Szybkie ciasto z truskawkami przygotujesz w zaledwie 10 minut. Jednak pamiętaj, aby doliczyć do tego czas pieczenia - około 45 minut. Zanim przystąpisz do przygotowania ciasta kruchego z truskawkami, pamiętaj, aby wyjąć wszystkie składniki z lodówki. Powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier ubij na puszystą masę. Dodaj jajka - jedno po drugim. Jeśli masz małe jajka, daj cztery. Jeśli duże, trzy wystarczą. Wsyp do masy suche składniki, czyli przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną.
Odłóż niewielką kulkę ciasta. Porcja wielkości pięści wystarczy. Pozostałym ciastem wyłóż blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Zrób w cieście malutkie dziurki widelcem. Na tak przygotowanym blacie wyłóż truskawki. Wcześniej oczywiście umyj je, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki. Układaj je naprawdę gęsto. Najlepiej przecięciem do góry. Na owocach rozsyp kruszonkę. Odłożoną wcześniej porcję ciasta krusz w rękach i rozsypuj na truskawkach.
Tak przygotowanie ciasto kruche z truskawkami piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - najlepiej w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Piecz ciasto z truskawkami około 45 minut. Sprawdź, czy szybkie ciasto z truskawkami jest gotowe, patyczkiem. Wsuń w środek ciasta, jeśli ciasto będzie upieczone, patyczek będzie suchy.
Jeśli lubisz, możesz szybkie ciasto z truskawkami posypać cukrem pudrem. Gotowe!