Lody Ekipy w ostatnich miesiącach mocno namieszały w sklepach i w mediach. Z marketów rozchodziły się w tempie ekspresowym. Marka Koral, która je wyprodukowała wraz ze słynącą z kanału na Youtube Ekipą nie nadążała z produkcją. Jak ciepłe bułeczki rozchodziły się i lody Ekipy i opakowania po nich.
Dziś co prawda ogień nieco przygasł, jednak dalej zainteresowanie jest. A czy zainteresuje was wersja domowa? Lody Ekipy w takiej domowej formie można łatwo przygotować samodzielnie. Do ich zrobienia będziemy potrzebować kilku standardowych składników i dwóch takich, w które raczej trzeba się zaopatrzyć.
Składniki na sorbet:
Składniki na strzelającą polewę:
W rondelku umieszczamy wodę, sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wlewamy go do misy blendera, dodajemy oczyszczone i odszypułkowane truskawki i blendujemy na gładką masę. Całość przelewamy do foremki do lodów. Jeśli masa jest wystarczająco gęsta, możemy włożyć patyczki od razu, jeśli nie, wstawiamy foremkę do zamrażarki, a patyczki wtykamy gdy lody zgęstnieją.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy aromat. Odstawiamy do ostudzenia, ale powinny być dalej płynne. Do masy możemy dodać odrobinę tłuszczu, który nieco ją rozrzedzi.
Porządnie zamrożone lody obtaczamy w czekoladzie. Najłatwiej zrobić to, przelewając ją do wysokiej szklanki i wkładając lody Ekipy do środka. Następnie szybko je wyciągamy, pozwalamy nadmiarowi polewy obcieknąć i posypujemy strzelającą posypką.
Gotowe lody Ekipy możemy serwować od razu. Jeśli wyszło nam ich za dużo, wystarczy przełożyć je do woreczka strunowego i przechowywać w zamrażarce.
Lody Ekipy cytrynowe przygotowujemy podobnie, jak truskawkowe. Jednak tu przyda nam się porządny blender z funkcją rozdrabniania lodu.
Składniki:
Składniki na polewę - takie same, jak w przepisie na lody Ekipy truskawkowe.
W rondelku gotujemy wodę z cukrem, aż powstanie gęstszy syrop cukrowy. Odstawiamy do ostudzenia. Do środka wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Całość przelewamy przez sitko, by pozbyć się ewentualnych włókiem owoców lub pestek. Masę wlewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki. Po jakimś czasie wtykamy patyczki i ponownie mrozimy.
Lody Ekipy cytrynowe oblewamy polewa i obtaczamy w posypce tak, jak w przypadku lodów truskawkowych. I gotowe.