Kotlety z kalafiora w klimacie zero waste
Najlepsi kucharze świata polecają gotowanie z tego, co już mamy w lodówce. Kuchnia zero waste jest nie tylko ekologiczna, ale też może być bardzo inspirująca. Na bazie kalafiora i kilku dodatków można stworzyć pyszny i zdrowy obiad, na przykład:
- kotlety z kalafiora i jajek
- kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
- mielone kalafiorowe
Kotlety z kalafiora mogą mieć różne oblicze, jak przygotować szybki i zdrowy obiad? Kilka zdrowych patentów znajdziesz poniżej.
Kotlety z kalafiora i jajek - krok po kroku
To prosty i szybki przepis z bardzo krótką listą składników. Idealna propozycja dla zabieganych rodziców, którzy chcą, aby dzieci zjadły zdrowy posiłek i jednocześnie nie mają dużej ilości czasu na gotowanie. Przepis na kotlety z kalafiora i jajek prezentujemy poniżej.
Lista składników:
- kalafior - 1 sztuka
- jajko - 1 sztuka
- masło
- bułka tarta
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kalafior należy oczyścić, umyć i podzielić na małe różyczki.
- W kolejnym kroku gotujemy go w osolonej wodzie, aż do momentu, gdy stanie się miękki.
- Po ugotowaniu kalafior należy zmiażdżyć widelcem, dodać jajko oraz pieprz i sól.
- Następnie z powstałej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
- Tak powstałe kotleciki należy podsmażyć z każdej strony po kilka minut.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na kalafior po chińsku
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - samo zdrowie
W poszukiwaniu najlepszego duetu warto sięgnąć po kaszę jaglaną, kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej są naprawdę dobrym wyborem. Przepis prezentujemy poniżej.
Lista składników:
- kalafior - 1 sztuka
- kasza jaglana - 100 g
- płatki owsiane - 10 łyżek stołowych
- posiekany koperek - 2 łyżki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kalafior i kaszę należy ugotować do miękkości.
- Po ugotowaniu kalafior miażdżymy widelcem i dodajemy do kaszy.
- Po wymieszaniu dwóch podstawowych składników dodajemy koperek, płatki owsiane oraz pieprz i sól.
- Tak uformowane kotlety odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie panierujemy je w płatkach owsianych i smażymy po kilka minut z każdej strony.
Mielone kalafiorowe - jak zrobić?
Mielone kalafiorowe z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne kotlety, to propozycja skrojona na miarę dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa.
Lista składników:
- kalafior - 1 sztuka
- mąka pszenna - 2 łyżki stołowe
- zioła: natka pietruszki oraz koper - po 1 małej łyżce
- jajko - 2 sztuki
- czosnek - 3 ząbki
- przyprawy: cukier, sól, pieprz - po 1 małej łyżeczce
- cebula dymka - 1 sztuka
- bułka tarta - 4 łyżki stołowe
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kalafiora czyścimy, myjemy i dzielimy na różyczki.
- Warzywo gotujemy przez około 8 minut i następnie miażdżymy go widelcem.
- Po odsączeniu kalafiora należy dodać mąkę i dwa jajka.
- Następnie dodajemy przyprawy, zioła oraz starty czosnek i posiekaną dymkę.
- Całość mieszamy i formujemy małe kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
- W kolejnym kroku smaży z każdej strony i gotowe.
Zobacz też: Zapiekanka z kalafiora w trzech odsłonach. Przepisy na apetyczną i zdrową kolację na lato