Ciasto drożdżowe z owocami to kwintesencja lata. Soczyste truskawki dzieciństwo oblane cytrynowym lukrem i przysypane okruchami kruszonki budzą wspomnienia. Być może właśnie dlatego szczególnie latem drożdżówki z naszymi ulubionymi owocami znikają z cukierni w mgnieniu oka. Okazuje się jednak, że możemy zatrzymać tę chwilę dla siebie na dłuższy czas. Wystarczy tylko odrobina chęci, kilka drobinek czasu i szczypta miłości. Oto przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką znaleziony w tajemnych recepturach naszych babć.
Drożdżówki z budyniem i truskawkami. Składniki:
Kruszonka:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Drożdżówki z budyniem i truskawkami. Sposób przygotowania:
Przygotowania rozpocznij od kruszonki. Jedyne, co musisz zrobić to dodać do siebie wszystkie składniki i wyrabiać aż do ich całkowitego połączenia. Następnie owiń powstałe ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki aż do końca przygotowań drożdżówek.
Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, dodaj resztę składników i wyrabiaj rękoma. Pod koniec dodaj do masy roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce. Trzymaj je tam aż do uzyskania podwójnej objętości (zwykle zajmuje to ok.1,5 godziny). W tym czasie zajmij się zrobieniem nadzienia. Budyń ugotuj w 500 ml mleka zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Nie zapomnij o dodaniu cukru. Gdy będzie idealnie gęsty, odstaw do ostudzenia.
Gdy ciasto już wyrośnie, zacznij je ponownie wyrabiać, a następnie podziel na dziewięć części. Uformuj z nich kule i przygnieć tak, by uzyskać kształt bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odległościach. Ponownie przykryj ciasto ręcznikiem kuchennym na ok. 30-45 minut w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu bułeczek, zrób w każdej z nich wgłębienie za pomocą dna szklanki, przyciskając ją mocno do ciasta. Włóż w nie nadzienie, a ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdą z nich dodatkowo dodaj kilka plasterków truskawek i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 17 minut lub dłużej, do zarumienienia.