Sorbet to inaczej mrożony mus z owoców. Do jego przygotowania można użyć specjalnie do tego stworzonych urządzeń zwanych sorbetierami. Jednak nie jest to konieczne, aby móc cieszyć się smakiem domowego sorbetu.
Aby zrobić domowe sorbety, wystarczy przygotować świeże lub mrożone owoce, wodę, cukier oraz wybrane przyprawy. Wykonanie sorbetu owocowego sprowadza się do przygotowania syropu cukrowego, który następnie łączy się z miąższem i sokiem z owoców oraz przyprawami. Tak wykonaną masę mrozi się przez kilka godziny w zamrażarce.
Lody sorbetowe to doskonały zamiennik dla tradycyjnych lodów domowych na śmietance. Są nieco mniej kaloryczne, a przy tym niezwykle intensywne w smaku dzięki zawartości całych owoców. Do przygotowania lodów sorbetowych najlepiej nadają się owoce o mocnym smaku i zwartym miąższu, jak np. truskawki, maliny, ale też cytryny czy mango. Sorbet truskawkowy najlepiej przygotowywać w szczycie sezonu na truskawki, czyli w czerwcu, kiedy owoce są wyjątkowo soczyste, a także mają dobrą cenę.
Jeśli chcemy przyspieszyć proces powstawania sorbetu, wówczas możemy skorzystać z mrożonych owoców. Takie wystarczy zmiksować z syropem cukrowym i ponownie umieścić w zamrażalniku. Przy sprzyjających warunkach w ciągu kilkudziesięciu minut możemy mieć gotowe do spożycia lody sorbetowe.
W ostatnich latach na popularności zyskał sorbet do picia zwany inaczej granitą. Jest to idealny sposób na natychmiastowe orzeźwienie i ochłodzenie organizmu w upalny dzień. Co ważne, granita w przeciwieństwie do napojów słodzonych nie jest tak kaloryczna, a co za tym idzie, mogą sobie na nią od czasu do czasu pozwolić osoby znajdujące się na diecie.
Pomarańczowy sorbet do picia:
Składniki: 300 ml świeżego soku z pomarańczy, 300 ml wody mineralnej mocno gazowanej, 3 łyżki sorbetu cytrynowego
Przygotowanie sorbetu do picia polega na połączeniu wszystkich składników i delikatnym ich zmiksowaniu. Można go dodatkowo zaprawić syropem pomarańczowym.
Trudno znaleźć osobę, która oparłaby się smakowi truskawek. W szczycie sezonu w każdym domu można znaleźć je pod różnymi postaciami. Jedni pieką ciasta, inni podają je z makaronem, jeszcze inni wykorzystują duże ilości owoców do przygotowania zimowych zapasów kompotów, dżemów i konfitur.
Jednym ze sposobów na spożytkowanie świeżych truskawek jest przygotowanie sorbetu truskawkowego. Do jego wykonania potrzeba:
Wyciśnięty sok z cytryny pozbawić pestek i wlać do rondelka. Dodać dwie łyżki wody oraz cukier. Całość podgrzewać kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zblendować na gładką masę. Gdy syrop cukrowy będzie zimny wlać go do masy truskawkowej. Wymieszać i wlać do formy. Mrożenie potrwa do kilku godzin. Po godzinie można lody wyjąć i ponownie zblendować, aby uzyskać gładszą masę.
Zobacz też: Lody bananowe. Pyszny przepis na owocowe lody dla dzieci