Nie masz woreczków ani foremek? Podpowiadamy, jak zrobić lód bez gadżetów [TRIKI]

Nie ma to jak idealnie schłodzony napój w upalny letni dzień. Jednak nie zawsze w lodówce wystarcza miejsca na ułożenie kilku czy nawet jednej butelki soku. Wtedy ratują nas kostki lodu. A co, gdy nie mamy gadżetów do jego zrobienia?

Lód - szybka ulga na upały

Kostki lodu ratują w upalne dni. Co prawda, lepiej podziałałaby letnia herbata, niż chłodne napoje, ale - umówmy się - mało kto decyduje się na taki krok. Mimo to zerknijcie na poniższy artykuł. Może ta metoda zadziała na was lepiej niż chwilowa ulga po wypiciu zimnego soku czy wody.

Worki lodu można kupić w sklepach, jednak nie zawsze mamy możliwość, by się do nich wybrać. Możemy je też zrobić w specjalnych woreczkach albo tackach do lodu, ale i te niekoniecznie znajdują się w wyposażaniu naszych kuchni. Co więc robić, by przygotować lód bez gadżetów? Poszukać nowych.

Napój z lodemNapój z lodem fot. Ilona Struzhkova / shutterstock.com

Jak zrobić lód bez gadżetów?

Zrobienie idealnych kostek lodu bez gadżetów, raczej nie wchodzi w grę (chyba że jesteście lodowymi rzeźbiarzami). Jednak specjalne tacki czy woreczki zastąpią doskonale rzeczy, które na pewno macie w swoich kuchniach. Wystarczy sięgnąć do szuflady i zlokalizować woreczek strunowy. Następnie należy wlać do niego wodę, dokładnie zamknąć i zamrozić. Gdy w środku już będziemy mieli lód, pozostaje nam wyjąć woreczek i (nie otwierając) połamać lód w dłoniach lub położyć na desce do krojenia i porozbijać go tłuczkiem do mięsa.

Wskazówka: Takie woreczki najlepiej układać w zamrażarce poziomo. Dzięki temu woda zamrozi się szybciej, lód łatwiej będzie połamać lub rozbić, a w dodatku, gdy po zamrożeniu ustawicie woreczek pionowo, będzie zajmował mniej miejsca.

A do czego ten lód najlepiej zaserwować? Gorąco (tak, słowo użyte celowo) polecamy naszą boską lemoniadę. Tu znajdziecie przepisy na wersję arbuzową i truskawkową:

Nie macie woreczków strunowych? Z pewnością w waszych szafkach, torbach lub plecakach - szczególnie w upały - znajdzie się plastikowa butelka z wodą. Już widzicie, dokąd zmierzamy? Umytą butelkę - koniecznie plastikową - wystarczy napełnić wodą, pozostawiając trochę wolnego miejsca (w końcu zamrażana woda zwiększa swoją objętość) i włożyć do zamrażarki. Po kilku godzinach otrzymamy lód. Jak się do niego dostać? Przecinamy plastik nożyczkami, następnie lód przekładamy do torebki foliowej albo zawijamy w czystą ściereczkę, układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Wskazówka: Zamiast tłuczka może się też sprawdzić uderzanie w lód grzbietem noża - ale z wyczuciem! Należy też mieć na uwadze jego trwałość i odporność na uderzenia. Nie chcemy przecież uszkodzić najważniejszego przyboru w kuchni.

Zobacz wideo Te same metody możecie wykorzystać do zrobienia mrożonej kawy, herbaty albo lemoniady. Proste jak drut!

A wy jak sobie radzicie z gorącą temperaturą? Chłodne napoje, a może wspomniana ciepła herbata?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.