Drożdżówki z budyniem i truskawkami - idealna przekąska na lato [PRZEPIS]

Bułki z truskawkami to najlepszy smakołyk lata. Przypominają nam dzieciństwo i beztroskie wakacje spędzone z najlepszymi przyjaciółmi z sąsiedztwa. Drożdżówki z truskawkami i budyniem mogą zagościć w naszym domu na dobre, bo przepis na ich wykonanie jest wyjątkowo prosty. Kochacie drożdżówki z truskawkami i kruszonką? Ta receptura poprawi wam humor!

Ciasto drożdżowe z owocami to kwintesencja lata. Soczyste truskawki dzieciństwo oblane cytrynowym lukrem i przysypane okruchami kruszonki  budzą wspomnienia. Być może właśnie dlatego szczególnie latem drożdżówki z naszymi ulubionymi owocami znikają z cukierni w mgnieniu oka. Okazuje się jednak, że możemy zatrzymać tę chwilę dla siebie na dłuższy czas. Wystarczy tylko odrobina chęci, kilka drobinek czasu i szczypta miłości. Oto przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką znaleziony w tajemnych recepturach naszych babć.

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Drożdżówki z budyniem i truskawkami. Najlepszy przepis na bułki z truskawkami, który przypomina dzieciństwo

Drożdżówki z budyniem i truskawkami. Składniki:

  • 2 i ¼  szklanki mąki pszennej chlebowej
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g roztopionego masła
  • 7 g suchych drożdży

Kruszonka:

  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 60 g roztopionego masła

Nadzienie:

  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 450 g truskawek
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania bułek)

Drożdżówki z budyniem i truskawkami. Sposób przygotowania:

Przygotowania rozpocznij od kruszonki. Jedyne, co musisz zrobić to dodać do siebie wszystkie składniki i wyrabiać aż do ich całkowitego połączenia. Następnie owiń powstałe ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki aż do końca przygotowań drożdżówek.

Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, dodaj resztę składników i wyrabiaj rękoma. Pod koniec dodaj do masy roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę  i włóż do oprószonej mąką miski. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce. Trzymaj je tam aż do uzyskania podwójnej objętości (zwykle zajmuje to ok.1,5 godziny). W tym czasie zajmij się zrobieniem nadzienia. Budyń ugotuj w 500 ml mleka zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Nie zapomnij o dodaniu cukru. Gdy będzie idealnie gęsty, odstaw do ostudzenia.

Gdy ciasto już wyrośnie, zacznij je ponownie wyrabiać, a następnie podziel na dziewięć części. Uformuj z nich kule i przygnieć tak, by uzyskać kształt bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odległościach. Ponownie przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym na ok. 30-45 minut w ciepłym miejscu.

Po wyrośnięciu bułeczek, zrób w każdej z nich wgłębienie za pomocą dna szklanki, przyciskając ją mocno do ciasta. Włóż w nie nadzienie, a ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdą z nich dodatkowo dodaj kilka plasterków truskawek i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 17 minut lub dłużej, do zarumienienia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.