Pierogi z truskawkami, to jedno z najpopularniejszych słodkich dań na lato. Goszczą w wielu domach i zazwyczaj są przygotowywane przez babcie. Właśnie ich przepisy są najlepsze, ponieważ zawierają nie tylko idealną recepturę, ale i babciną miłość. Cienkie ciasto i farsz, który nie wypływa to podstawa pierogów z truskawkami. Najlepiej smakują w towarzystwie śmietany. Jak je zrobić, aby były najlepsze?
Pierogi z truskawkami będą najsmaczniejsze, jeśli wykonamy poprawnie ciasto. Powinno być cienkie, ale nie za cienkie. Chodzi o to, aby pomieściło jak najwięcej słodkich truskawek i nie rozpadło się podczas gotowania. W tym celu należy przygotować kilka składników. Potrzebne będą:
Przygotuj stolnicę i opłucz ręce w chłodnej wodzie. Przyda się robot kuchenny, lub silne ręce.
Ciasto na pierogi z truskawkami musi być dobrze napowietrzone. Nie może być zbyt twarde i grube, dlatego należy je wcześniej odpowiednio wyrobić. Babciny przepis, to oczywiście wyrabianie ręczne. Wtedy możemy wyczuć odpowiednią konsystencję. Jeśli robisz je po raz pierwszy lub brakuje ci wprawy, użyj miksera. W misce umieść mąkę, szczyptę soli i jajko, a następnie dolej ciepłej, ale nie gorącej wody i oleju. Ciasto dokładnie wyrabiaj do jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie musi leżakować. Wystarczy, że rozwałkujesz je na cienkie blaty, wcześniej podsypując je mąką. Następnie musisz wykroić niewielkie kółeczka, aby umieścić na nich farsz. Jeśli nie lubisz lepić pierogów, użyj maszynki.
Farsz do pierogów z truskawkami to zazwyczaj truskawki lub truskawki z cukrem. Możesz pokusić się o inną wersję, która jest mniej popularna wśród naszych babć, ale również smaczna. Dodaj do nich trochę serka twarogowego lub mascarpone. Mile widziane jest również użycie kilku listków mięty. Tak przygotowany farsz umieść łyżeczką na środku wykrojonego kółeczka. Zamknij dokładnie brzegi i wrzuć do gotującej się wody. Zaczekaj, aż twoje pierogi wypłyną na powierzchnię i zatrzymaj je tam na 2-3 minuty. Wyjmij na talerz, wcześniej odcedzając. Serwuj ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego!