Przygotowanie idealnie soczystego kurczaka to prawdziwa sztuka - tak mogłoby się wydawać. Tymczasem okazuje się, że każdy z nas może być perfekcyjnym szefem kuchni. Wystarczy wiedzieć co robić i w jakiej kolejności dodawać składniki. Jeśli szukasz recepty na idealny obiad, który obudzi wspomnienia w głowach twoich gości, postaw na prostotę. Kurczak w sosie koperkowym z letnimi dodatkami w formie fasolki szparagowej, młodych ziemniaków czy kalafiora, to lekkie danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Podpowiadamy, co robić i czego użyć, by wyszedł jak prosto z kuchni pięciogwiazdkowej restauracji.
Kurczak w sosie koperkowym. Składniki:
Kurczak w sosie koperkowym. Sposób przygotowania:
Zacznij od dokładnego oczyszczenia kurczaka, a następnie pokrój go na mniejsze filety i rozbij tłuczkiem najgrubsze części (filety powinny mieć ok. 1 cm). Dopraw je solą oraz pieprzem i przejdź do obtaczania w mące. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj filety ok. 2 min na każdej stronie. Odłóż na talerz.
Na tę samą patelnię włóż obraną i startą na tarce marchewkę oraz pokrojonego w kosteczki pora. Całość podsmażaj przez ok. 2 min, a następnie dodaj masło i jeszcze przez chwilę trzymaj warzywa na ogniu. Dodaj do nich bulion i zagotuj. Po chwili przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz kurkumą i dokładnie zamieszaj. Przykryj patelnię i gotuj jeszcze przez 3 min. Następnie dodaj do mieszanki kurczaka i gotuj bez przykrycia ok. 2 min. W międzyczasie przewróć mięso przynajmniej raz. Po tym czasie dodaj śmietankę i koperek. Dokładnie wymieszaj całość i zagotuj.
Oczywiście, aby danie było idealnie wyważone i smaczne, nie możemy zapomnieć o dodatkach, które zagrają drugie skrzypce. Lato to pełnia smaków, dlatego warto postawić na warzywa, które w tym sezonie obdarowują nas swoją najlepszą wersją. Mamy tu na myśli na przykład kalafiora, ogórka czy szparagi. Idealne połączenia nie istnie... no właśnie - idealne połączenia istnieją! Nasza propozycja? Młode ziemniaki ozdobione koperkiem, mizeria stworzona ze szczypiorku, ogórków i jogurtu naturalnego oraz kalafior obtoczony podsmażoną bułką tartą. W bardziej wykwintnej wersji polecamy użyć szparagów smażonych na maśle oraz purée z bobu i groszku.
Nawet największy niejadek skusi się na tak kolorowe i pachnące danie, więc gra jest warta świeczki. Niebo w gębie!