Chodzi wam po głowie botwina? Przepis na zupę idealną - w wersji błyskawicznej i tradycyjnej

Botwinka to smak lata. Świeża botwinka, młode buraczki - pychota! Jak zrobić botwinkę szybko i sprawnie? Podpowiadamy przepis na botwinkę z gotowym bulionem oraz botwinkę z bulionem, który musimy przygotować od zera.

Botwina -  przepis

Przepis na botwinę. Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • pęczek botwinki,
  • kilka dodatkowych buraczków,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • sok z jednej cytryny,
  • kilka łyżek śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: koperek.

Botwinka - właściwości i wartości odżywcze - zanim ugotujesz, przeczytaj!

Przepis na botwinę. Przygotowanie:

Jeśli do przepisu na botwinkę wykorzystujemy gotowy już bulion, po prostu zagotowujemy go porządnie. W innym wypadku kroimy warzywa, gotujemy je pod przykryciem przez kilka godzin. Pod koniec solimy i pieprzymy.

Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki

Następnie odcinamy liście botwinki, myjemy liście, kroimy drobno. Buraczki obieramy, myjemy. Także kroimy lub nawet ścieramy na tarce. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Do dodatkowego garnka wlewamy odrobinę oleju roślinnego i na nim podsmażamy ziemniaki. Dodajemy podsmażone ziemniaki do bulionu. Gotujemy przez około 10 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy buraczki oraz liście botwinki. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy sok z cytryny, śmietanę i opcjonalnie posiekany koperek. Śmietanę rozrzedzamy wywarem, dodajemy ją stopniowo. Koperek możemy dodać do garnka, a możemy też bezpośrednio na talerz. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.