Botwinka - właściwości i wartości odżywcze - zanim ugotujesz, przeczytaj!
Jeśli do przepisu na botwinkę wykorzystujemy gotowy już bulion, po prostu zagotowujemy go porządnie. W innym wypadku kroimy warzywa, gotujemy je pod przykryciem przez kilka godzin. Pod koniec solimy i pieprzymy.
Następnie odcinamy liście botwinki, myjemy liście, kroimy drobno. Buraczki obieramy, myjemy. Także kroimy lub nawet ścieramy na tarce. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Do dodatkowego garnka wlewamy odrobinę oleju roślinnego i na nim podsmażamy ziemniaki. Dodajemy podsmażone ziemniaki do bulionu. Gotujemy przez około 10 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy buraczki oraz liście botwinki. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy sok z cytryny, śmietanę i opcjonalnie posiekany koperek. Śmietanę rozrzedzamy wywarem, dodajemy ją stopniowo. Koperek możemy dodać do garnka, a możemy też bezpośrednio na talerz. Smacznego!