Przepis na racuchy jest banalnie prosty. Warto robić go w sezonie letnim jak najczęściej, za każdym razem z innymi owocami. Nasz ulubiony to przepis na racuchy z truskawkami. Jak przyrządzić takie pyszne danie?
Na początek w dużej misce miksujemy kefir (opcjonalnie jogurt grecki) z dwoma jajkami oraz olejem. Dodajemy cukier. Znowu mieszamy. Po połączeniu składników dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy szczyptę soli. Masa musi być porządnie zmiksowana. Można do tego użyć blendera, miksera lub ewentualnie rózgi kuchennej.
Przepis na racuchy na kefirze jest już gotowy. Teraz czas na smażenie. Rozgrzewamy patelnię - najlepiej taką z nieprzywierającym dnem - i wylewamy po łyżce ciasto. Między placuszkami muszę być odstępy. Jeśli robimy racuchy z truskawkami, to w tym momencie wbijamy ćwiartki umytych truskawek w ciasto na patelni.
Racuchy na kefirze smażymy z obu stron na rumiany kolor. Racuchy z truskawkami powinny być pulchne i miękkie. Podajemy je posypane cukrem pudrem lub - w wersji fit - polane jogurtem naturalnym.