Letni obiad z bobem od dziś będzie twoim ulubionym. Sezonową odmianę fasoli warto połączyć z drobiem, aby uzyskać duet idealny. Bób można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich, jest zrobienie z niego kremowego puree. Z dodatkiem mięty i odrobiny świeżo mielonej soli, będzie smakować przepysznie. Możesz też połączyć bób ze świeżymi ziołami i przyrządzić sos, w którym udusisz soczyste piersi z kurczaka. Jeśli chcesz zaprosić na obiad wegetarian, zdecyduj się na kaszę z bobem! W ten sposób stworzysz genialne kaszotto z dodatkiem tej wyjątkowej, letniej przekąski. Kasza z bobem może stanowić też dodatek do dań mięsnych. W ten sposób, powstanie sycący obiad dla całej rodziny.
Do dań mięsnych, lub jako samodzielne, pełnowartościowe danie, warto podać kaszę, sezonowe młode ziemniaczki, lub kluski. Jeśli chcemy uatrakcyjnić nieco nasze domowe menu, możemy rozszerzyć je o risotto, lub...kaszotto! To wyjątkowe danie ma wiele struktur i walorów smakowych. W połączeniu z aksamitnym bobem będzie smakowało rewelacyjnie. Najlepsza kasza w duecie z bobem, to gryczana. Do przygotowania naszego dania wegetariańskiego potrzebne będą:
Patelnię rozgrzać na małym ogniu i wlać odrobinę oliwy. Zblanszować posiekaną na drobno cebulę, dodać czosnek i pestki słonecznika. Wcześniej ugotuj bób al dente w osolonej wodzie i odstaw na kilkanaście minut, obierz ze skórki. Dodaj masło i pokrojone w paski suszone pomidory, lekko mieszaj cały czas, podgrzewając na małym ogniu. Dodaj przyprawy, aby danie nabrało aromatu. Dodaj kaszę i na dużym ogniu pozwól, aby obtoczyła się w tłuszczu przez około 2 minuty. Pamiętaj, aby nigdy nie gotować kaszy w folii, traci wartości odżywcze i aromat. Po tym czasie wlej wino i zmniejsz ogień. Na koniec dodaj bulion i trzymaj pod przykryciem aż do ugotowania kaszy. Gdy kaszotto wchłonie cały bulion, dodaj bub i lekko zamieszaj na patelni. Następnie przełóż na talerz, pokrusz ser feta i posyp natką pietruszki. Smacznego!
Do przyrządzenia kurczaka z bobem potrzebne będą:
Bób gotujemy w osolonej wodzie, następnie odsączamy na durszlaku, obieramy i odstawiamy. Cebulę i czosnek, drobno pokrojone, delikatnie blanszujemy na maśle. Następnie dolewamy bulion i czekamy, aż woda będzie wrzała. Dodajemy natkę pietruszki i krótko trzymamy na małym ogniu. Następnie dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie bierzemy się za przygotowywanie kurczaka. Jeśli zdecydujesz się na udka, należy je wcześniej upiec. W przypadku piersi z kurczaka, pokrój ją dokładnie w niewielkie kawałki. Oprószamy je solą i natką pietruszki i delikatnie podsmażamy na maśle do "zamknięcia". Następnie dodajemy do sosu i dusimy około 15 minut. Na koniec dodajemy bób, aby nie rozgotował się przed podaniem. Serwujemy z ziemniakami, lub makaronem.