Każdy z nas choć raz miał okazję zakosztować deseru z galaretki. Zazwyczaj przygotowywane są one w postaci pojedynczych porcji serwowanych w specjalnych pojemniczkach, pucharkach lub ozdobnych słoiczkach. Najprostszym sposobem na przygotowanie deseru z galaretki to przygotowanie galaretki z owocami, bitą śmietaną i czekoladą.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu takiego smakołyku jest rozpuszczenie galaretki w gorącej wodzie (zawsze warto dodać nieco mniej wody niż jest podane na opakowaniu - łatwiej tężeje i nie ma "rozwodnionego" smaku). Wtedy należy przelać ją do naczyń oraz zanurzyć w niezastygłej kawałki owoców, Naczynia włożyć do lodówki, aby całość stężała. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę - ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę 30%. Wykładamy ją na galaretkę, a wierzch posypujemy startą czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki.
Desery z galaretką można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z najbardziej efektownych jest deser warstwowy, który jest stosunkowo prosty w przygotowaniu tylko nieco czasochłonny, gdyż każda warstwa musi mieć chwilę na zastygnięcie. Do przygotowania czterech porcji takiego przysmaku potrzeba:
Przygotowanie:
Desery z galaretką dla dzieci przede wszystkim powinny być kolorowe, dlatego warto zastosować w pucharku kilka rodzajów galaretek o kontrastowych kolorach: cytrynową, malinową, agrestową i pomarańczową. Dobrze, aby występowały w nich także wartościowe dodatki jak świeże owoce (borówki, maliny, porzeczki, truskawki, kiwi etc.) lub orzechy włoskie, laskowe, suszona żurawina itp. Im mniej w takich deserach składników bogatych w cukry i tłuszcze (np. czekolada czy śmietana), tym lepiej.
Deser z galaretką i mascarpone można przygotować w podobny sposób jak w przypadku deseru z bitą śmietaną. Mascarpone również należy mocno schłodzić, a następnie ubić z dodatkiem śmietanki 30 lub 36% i odrobiną cukru pudru. Ciekawym sposobem podania takiego deseru jest umieszczenie go w kieliszku lub szklance. W pierwszej kolejności do naczyń wlewamy rozpuszczoną galaretkę i ustawiamy szklankę lub kieliszek pod kątem, tak aby zastygła ona po przekątnej naczynia (można w tym celu wykorzystać wytłaczanki po jajkach). Kiedy galaretka stężeje, pozostałą przestrzeń w naczyniu uzupełniamy ubitym kremem śmietanka-mascarpone. W krem możemy wcisnąć herbatnika, listek mięty lub świeży owoc.
Zobacz też: Owocowy salceson, czyli przepyszna wakacyjna terrina owocowa