Przepis na obiad bez mięsa? Zapiekanka ziemniaczana to zawsze dobry wybór

Przepis na obiad bez mięsa nie musi być nudny. Zwłaszcza latem, kiedy sezonowe warzywa są na wyciągnięcie ręki. Wegetariański obiad może być równie sycący i smaczny. Przykładem jest Zapiekanka ziemniaczana. Młode ziemniaki, chrupiące warzywa i aksamitny sos. Brzmi idealnie!

Zapiekanka ziemniaczana, to danie, które jest proste i szybkie w wykonaniu. Jest też bardzo sycące i idealne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. W wersji wegetariańskiej może być zaskakujące, ponieważ struktury i smaki, które można wydobyć z sezonowych jarzyn, robią wrażenie. Zapiekankę z ziemniaków można wykonać na kilka sposobów. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i kulinarnych upodobań. Przedstawiamy naszą wersję tego dania, która jest idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. To znakomity pomysł, który uwzględnisz również w swoim menu!

Zobacz wideo

Zapiekanka ziemniaczana, to pomysł na obiad bez mięsa. Jest bardzo prosta!

Pierwszy sposób na zapiekankę ziemniaczaną, to klasyczny miks warzyw i młodych ziemniaków. Różnorodne struktury sprawią, że jedzenie jej będzie czystą przyjemnością. Chrupkie, jędrne warzywa, łączą się z aksamitnym sosem, który jest równie prosty w wykonaniu. Całość pokrywa ciągnący się ser, który ma swoich zwolenników niemal w każdej kuchni. Do wykonania zapiekanki potrzebujemy:

  • Ziemniaki (1 kg)
  • Cebula szalotka (2 szt.)
  • Por (1 sztuka)
  • Czosnek (4 ząbki)
  • Sól
  • Pieprz
  • Kumin,
  • Papryka wędzona
  • Curry
  • Kalafior (1/2 szt.)
  • Marchew (1 szt.)
  • Cukinia (1/2) szt.
  • Pieczarki, lub kurki (100 g)
  • Oliwa do smażenia
  • Ser mozzarella (100 g)
  • Szczypiorek (garść)

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, aby były miękkie, ale nie tak miękkie, jak do podania na obiad. Nazwijmy to "ziemniakami al dente". Następnie delikatnie obsyp je solą i pieprzem i przesmaż na małym ogniu, aby ładnie się zarumieniły. Zdejmij z patelni i odstaw w bezpieczne miejsce. Kalafior pokrój na małe różyczki, a cukinię w cienkie plastry. To samo zrób z marchewką, a jeśli nie chcesz aby jej smak był aż tak mocno wyczuwalny, zetrzyj ją na grubej tarce. Pieczarki, lub kurki dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Szalotkę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę i wrzuć cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaj powoli czosnek, a następnie pieczarki. Kiedy poczujesz ich aromat, dołącz cukinię i kalafiora, a także marchewkę. Kiedy stracą swoją twardość i delikatnie zmienią kolor, dodaj przyprawy i delikatnie zamieszaj. Wyłącz ogień i naszykuj kolejną patelnię. Czas na sos!

Przepis na obiad bez mięsa z ziemniakami i sosem. Jak zrobić beszamel?

Sos beszamelowy, to ponadczasowa klasyka. Jest aksamitny, gęsty i do zapiekanek pasuje idealnie. Wymaga cierpliwości, ale jest prosty w wykonaniu. Aby udał się idealnie, potrzebujemy:

  • Masło (1 łyżka)
  • Mąka pszenna (1 łyżka)
  • Mleko (500 ml)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa 

Na niewielkim ogniu rozpuść masło, następnie dosyp mąkę, nie przerywając mieszania. Przyda się do tego rózga, jak do ciasta na naleśniki. Sprawdź, czy mleko ma odpowiednią temperaturę. Najlepiej, aby nie było ani zbyt zimne, ani za ciepłe. Powoli wlewaj, cały czas mieszając. Doprowadź do jednolitej konsystencji bez grudek i dodaj przyprawy według uznania. Skrop sokiem z cytryny, aby zachować jednolitą masę. 

Zapiekanka wegetariańska na obiad. Pomysł na danie bez mięsa

Zapiekanka ziemniaczana już prawie gotowa. Teraz wystarczy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 i posmarować dno naczynia żaroodpornego beszamelem. Następnie ułożyć warstwę z naszych ziemniaczanych talarków. Położyć na nią warzywa i polać beszamelem, następnie powtórzyć tę samą czynność, aż do wypełnienia całego naczynia. Wstawić do piekarnika na około 30 minut i 10 min przed czasem, posypać startym serem. Tylko wtedy, ser nie będzie przypieczony zbyt mocno. Posyp szczypiorkiem dla smaku, ale i dekoracji. Zapiekanka ziemniaczana gotowa. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.