Głównym składnikiem knedlików są ziemniaki. Na początek więc gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Powinny być miękkie i rozpadające się. Studzimy ziemniaki. Następnie przeciskamy ziemniaki przez praskę lub ewentualnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy mąkę, cukier, sól i na koniec wbijamy jajka.
Dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy wałek i nożem wycinamy niewielkie kawałki ciasta. W dłoniach rozgniatamy ciasto na placuszek, a do środka wkładamy truskawkę. Duże truskawki kroimy na połówki, mniejsze możemy dać w całości. Zalepiamy truskawkę ciastem. Jeśli lubimy bardzo słodkie knedle z truskawkami, możemy truskawki lekko posłodzić.
Tak przygotowane knedle z truskawkami odkładamy na bok. Gotujemy wodę z łyżką soli. Wrzucamy knedliki na gotującą się wodę, gotujemy około pięciu minut. Wyławiamy łyżką cedzakową. Najlepiej knedliki smakują ze śmietaną. Kleks śmietany wystarcza. Jednak niektórzy lubią zajadać się knedlikami polanymi panierką z masła. To jest pełna dowolność!
Pamiętaj, że knedle z truskawkami to tylko jedna z opcji. Świetnym pomysłem jest także przyrządzenie knedli ze śliwkami. To kolejna potrawa, która większości z nas kojarzy się z błogimi latami dzieciństwa. Najczęściej w letnie miesiące, z cukrem i śmietaną, ze śliwkami w środku. Pychota!