A może jagodzianka z kruszonką? Sprawdźcie nasz inny przepis:
Podgrzej mleko, ale nie zagotowuj go. Dodaj łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i pięć łyżek mąki. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie mąkę wymieszaj ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem. Dodaj jedno jajko, masło i pod koniec wyrabiania zaczyn. Porządnie wyrób ciasto, możesz wykorzystać robota kuchennego. Ponownie odłóż ciasto do wyrośnięcia. Po godzinie uformuj wałek i podziel go na części - około 15-20 kulek. Wymieszaj jagody z cukrem pudrem. Każdy kawałek ciasta uformuj na kształt płaskiej bułeczki, włóż do środka przynajmniej łyżkę jagód i porządnie zalep brzegi. Przełóż jagodzianki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Złączenia powinny być na dole.
Ponownie jagodzianki odłóż do wyrośnięcia. Po 10 minutach posmaruj je na roztrzepanym jajkiem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 20 minut. Jagodzianki będą rumiane i pulchne!
Na wierzchu możesz rozsypać kruszonkę (przepis znajdziesz w artykule powyżej). Nic też nie stoi na przeszkodzie, by jagodzianki pozostawić bez dodatków - także będą pyszne!