Malinowa chmurka, czyli smakowity deser, który możesz przygotować w domu [PRZEPIS]

Malinowa chmurka to wypiek, który łączy w sobie ciasto kruche, bezę, puszysty krem oraz owocową galaretkę. Choć brzmi to skomplikowanie, to bez problemu poradzisz sobie z jego przygotowaniem.

Malinowa chmurka: przepis na ciasto

Malinowa chmurka to jedno z popularniejszych w ostatnim czasie ciast domowych, które można przygotować w sezonie letnim, gdy dostęp do świeżych malin jest ułatwiony. Przepis na malinową chmurkę można znaleźć na wielu blogach kulinarnych czy serwisach z recepturami przesłanymi przez czytelników. Wszystkie one różnią się od siebie nieznacznie, gdyż w każdym z nich to malinowy mus jest motywem przewodnim. Jak przygotować idealną malinową chmurkę? Przekonaj się sam.

Ciasto malinowa chmurka: składniki

Ciasto malinowa chmurka to dość prosty wypiek, pod warunkiem, że masz już nieco doświadczenia w tworzeniu domowych wypieków. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w tej dziedzinie, to kilka kwestii może sprawić ci trudność, ale nie zniechęcaj się. Samodzielnie przygotowana malinowa chmurka jest warta odrobiny poświęcenia.

Do przygotowania standardowej porcji ciasta (forma 35x24 cm) potrzebne będą następujące składniki:

  • na bezę: 4 białka, 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczka soku z cytryny, siekane migdały do dekoracji
  • na ciasto kruche: 4 żółtka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła 
  • na krem: 600 ml śmietany kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego, 4 galaretki malinowe, 500 g świeżych malin.
Zobacz wideo

Chmurka malinowa: przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie chmurki malinowej powinniśmy rozpocząć od zrobienia bezy. Czas potrzebny na jej suszenie sprawia, że przygotowanie ciasta należy zaplanować na co najmniej dobę przed spożyciem.

  1. Białka do bezy powinny być w temperaturze pokojowej. Ubijamy je na średnich obrotach. Dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy. Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Bezę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia w kształcie blachy, w której będzie pieczona malinowa chmurka - najlepiej odrysować kształt na papierze i trzymać się jego konturu podczas smarowania, pamiętając, że beza podczas suszenia będzie powiększać objętość. Tak przygotowaną wkładamy do piekarnika. Suszymy przez około 90 minut w temperaturze 120-130°C.
  2. W tym czasie z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Gotowe rozwałkowujemy i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Galaretki malinowe rozpuszczamy w litrze wody. Gdy zaczną tężeć, dodajemy umyte i osuszone maliny.
  4. Kruchy spód pieczemy przez 20-30 minut w temp. 180 C. Gdy wystygnie, wylewamy na niego tężejącą galaretkę z owocami. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  5. Następnym krokiem jest przygotowanie kremu. Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Kremem przykrywamy tężejącą galaretkę i ponownie wkładamy całość do lodówki.
  6. Wystygniętą bezę przycinamy do wymiarów blaszki i układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy siekanymi migdałami i ponownie wrzucamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Malinowa chmurka bez pieczenia

Malinową chmurkę, podobnie jak wiele innych ciast, można przygotować bez pieczenia. Wystarczy zastąpić kruche ciasto, które stanowi spód całego wypieku herbatnikami ułożonymi w blaszce lub zblendowanymi z odrobiną roztopionego masła.

Zobacz też: Tarta z truskawkami, czyli sezon na owocowe ciasta w pełni! [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Agora SA