Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi lodów. W sezonie letnim są doskonałym deserem, a także przynoszącą ochłodę przekąską. Lody dostępne w cukierniach i sklepach występują praktycznie w każdym możliwym smaku: znajdą coś dla siebie wielbiciele owocowych lodów, ale także tych na bazie śmietanki z różnymi dodatkami. Niemniej jednak gotowe produkty nie są w stanie zastąpić domowych lodów, których największym mankamentem jest czas potrzebny na ich przygotowanie. Warto jednak go poświęcić, aby w zamian zyskać idealny lekki, orzeźwiający deser.
Zobacz też: Rabarbar od rana do wieczora - w granoli, lodach, ciastach i deserach
Na rynku znajdziemy mnóstwo urządzeń, które wspomagają produkcję lodów domowych. Są to indywidualne maszynki, ale także specjalne misy będące dodatkiem do robotów kuchennych. Takie przyrządy znacznie ułatwiają przygotowanie porcji domowych lodów, a nasze działania ograniczają się do przygotowania i włożenia potrzebnych składników.
Jednak jeśli nie jesteśmy w posiadaniu takich przystawek lub urządzeń, wcale nie oznacza, że nie możemy przygotować lodów domowych. Wystarczy nam miska, w której połączymy składniki oraz mniejsze naczynia, w które nałożymy gotową masę (po zamrożeniu będą stanowić pojedynczą porcję smakołyka).
Na rynku dostępne są też specjalne foremki do lodów, które umożliwiają przygotowanie domowych lodów w takim kształcie, jaki zazwyczaj mają te kupowane w sklepie. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, z którego możemy korzystać wielokrotnie.
A oto przepis na lody domowej roboty, które przygotujesz w kilka minut (niestety mrożenie potrwa nieco dłużej).
Lody śmietankowe
Składniki: 4 białka, 20 g cukru, 250 g śmietanki 30 proc.
Przygotowanie:
Lody solony karmel
Składniki: puszka masy krówkowej, 250 ml śmietanki 30 proc., 250 g serka mascarpone, łyżeczka soli, pół szklanki orzechów ziemnych solonych
Przygotowanie:
Lody truskawkowe
Składniki: 500 g świeżych truskawek, 30 g cukru, 250 g serka mascarpone, 300 ml śmietanki 30 proc.
Przygotowanie:
Zobacz też: Lody arbuzowe - genialny przysmak na lato. Podpowiadamy, jak je zrobić