Gofry to chrupkie wafle, które wypiekane są za pomocą specjalnego urządzenia (gofrownicy). Mają one charakterystyczny kształt - zazwyczaj jest to prostokąt bądź kwadrat, na powierzchni którego powstaje symetryczna kratka. Świeże, ciepłe gofry podaje się zazwyczaj z bitą śmietaną, owocami, lodami lub cukrem pudrem.
Gofry znane są na całym świecie. Najpopularniejsze z nich - tzw. gofry belgijskie - swoją recepturę czerpią z przepisu pochodzącego z XVIII wieku. Światową karierę ten wyjątkowy przysmak rozpoczął jednak dopiero po odbywającym się w 1958 roku Expo w Brukseli.
Tymczasem pierwsza gofrownica została opatentowana już w XIX wieku. 24 sierpnia 1869 roku Urząd Patentowy USA wydał patent Corneliusowi Swartwoutowi w Nowym Jorku na jego projekt gofrownicy. Był on niezwykle podobny do współczesnych urządzeń, poza tym, że do jego nagrzania potrzebny był ogień.
Gofry, niestety, choć niesamowicie smaczne są mocno kaloryczne. Jest to efektem przede wszystkim dodatków, które na nich umieszczamy, ale też mąki pszennej, która stanowi podstawę w przepisie na ciasto na gofry. Także zawartość tłuszczu w tej przekąsce jest dość wysoka, a to niekorzystnie wpływa nie tylko na zawartość tkanki tłuszczowej w naszym ciele, ale także na wzrost cholesterolu, który może prowadzić do poważnych chorób układu krążenia.
Istnieją jednak sposoby na obniżenie wartości kalorycznej gofrów, np.przez rezygnację z podawania ich z cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Doskonale zastąpią je musy owocowe bez dodatku cukru lub świeże owoce.
Ciasto na gofry przygotowuje się z mieszaniny następujących składników w odpowiednich proporcjach:
Dzięki wmieszaniu na samym końcu do masy ubitych na sztywno białek jaj ciasto staje się puszyste i lekkie, a po wypieczeniu - lekko chrupiące.
Tajemnica chrupiących gofrów tkwi w przygotowaniu ciasta i jego właściwym wypieczeniu. Do przygotowania ośmiu prostokątnych gofrów wystarczy:
Przygotowanie:
Zobacz też: Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej - zrób gofry [PRZEPIS]