• Link został skopiowany

Kotlet z kalafiora - przepisy na zdrowy obiad dla całej rodziny

Kotlet z kalafiora to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego polskiego obiadu. Kalafior jest nie tylko zdrowy, ale też wspiera proces odchudzania. Szukasz pomysłu na lekki obiad? Sprawdź, co można wyczarować z kalafiora.
Kotlety z kalafiora. Zdjęcie ilustracyjne
Viktor1/shutterstock

Kotlety z kalafiora w klimacie zero waste 

Najlepsi kucharze świata polecają gotowanie z tego, co już mamy w lodówce. Kuchnia zero waste jest nie tylko ekologiczna, ale też może być bardzo inspirująca. Na bazie kalafiora i kilku dodatków można stworzyć pyszny i zdrowy obiad, na przykład: 

  • kotlety z kalafiora i jajek
  • kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
  • mielone kalafiorowe 

Kotlety z kalafiora mogą mieć różne oblicze, jak przygotować szybki i zdrowy obiad? Kilka zdrowych patentów znajdziesz poniżej. 

Kotlety z kalafiora i jajek - krok po kroku 

To prosty i szybki przepis z bardzo krótką listą składników. Idealna propozycja dla zabieganych rodziców, którzy chcą, aby dzieci zjadły zdrowy posiłek i jednocześnie nie mają dużej ilości czasu na gotowanie. Przepis na kotlety z kalafiora i jajek prezentujemy poniżej.

Lista składników: 

  • kalafior - 1 sztuka 
  • jajko - 1 sztuka 
  • masło 
  • bułka tarta 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

  1. Kalafior należy oczyścić, umyć i podzielić na małe różyczki. 
  2. W kolejnym kroku gotujemy go w osolonej wodzie, aż do momentu, gdy stanie się miękki. 
  3. Po ugotowaniu kalafior należy zmiażdżyć widelcem, dodać jajko oraz pieprz i sól. 
  4. Następnie z powstałej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. 
  5. Tak powstałe kotleciki należy podsmażyć z każdej strony po kilka minut. 
Zobacz wideo Zobacz też przepis na kalafior po chińsku

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - samo zdrowie 

W poszukiwaniu najlepszego duetu warto sięgnąć po kaszę jaglaną, kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej są naprawdę dobrym wyborem. Przepis prezentujemy poniżej. 

Lista składników: 

  • kalafior - 1 sztuka 
  • kasza jaglana - 100 g 
  • płatki owsiane - 10 łyżek stołowych 
  • posiekany koperek - 2 łyżki 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Kalafior i kaszę należy ugotować do miękkości. 
  2. Po ugotowaniu kalafior miażdżymy widelcem i dodajemy do kaszy. 
  3. Po wymieszaniu dwóch podstawowych składników dodajemy koperek, płatki owsiane oraz pieprz i sól.   
  4. Tak uformowane kotlety odstawiamy do ostygnięcia. 
  5. Następnie panierujemy je w płatkach owsianych i smażymy po kilka minut z każdej strony. 

Mielone kalafiorowe - jak zrobić? 

Mielone kalafiorowe z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne kotlety, to propozycja skrojona na miarę dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa.

Lista składników: 

  • kalafior - 1 sztuka 
  • mąka pszenna - 2 łyżki stołowe 
  • zioła: natka pietruszki oraz koper - po 1 małej łyżce 
  • jajko - 2 sztuki
  • czosnek - 3 ząbki 
  • przyprawy: cukier, sól, pieprz - po 1 małej łyżeczce
  • cebula dymka - 1 sztuka 
  • bułka tarta - 4 łyżki stołowe 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie: 

  1. Kalafiora czyścimy, myjemy i dzielimy na różyczki. 
  2. Warzywo gotujemy przez około 8 minut i następnie miażdżymy go widelcem. 
  3. Po odsączeniu kalafiora należy dodać mąkę i dwa jajka. 
  4. Następnie dodajemy przyprawy, zioła oraz starty czosnek i posiekaną dymkę. 
  5. Całość mieszamy i formujemy małe kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. 
  6. W kolejnym kroku smaży z każdej strony i gotowe. 

Zobacz też: Zapiekanka z kalafiora w trzech odsłonach. Przepisy na apetyczną i zdrową kolację na lato

Więcej o: