamy nim pojedynczo szparagi. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch musimy posmarować rozkłóconym żółtkiem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami

Szparagi w cieście francuskim z serem

Szparagi bardzo dobrze współgrają z ciastem francuskim. Jest ono równie delikatne jak one. W sieci znajdziemy mnóstwo receptur na to jak serwować szparagi w cieście francuskim z serem i innymi dodatkami. Możemy je dowolnie komponować, biorąc pod uwagę własne upodobania kulinarne. Do szparagów w cieście doskonale pasuje także biały sos.

Szparagi w cieście francuskim z mascarpone

Serek mascarpone kojarzy nam się głównie z ciastami i deserami. Wraz ze śmietanką 30% tworzy idealny krem do przekładania tortów. Mało kto wpadłby jednak na pomysł, aby wykorzystać go do dania o słonym smaku. Szparagi w cieście francuskim z mascarpone to doskonały przykład nietypowego, niejednoznacznego połączenia. Przygotowujemy go tak jak wspomnianą wyżej tartę. Pamiętajmy by ponakłuwać ciasto nim wyłożymy na nim składniki. W masie jajecznej zastępujemy śmietanę mascarpone - uzyskamy masę znacznie gęstszą, która doskonale otuli szparagi i pozostałe dodatki, jakie zdecydujemy się wraz z nimi zapiec. 

Zobacz też: Szybki obiad z niczego? Zupa z 5 składników: masz je w kuchni i nie spodziewasz się, że tak dobrze smakuje

Więcej o: