Królowe lata, czyli jagodzianki. Przepis, który zawsze się udaje

Bez bułek z jagodami nie ma lata. Pyszne, pulchne bułeczki, z których wysypują się jagody i wycieka pyszny jagodowy sok to wspomnienie, które wciąż jest żywe! Dla tego warto je pielęgnować i samodzielnie przygotować bułki z jagodami. Zdradzamy nasz sprawdzony przepis na jagodzianki.

Jagodzianki przepis

Bułki z jagodami. Składniki:

Jagodzianki przepis. Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół kostki masła,
  • szczypta soli
  • opakowanie świeżych drożdży,
  • 2 jajka.

A może jagodzianka z kruszonką? Sprawdźcie nasz inny przepis:

Jagodzianki przepis. Nadzienie:

  • 0,5 kg jagód,
  • cukier puder.

Bułki z jagodami. Przygotowanie:

Podgrzej mleko, ale nie zagotowuj go. Dodaj łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i pięć łyżek mąki. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie mąkę wymieszaj ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem. Dodaj jedno jajko, masło i pod koniec wyrabiania zaczyn. Porządnie wyrób ciasto, możesz wykorzystać robota kuchennego. Ponownie odłóż ciasto do wyrośnięcia. Po godzinie uformuj wałek i podziel go na części - około 15-20 kulek. Wymieszaj jagody z cukrem pudrem. Każdy kawałek ciasta uformuj na kształt płaskiej bułeczki, włóż do środka przynajmniej łyżkę jagód i porządnie zalep brzegi. Przełóż jagodzianki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Złączenia powinny być na dole.

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Ponownie jagodzianki odłóż do wyrośnięcia. Po 10 minutach posmaruj je na roztrzepanym jajkiem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz około 20 minut. Jagodzianki będą rumiane i pulchne!

Na wierzchu możesz rozsypać kruszonkę (przepis znajdziesz w artykule powyżej). Nic też nie stoi na przeszkodzie, by jagodzianki pozostawić bez dodatków - także będą pyszne!

Więcej o: