Tajemnicą naszych obłędnych placuszków z cukinii są ziemniaki. Odpowiednia ilość startych ziemniaków sprawia, że w dalszym ciągu na głównym planie jest cukinia, jednak konsystencja placuszków z cukinii jest dużo lepsza. Od czego zacząć przygotowanie przepisu na placki z cukinii?
A może coś na słodko? Sprawdźcie przepis na boskie racuchy!
Oczywiście od solidnego umycia cukinii. Nie obieramy cukinii ze skóry! Nie ma takiej potrzeby. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Odkładamy. Obieramy ziemniaki, także ścieramy je na tarce, ale tym razem o jak najmniejszych oczkach. Mieszamy składniki. Dodajemy płatki owsiane. Jeśli lubimy gładszą konsystencję, możemy wcześniej zmielić płatki owsiane. My dodajemy w całości. Następnie wbijamy jajka, solimy i pieprzymy. Tak rozrobione ciasto na placuszki z cukinii smażymy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju roślinnego. Placki powinny być niewielkie, na średniej wielkości patelni mieści się około sześciu placków z cukinii. Pamiętajmy, aby smażyć je na dość wysokim ogniu. Powinny być rumiane, osiągnąć złocisty, lekko brązowy kolor, ale nie mogą być spalone. Smażymy je z obu stron.
Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z kilkoma kroplami ostrego sosu. Smacznego!