Przygotowanie naleśników rozpoczynamy od umycia jajek. Dzięki temu na jajkach nie ma ewentualnych pałeczek salmonelli. Następnie rozbijamy je do misy. Dodajemy sól i ubijamy - najlepiej mikserem - jajka na gładką, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, a następnie wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy więcej wody. Ciasto powinno spływać z łyżki, ale powinno obklejać jej grzbiet. Ciasto na naleśniki smażymy na płaskiej patelni. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor.
Skoro ciasto na naleśniki już mamy, pora na nadzienie. Naleśniki z serem to klasyk, ale nie wszyscy znają idealny przepis na nadzienie do naleśników z serem. Potrzebujemy: tłustego twarogu, cukru pudru, cukru waniliowego, śmietanki kremówki oraz kilku żółtek. Na 250 g twarogu najlepiej dodać 3 żółtka, 100 ml śmietanki, opakowanie cukru waniliowego oraz kilka łyżek cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem i gotowe! Naleśniki z serem będą smaczniejsze niż zwykle.
A może macie ochotę na naleśniki z truskawkami? Także nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak umilić sobie dzień. Wystarczy, że macie kilka garści truskawek, jogurt naturalny, cukier. Truskawki czyścimy, myjemy, odszypułkowujemy. Odkładamy kilka truskawek do dekoracji, a pozostałe lekko blendujemy z jogurtem naturalnym. Dodajemy do smaku cukier. Przekładamy naleśniki z truskawkami masą i dekorujemy całymi owocami.