Panna cotta to jeden z tradycyjnych smakołyków pochodzących z kuchni włoskiej. Doskonale komponuje się jako idealny dodatek do aromatycznej kawy, dlatego w niemalże każdej włoskiej kafejce można skosztować oryginalnej panna cotty. Na szczęście deser jest dość prosty w przygotowaniu, a lista składników potrzebnych do jego przygotowania nie jest skomplikowana, dzięki czemu każdy z nas może delektować się tym wyjątkowym deserem w zaciszu własnego domu.
Receptura panna cotty dostępna jest przede wszystkim w książkach z przepisami kuchni włoskiej, ale także w sieci. Jeśli jednak przyjrzymy się im bliżej zauważymy, że w wielu przepisach są drobne różnice wynikające z indywidualnych preferencji osoby przygotowującej dany deser. Niemniej jednak wszystkie one opierają się o stworzenie "śmietankowej babeczki" z dodatkiem owocowego musu.
Z włoskiego panna cotta oznacza dokładnie gotowaną śmietankę. I to jest w zasadzie istota tego przysmaku. Do jego przygotowania potrzebna jest śmietanka 30 lub 36%, którą podgrzewa się z dodatkiem żelatyny. Można ją urozmaicić różnego typu dodatkami. Tak przygotowaną śmietankę umieszczamy w okrągłej foremce i pozostawiamy do stężenia w lodówce. Gdy będzie gotowa, wykładamy ją z foremki na talerzyk i dołączamy do niej świeże owoce lub mus owocowy. Dobrze komponują się także liski mięty.
Jeśli zastanawiasz się jak się robi deser panna cotta, to nie ma nic prostszego. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
Przygotowanie:
Zobacz też: Dwa w jednym - dwukolorowa panna cotta