Sernik na zimno? Przepis z mascarpone zawładnie waszymi podniebieniami

Sernik na zimno to ciasto, które niezwykle często serwujemy latem. Nic dziwnego, sernik na zimno z mascarpone idealnie chłodzi i orzeźwia. Jest na dodatek banalnie prosty w przygotowaniu. Przedstawiamy nasz ulubiony przepis na sernik na zimno.

Sernik na zimno

Sernik na zimno przepis. Składniki:

Sernik na zimno. Spód:

  • 100 g herbatników lub kruchych ciasteczek,
  • 1/3 kostki masła,

Sernik na zimno. Masa serowa:

  • 500 g mascarpone,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 ml serka homogenizowanego,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół szklanki wody.

Sernik na zimno. Do dekoracji:

  • 2 galaretki truskawkowe, wiśniowe lub malinowe,
  • 2 szklanki wody,
  • truskawki, wiśnie lub maliny.

Sernik na zimno z mascarpone. Przygotowanie:

Przygotowanie sernika na zimno z mascarpone rozpoczynamy od wykonania spodu ciasta. Rozpuść masło w niewielkim garnku. Wystudź. Dodaj pokruszone drobno ciasteczka oraz cukier. Wymieszaj składniki i wyłóż nimi dno tortownicy. Ugniataj rękoma, wyklepuj łyżeczką. Dno tortownicy musi być pokryte szczelnie.

W międzyczasie wlej do naczynia dwie szklanki gorącej wody i wsyp galaretki. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki gorącej wody i także odstaw do wystygnięcia. Śmietankę ubij wraz z cukrem na sztywno. Dodaj serek homogenizowany oraz mascarpone. Ubij mikserem na wysokich obrotach.

Zobacz wideo Sernik idealny na lato - dwie propozycje

Na dno tortownicy z herbatnikami przełóż masę, wyrównaj ją nożem. Na serowej masie ułóż umyte i odszypułkowane truskawki lub oczyszczone maliny. Owoce lekko dociskaj. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę. Koniecznie wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc, a przynajmniej na trzy, cztery godziny.

Jeśli korzystasz z innych owoców - na przykład z malin, możesz wybrać inną galaretkę. Ale nie musisz. Możesz też wykorzystać mieszanki owocowe. Sernik na zimno będzie smakował świetnie zarówno z samymi truskawkami, jak i jagodami, malinami, wiśniami czy jeżynami. Tylko wyobraźnia cię ogranicza!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.