Przepis na racuchy - w sam raz na letnie śniadanie, obiad i kolację

Przepis na racuchy ratuje z opresji, kiedy nie ma pieczywa, a lodówka świeci pustkami. Szybko robimy racuchy na kefirze i podajemy je z sezonowymi owocami - na przykład z jagodami czy truskawkami. Racuchy z truskawkami dadzą wam o poranku dużo sił! Ale sprawdzą się też na obiad czy na kolację. Racuchy można jeść przecież przez cały dzień!

Przepis na racuchy

Racuchy na kefirze. Składniki:

  • 250 g kefiru naturalnego lub jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (lub na przykład bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: truskawki, jagody, maliny.
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Racuchy z truskawkami. Przygotowanie:

Przepis na racuchy jest banalnie prosty. Warto robić go w sezonie letnim jak najczęściej, za każdym razem z innymi owocami. Nasz ulubiony to przepis na racuchy z truskawkami. Jak przyrządzić takie pyszne danie?

Na początek w dużej misce miksujemy kefir (opcjonalnie jogurt grecki) z dwoma jajkami oraz olejem. Dodajemy cukier. Znowu mieszamy. Po połączeniu składników dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy szczyptę soli. Masa musi być porządnie zmiksowana. Można do tego użyć blendera, miksera lub ewentualnie rózgi kuchennej.

Przepis na racuchy na kefirze jest już gotowy. Teraz czas na smażenie. Rozgrzewamy patelnię - najlepiej taką z nieprzywierającym dnem - i wylewamy po łyżce ciasto. Między placuszkami muszę być odstępy. Jeśli robimy racuchy z truskawkami, to w tym momencie wbijamy ćwiartki umytych truskawek w ciasto na patelni.

Racuchy na kefirze smażymy z obu stron na rumiany kolor. Racuchy z truskawkami powinny być pulchne i miękkie. Podajemy je posypane cukrem pudrem lub - w wersji fit - polane jogurtem naturalnym.

Więcej o: