Sernik na zimno. Spód:
Przygotowanie sernika na zimno z mascarpone rozpoczynamy od wykonania spodu ciasta. Rozpuść masło w niewielkim garnku. Wystudź. Dodaj pokruszone drobno ciasteczka oraz cukier. Wymieszaj składniki i wyłóż nimi dno tortownicy. Ugniataj rękoma, wyklepuj łyżeczką. Dno tortownicy musi być pokryte szczelnie.
W międzyczasie wlej do naczynia dwie szklanki gorącej wody i wsyp galaretki. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki gorącej wody i także odstaw do wystygnięcia. Śmietankę ubij wraz z cukrem na sztywno. Dodaj serek homogenizowany oraz mascarpone. Ubij mikserem na wysokich obrotach.
Na dno tortownicy z herbatnikami przełóż masę, wyrównaj ją nożem. Na serowej masie ułóż umyte i odszypułkowane truskawki lub oczyszczone maliny. Owoce lekko dociskaj. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę. Koniecznie wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc, a przynajmniej na trzy, cztery godziny.
Jeśli korzystasz z innych owoców - na przykład z malin, możesz wybrać inną galaretkę. Ale nie musisz. Możesz też wykorzystać mieszanki owocowe. Sernik na zimno będzie smakował świetnie zarówno z samymi truskawkami, jak i jagodami, malinami, wiśniami czy jeżynami. Tylko wyobraźnia cię ogranicza!