Przepis na pizzę idealną? Wiele nie potrzeba, by domowa pizza smakowała wszystkim

Ciasto na pizzę każdy robił choć raz w życiu. To jedno z tych dań, które z przyjemnością zjadamy całymi rodzinami. Mamy kilka podpowiedzi, jak sprawdzony przepis na pizzę uczynić jeszcze lepszym! Oto nasz sprawdzony przepis na ciasto na pizzę.

Przepis na pizzę

Ciasto na pizzę przepis. Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli.

Domowa pizza. Przygotowanie:

Co kucharz, to inny przepis na pizzę. Każdy ma swoją ulubioną domową pizzę, jednak my mamy kilka wskazówek, które sprawią, że wasz sprawdzony przepis na pizzę stanie się jeszcze lepszy! Do dzieła.

Drożdże wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj zaczyn, czyli drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj dwie, maksymalnie trzy łyżki mąki oraz cukier. Wymieszaj porządnie i odstaw do wyrośnięcia. Po około 15 minutach zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie.

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli. Ekspresowe!

W międzyczasie przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Dodaj rozczyn. Zagniataj ciasto przez kilka minut. Gdy będzie prawie gotowe, dodaj oliwę. Ponownie zagniataj.

Tu dochodzimy do kilku sztuczek. Oczywiście ciasto na pizzę możesz odłożyć na kolejne 15 minut i po tym czasie przygotować pizzę. Jednak my polecamy włożyć je do lodówki na całą noc. Rano wyjąć, zagnieść raz jeszcze - z dodatkiem odrobiny mąki - i ponownie wstawić do lodówki. Po kolejnych trzech-czterech godzinach, ciasto będzie idealne! Możesz wykorzystać tylko część ciasta na pizzę, a pozostałe przechowywać nawet 72 godziny w lodówce.

Tak wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na placki lub inny kształt. Dodaj ulubione składniki. Na pewno musisz posmarować je sosem pomidorowym, posypać serem mozzarella. Co jeszcze znajdzie się na twojej domowej pizzy, zależy tylko od ciebie! Piecz ciasto w temperaturze 250 stopni przez 10 minut.

Więcej o: