Cukinia - przepisy, które znasz, cię nudzą? Sprawdź nasze placuszki z cukinii. Zakochasz się

Cukinia nazywana też kabaczkiem to odmiana dyni zwyczajnej. Pochodzi z Włoch, jednak także w polskiej kuchni jest używana nader często. Z cukinii możemy przygotować pyszne leczo, zupę i oczywiście placuszki! Nasz przepis modyfikowaliśmy kilka razy. W końcu mamy idealną recepturę. Tajemnicą jest dodatnie jednego składnika, który na pewno masz w domowej spiżarce.

Cukinia - przepisy

Placki z cukinii przepis. Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • do podania: jogurt naturalny i pikantny sos typu sriracha.
Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Placuszki z cukinii. Przygotowanie:

Tajemnicą naszych obłędnych placuszków z cukinii są ziemniaki. Odpowiednia ilość startych ziemniaków sprawia, że w dalszym ciągu na głównym planie jest cukinia, jednak konsystencja placuszków z cukinii jest dużo lepsza. Od czego zacząć przygotowanie przepisu na placki z cukinii?

A może coś na słodko? Sprawdźcie przepis na boskie racuchy!

Oczywiście od solidnego umycia cukinii. Nie obieramy cukinii ze skóry! Nie ma takiej potrzeby. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Odkładamy. Obieramy ziemniaki, także ścieramy je na tarce, ale tym razem o jak najmniejszych oczkach. Mieszamy składniki. Dodajemy płatki owsiane. Jeśli lubimy gładszą konsystencję, możemy wcześniej zmielić płatki owsiane. My dodajemy w całości. Następnie wbijamy jajka, solimy i pieprzymy. Tak rozrobione ciasto na placuszki z cukinii smażymy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju roślinnego. Placki powinny być niewielkie, na średniej wielkości patelni mieści się około sześciu placków z cukinii. Pamiętajmy, aby smażyć je na dość wysokim ogniu. Powinny być rumiane, osiągnąć złocisty, lekko brązowy kolor, ale nie mogą być spalone. Smażymy je z obu stron.

Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z kilkoma kroplami ostrego sosu. Smacznego!

Więcej o: