Lody Ekipy w wersji zrób to sam. Jak się zabrać za domową przekąskę? [PRZEPIS]

Lody Ekipy to niekwestionowany hit sprzedażowy ostatnich miesięcy. Co prawda ich dostępność jest już większa, jednak dalej cieszą się dużym zainteresowaniem. A co powiecie na wersję domową? Sprawdźcie, jak zrobić lody Ekipy samodzielnie

Lody Ekipy - szał powoli gaśnie, ale nie ustaje

Lody Ekipy w ostatnich miesiącach mocno namieszały w sklepach i w mediach. Z marketów rozchodziły się w tempie ekspresowym. Marka Koral, która je wyprodukowała wraz ze słynącą z kanału na Youtube Ekipą nie nadążała z produkcją. Jak ciepłe bułeczki rozchodziły się i lody Ekipy i opakowania po nich.

Dziś co prawda ogień nieco przygasł, jednak dalej zainteresowanie jest. A czy zainteresuje was wersja domowa? Lody Ekipy w takiej domowej formie można łatwo przygotować samodzielnie. Do ich zrobienia będziemy potrzebować kilku standardowych składników i dwóch takich, w które raczej trzeba się zaopatrzyć.

Lody Ekipy truskawkowe

Składniki na sorbet:

  • 0,5 kg truskawek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 0,5 szklanki cukru lub jego zamiennika

Składniki na strzelającą polewę:

  • 2-3 białe czekolady
  • 3-4 łyżki strzelającej posypki
  • kilka kropli aromatu gumy balonowej (można kupić w sklepach cukierniczych i online)

Lody Ekipy truskawkowe - krok po kroku:

W rondelku umieszczamy wodę, sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wlewamy go do misy blendera, dodajemy oczyszczone i odszypułkowane truskawki i blendujemy na gładką masę. Całość przelewamy do foremki do lodów. Jeśli masa jest wystarczająco gęsta, możemy włożyć patyczki od razu, jeśli nie, wstawiamy foremkę do zamrażarki, a patyczki wtykamy gdy lody zgęstnieją.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy aromat. Odstawiamy do ostudzenia, ale powinny być dalej płynne. Do masy możemy dodać odrobinę tłuszczu, który nieco ją rozrzedzi.

Porządnie zamrożone lody obtaczamy w czekoladzie. Najłatwiej zrobić to, przelewając ją do wysokiej szklanki i wkładając lody Ekipy do środka. Następnie szybko je wyciągamy, pozwalamy nadmiarowi polewy obcieknąć i posypujemy strzelającą posypką.

Gotowe lody Ekipy możemy serwować od razu. Jeśli wyszło nam ich za dużo, wystarczy przełożyć je do woreczka strunowego i przechowywać w zamrażarce.

Lody Ekipy cytrynowe przygotowujemy podobnie, jak truskawkowe. Jednak tu przyda nam się porządny blender z funkcją rozdrabniania lodu.

Zobacz wideo Sprawdźcie też inne przepisy na domowe lody. Mamy tu kilka propozycji!

Lody Ekipy cytrynowe

Składniki:

  • 1,5 szklanka wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki soku z cytryny

Składniki na polewę - takie same, jak w przepisie na lody Ekipy truskawkowe.

Lody Ekipy cytrynowe - krok po kroku:

W rondelku gotujemy wodę z cukrem, aż powstanie gęstszy syrop cukrowy. Odstawiamy do ostudzenia. Do środka wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Całość przelewamy przez sitko, by pozbyć się ewentualnych włókiem owoców lub pestek. Masę wlewamy do foremek na lody i wstawiamy do zamrażarki. Po jakimś czasie wtykamy patyczki i ponownie mrozimy.

Lody Ekipy cytrynowe oblewamy polewa i obtaczamy w posypce tak, jak w przypadku lodów truskawkowych. I gotowe.

Więcej o: