Co można zrobić z truskawek? Pierogi z truskawkami! Przepis babci Jadzi zawsze się sprawdza

Pierogi z truskawkami, to niemal kultowe danie na lato. Co można zrobić z truskawek? Oczywiście słodką wersję popularnej potrawy, która ma zwolenników w wielu polskich domach. Pierogi z truskawkami muszą być cienkie, lekkie i zawierać wyjątkowy farsz, który nie wypływa. Jak je poprawnie przygotować? Przepis babci ma wielką moc. Poznaj go i zapamiętaj!

Pierogi z truskawkami, to jedno z najpopularniejszych słodkich dań na lato. Goszczą w wielu domach i zazwyczaj są przygotowywane przez babcie. Właśnie ich przepisy są najlepsze, ponieważ zawierają nie tylko idealną recepturę, ale i babciną miłość. Cienkie ciasto i farsz, który nie wypływa to podstawa pierogów z truskawkami. Najlepiej smakują w towarzystwie śmietany. Jak je zrobić, aby były najlepsze?

Zobacz wideo Pierożki z buraka z kozim serem

Przepis babci na pierogi z truskawkami. Co zrobić, aby farsz z pierogów nie wypływał?

Pierogi z truskawkami będą najsmaczniejsze, jeśli wykonamy poprawnie ciasto. Powinno być cienkie, ale nie za cienkie. Chodzi o to, aby pomieściło jak najwięcej słodkich truskawek i nie rozpadło się podczas gotowania. W tym celu należy przygotować kilka składników. Potrzebne będą:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki oleju

Przygotuj stolnicę i opłucz ręce w chłodnej wodzie. Przyda się robot kuchenny, lub silne ręce. 

Pierogi z soczewicą. Smaczne i pożywne danie nie tylko dla wegetarian. Zdjęcie ilustracyjneCiasto na pierogi? Przepis babci na zawsze idealne danie [PORADY]

Jak zagniatać ciasto na pierogi z truskawkami? Użyj rąk lub miksera

Ciasto na pierogi z truskawkami musi być dobrze napowietrzone. Nie może być zbyt twarde i grube, dlatego należy je wcześniej odpowiednio wyrobić. Babciny przepis, to oczywiście wyrabianie ręczne. Wtedy możemy wyczuć odpowiednią konsystencję. Jeśli robisz je po raz pierwszy lub brakuje ci wprawy, użyj miksera. W misce umieść mąkę, szczyptę soli i jajko, a następnie dolej ciepłej, ale nie gorącej wody i oleju. Ciasto dokładnie wyrabiaj do jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie musi leżakować. Wystarczy, że rozwałkujesz je na cienkie blaty, wcześniej podsypując je mąką. Następnie musisz wykroić niewielkie kółeczka, aby umieścić na nich farsz. Jeśli nie lubisz lepić pierogów, użyj maszynki. 

Starcie z Hiszpanią może być trudne, ale szanse kulinarne wyrównane! Pierogi czy empanadas?Dziś starcie z Hiszpanią - na murawie i w kuchni! Pierogi czy empanadas?

Idealny farsz do pierogów z truskawkami. Czy truskawki wystarczą?

Farsz do pierogów z truskawkami to zazwyczaj truskawki lub truskawki z cukrem. Możesz pokusić się o inną wersję, która jest mniej popularna wśród naszych babć, ale również smaczna. Dodaj do nich trochę serka twarogowego lub mascarpone. Mile widziane jest również użycie kilku listków mięty. Tak przygotowany farsz umieść łyżeczką na środku wykrojonego kółeczka. Zamknij dokładnie brzegi i wrzuć do gotującej się wody. Zaczekaj, aż twoje pierogi wypłyną na powierzchnię i zatrzymaj je tam na 2-3 minuty. Wyjmij na talerz, wcześniej odcedzając. Serwuj ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego!

Więcej o: