Jak zrobić lody domowe? Triki, które pozwolą przygotować smakowite domowe lody

Jak zrobić lody domowe bez specjalnego sprzętu do przygotowania zimnych smakołyków? Oto sprawdzone receptury, które pomogą ci zrobić je samemu.

Domowe lody: idealny deser w upalne popołudnie

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi lodów. W sezonie letnim są doskonałym deserem, a także przynoszącą ochłodę przekąską. Lody dostępne w cukierniach i sklepach występują praktycznie w każdym możliwym smaku: znajdą coś dla siebie wielbiciele owocowych lodów, ale także tych na bazie śmietanki z różnymi dodatkami. Niemniej jednak gotowe produkty nie są w stanie zastąpić domowych lodów, których największym mankamentem jest czas potrzebny na ich przygotowanie. Warto jednak go poświęcić, aby w zamian zyskać idealny lekki, orzeźwiający deser.

Zobacz też: Rabarbar od rana do wieczora - w granoli, lodach, ciastach i deserach

Lody domowe: co będzie potrzebne?

Na rynku znajdziemy mnóstwo urządzeń, które wspomagają produkcję lodów domowych. Są to indywidualne maszynki, ale także specjalne misy będące dodatkiem do robotów kuchennych. Takie przyrządy znacznie ułatwiają przygotowanie porcji domowych lodów, a nasze działania ograniczają się do przygotowania i włożenia potrzebnych składników. 

Jednak jeśli nie jesteśmy w posiadaniu takich przystawek lub urządzeń, wcale nie oznacza, że nie możemy przygotować lodów domowych. Wystarczy nam miska, w której połączymy składniki oraz mniejsze naczynia, w które nałożymy gotową masę (po zamrożeniu będą stanowić pojedynczą porcję smakołyka).

Na rynku dostępne są też specjalne foremki do lodów, które umożliwiają przygotowanie domowych lodów w takim kształcie, jaki zazwyczaj mają te kupowane w sklepie. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, z którego możemy korzystać wielokrotnie.

Zobacz wideo

Przepis na lody domowej roboty

A oto przepis na lody domowej roboty, które przygotujesz w kilka minut (niestety mrożenie potrwa nieco dłużej).

Lody śmietankowe

Składniki: 4 białka, 20 g cukru, 250 g śmietanki 30 proc.

Przygotowanie:

  1. Śmietanka musi być mocno schłodzona. Jajka sparzyć przed oddzieleniem białek od żółtek. 
  2. Białka ubij na sztywno, dodaj dwie łyżki cukru. 
  3. Ubij śmietankę. Dodaj pozostały cukier i miksuj na gładki krem. 
  4. Połącz ubite białka ze śmietanką i wymieszaj delikatnie. Gotową masę przełóż do pojemnika lub do foremek na lody (podzielona na porcje masa szybciej zamarza).

Lody solony karmel

Składniki: puszka masy krówkowej, 250 ml śmietanki 30 proc., 250 g serka mascarpone, łyżeczka soli, pół szklanki orzechów ziemnych solonych 

Przygotowanie:

  1. Do miseczki odłóż 2-3 łyżki masy kajmakowej. Dodaj do niej orzeszki solone.
  2. Pozostałą część masy wymieszaj z mascarpone i szczyptą soli z użyciem miksera.
  3. Śmietankę ubij na sztywno. Gdy będzie gotowa, po łyżce dodawaj ją do masy kajmakowej i delikatnie mieszaj.
  4. Gotową masę wyłóż do pojemnika, np. do szklanej formy do pieczenia.
  5. Na wierzchu rozsmaruj pozostałą część masy kajmakowej wymieszanej z orzeszkami i włóż do zamrażalnika.

Lody truskawkowe

Składniki: 500 g świeżych truskawek, 30 g cukru, 250 g serka mascarpone, 300 ml śmietanki 30 proc.

Przygotowanie: 

  1. Truskawki oczyść, umyj i wrzuć do rondelka. Dodaj dwie łyżki cukru i lekko podsmaż. Zdejmij z palnika i wystudź.
  2. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubij na puszysty krem z dodatkiem reszty cukru.
  3. Połącz ubity krem z zimnymi truskawkami (dodaj owoce razem z sokiem). Włóż do naczynia i do zamrażalnika.

Zobacz też: Lody arbuzowe - genialny przysmak na lato. Podpowiadamy, jak je zrobić

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.