Panna cotta. Jak przygotować słodki deser w domu? Mamy przepis i garść wskazówek

Panna cotta to jeden z bardziej popularnych deserów, które możemy spotkać w większości cukierni czy kawiarni. Możemy również w kilka minut wyczarować go w domu ku uciesze naszych domowników.

Panna cotta: przepis na tradycyjny włoski poczęstunek

Panna cotta to jeden z tradycyjnych smakołyków pochodzących z kuchni włoskiej. Doskonale komponuje się jako idealny dodatek do aromatycznej kawy, dlatego w niemalże każdej włoskiej kafejce można skosztować oryginalnej panna cotty. Na szczęście deser jest dość prosty w przygotowaniu, a lista składników potrzebnych do jego przygotowania nie jest skomplikowana, dzięki czemu każdy z nas może delektować się tym wyjątkowym deserem w zaciszu własnego domu.

Receptura panna cotty dostępna jest przede wszystkim w książkach z przepisami kuchni włoskiej, ale także w sieci. Jeśli jednak przyjrzymy się im bliżej zauważymy, że w wielu przepisach są drobne różnice wynikające z indywidualnych preferencji osoby przygotowującej dany deser. Niemniej jednak wszystkie one opierają się o stworzenie "śmietankowej babeczki" z dodatkiem owocowego musu.

Deser panna cotta: przepis podstawowy

Z włoskiego panna cotta oznacza dokładnie gotowaną śmietankę. I to jest w zasadzie istota tego przysmaku. Do jego przygotowania potrzebna jest śmietanka 30 lub 36%, którą podgrzewa się z dodatkiem żelatyny. Można ją urozmaicić różnego typu dodatkami. Tak przygotowaną śmietankę umieszczamy w okrągłej foremce i pozostawiamy do stężenia w lodówce. Gdy będzie gotowa, wykładamy ją z foremki na talerzyk i dołączamy do niej świeże owoce lub mus owocowy. Dobrze komponują się także liski mięty. 

Zobacz wideo

Jak się robi deser panna cotta?

Jeśli zastanawiasz się jak się robi deser panna cotta, to nie ma nic prostszego. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • szklanka mleka
  • 70 g cukru
  • łyżka białego rumu 
  • świeże owoce: maliny, jagody, truskawki 
  • mus: 150 g malin (świeżych lub mrożonych) i 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut by napęczniała
  2. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ekstrakt. Podgrzewać aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając.
  3. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć, odstawić z palnika.
  4. Dodać rum oraz płynną żelatynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia z żelatyną.
  5. Gotową mieszankę wlać do naczyń (kokilki lub zwykłe filiżanki) i odstawić do ostudzenia. Gdy naczynia będą chłodne, włożyć do lodówki, aby całość stężała. Najlepiej na całą noc.
  6. Gotową panna cottę wyłożyć na talerzyk, udekorować świeżymi owocami.
  7. Całość polać musem z malin, który przygotowujemy blendując maliny z cukrem, a następnie przecierając masę przez sito w celu pozbawienia jej pestek.

Zobacz też: Dwa w jednym - dwukolorowa panna cotta

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.