Kiedy jecie lody, wasz piesek robi słodkie oczy i próbuje wysępić choć trochę? Wiemy, że trudno się oprzeć przymilającemu się zwierzakowi, ale nie częstujcie psów lodami dla ludzi. Laktoza, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, ksylitol, czekolada, a nawet cukier (zwłaszcza w dużych ilościach!) to składniki, które występują w lodach, a naszym czworonożnym ulubieńcom mogą zaszkodzić.
Jak zrobić lody dla psa? Jakie składniki wykorzystać? Wasz pupil może się chłodzić lodami przygotowanymi z dodatkiem:
Składniki lodów powinny być oczywiście rozdrobnione. Lody nie mogą być oczywiście całkowicie zamrożone, jak produkty, które przechowujemy w zamrażalce. Przed podaniem ich psu trzeba je trochę rozmrozić. Masę przed mrożeniem należy umieścić w sporej foremce (sprawdzą się tu pudełka po serkach czy jogurtach), ponieważ pies będzie mógł łatwo je wylizać. Lodów nie zamrażamy ponownie!
Składniki:
Banany rozdrabniamy, dodajemy masło orzechowe i mleko, wszystko blendujemy. Umieszczamy w foremkach lub pojemniczkach, mrozimy przez kilka godzin. Podajemy zwierzakom częściowo rozmrożone.
Składniki:
Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Dodajemy mokrą karmę (jeśli jest zwarta, to kroimy ją na kawałki), zalewamy bulionem, wszystko mieszamy. Przekładamy lody do foremek i gdy całkowicie wystygną, wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Podajemy psu częściowo rozmrożone.
Składniki:
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Mieszamy z wodą i umieszczamy w pojemnikach lub foremkach na muffiny.