Deser z galaretką. Przygotuj już dziś smakołyki w pucharkach! Mamy kilka genialnych przepisów

Deser z galaretką to bardzo dobre rozwiązanie, gdy chcesz przygotować słodki poczęstunek, a jednocześnie nie ma to być tradycyjne ciasto.

Desery z galaretki: najprostsze połączenie

Każdy z nas choć raz miał okazję zakosztować deseru z galaretki. Zazwyczaj przygotowywane są one w postaci pojedynczych porcji serwowanych w specjalnych pojemniczkach, pucharkach lub ozdobnych słoiczkach. Najprostszym sposobem na przygotowanie deseru z galaretki to przygotowanie galaretki z owocami, bitą śmietaną i czekoladą. 

Pierwszym krokiem w przygotowaniu takiego smakołyku jest rozpuszczenie galaretki w gorącej wodzie (zawsze warto dodać nieco mniej wody niż jest podane na opakowaniu - łatwiej tężeje i nie ma "rozwodnionego" smaku). Wtedy należy przelać ją do naczyń oraz zanurzyć w niezastygłej kawałki owoców, Naczynia włożyć do lodówki, aby całość stężała. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę - ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę 30%. Wykładamy ją na galaretkę, a wierzch posypujemy startą czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki. 

Desery z galaretką: warstwowy deser w pucharku

Desery z galaretką można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z najbardziej efektownych jest deser warstwowy, który jest stosunkowo prosty w przygotowaniu tylko nieco czasochłonny, gdyż każda warstwa musi mieć chwilę na zastygnięcie. Do przygotowania czterech porcji takiego przysmaku potrzeba:

  • 400 ml mleko kokosowe
  • 150 g malin (mogą być mrożone) 
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao 
  • filiżanka espresso
  • orzechy laskowe
  • syrop klonowy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • dodatkowo świeże owoce, mięta

Przygotowanie:

  1. Naczynia ustaw tak, żeby stały bokiem. Możesz użyć do tego wytłaczanki po jajkach.
  2. Orzechy posiekaj i upraż na patelni.
  3. Zaparz filiżankę espresso i dodaj do niej łyżeczkę żelatyny. Do tego dolej 50 ml mleka kokosowego. Całość wymieszaj, przestudź, nalej do naczyń, a następnie wstaw na 20 minut do zamrażalnika.
  4. Czekoladę połam, wrzuć do rondelka i zalej 150 ml mleka. Dodaj kakao i podgrzewaj. Dodaj łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszaj. Szklanki ustaw na drugim boku, wlej czekoladową galaretkę i włóż do zamrażalnika przez 20 minut.
  5. Maliny włóż do rondla, wlej szklankę wody i syrop klonowy. Całość podgrzej. Połowę masy zblenduj, dodaj 1 łyżeczkę żelatyny i 100 ml mleka i zmiksuj. Szklanki ustaw prosto i przelej do nich przestudzoną masę malinową. Ponownie włóż do lodówki.
  6. Pozostałe mleko (100 ml) podgrzej, wsyp łyżeczkę żelatyny, wystudź i wylej na warstwę malin. Wstaw do zamrażalnika. Gdy wierzchnia warstwa stężeje, udekoruj owocami i prażonymi orzechami.
Zobacz wideo

Deser z galaretką dla dzieci

Desery z galaretką dla dzieci przede wszystkim powinny być kolorowe, dlatego warto zastosować w pucharku kilka rodzajów galaretek o kontrastowych kolorach: cytrynową, malinową, agrestową i pomarańczową. Dobrze, aby występowały w nich także wartościowe dodatki jak świeże owoce (borówki, maliny, porzeczki, truskawki, kiwi etc.) lub orzechy włoskie, laskowe, suszona żurawina itp. Im mniej w takich deserach składników bogatych w cukry i tłuszcze (np. czekolada czy śmietana), tym lepiej.

galaretka w cukrzeGalaretka w cukrze

Deser z galaretką i mascarpone

Deser z galaretką i mascarpone można przygotować w podobny sposób jak w przypadku deseru z bitą śmietaną. Mascarpone również należy mocno schłodzić, a następnie ubić z dodatkiem śmietanki 30 lub 36% i odrobiną cukru pudru. Ciekawym sposobem podania takiego deseru jest umieszczenie go w kieliszku lub szklance. W pierwszej kolejności do naczyń wlewamy rozpuszczoną galaretkę i ustawiamy szklankę lub kieliszek pod kątem, tak aby zastygła ona po przekątnej naczynia (można w tym celu wykorzystać wytłaczanki po jajkach). Kiedy galaretka stężeje, pozostałą przestrzeń w naczyniu uzupełniamy ubitym kremem śmietanka-mascarpone. W krem możemy wcisnąć herbatnika, listek mięty lub świeży owoc.

Zobacz też: Owocowy salceson, czyli przepyszna wakacyjna terrina owocowa

Więcej o: