Gofry - ulubiony deser dzieci i nie tylko. Sprawdź prosty przepis na gofry

Gofry to najprostszy, a zarazem najsmaczniejszy deser z dzieciństwa. Zobacz, jak przygotować puszyste ciasto na domowe gofry.

Przepis na gofry. Czym tak naprawdę są gofry?

Gofry to chrupkie wafle, które wypiekane są za pomocą specjalnego urządzenia (gofrownicy). Mają one charakterystyczny kształt - zazwyczaj jest to prostokąt bądź kwadrat, na powierzchni którego powstaje symetryczna kratka. Świeże, ciepłe gofry podaje się zazwyczaj z bitą śmietaną, owocami, lodami lub cukrem pudrem. 

Gofry znane są na całym świecie. Najpopularniejsze z nich - tzw. gofry belgijskie - swoją recepturę czerpią z przepisu pochodzącego z XVIII wieku. Światową karierę ten wyjątkowy przysmak rozpoczął jednak dopiero po odbywającym się w 1958 roku Expo w Brukseli.

Tymczasem pierwsza gofrownica została opatentowana już w XIX wieku. 24 sierpnia 1869 roku Urząd Patentowy USA wydał patent Corneliusowi Swartwoutowi w Nowym Jorku na jego projekt gofrownicy. Był on niezwykle podobny do współczesnych urządzeń, poza tym, że do jego nagrzania potrzebny był ogień.

Ciasto na gofryCiasto na gofry. Co zrobić, aby było idealnie puszyste? Poradnik gofrowy

Gofry: przepis na niskokaloryczne gofry

Gofry, niestety, choć niesamowicie smaczne są mocno kaloryczne. Jest to efektem przede wszystkim dodatków, które na nich umieszczamy, ale też mąki pszennej, która stanowi podstawę w przepisie na ciasto na gofry. Także zawartość tłuszczu w tej przekąsce jest dość wysoka, a to niekorzystnie wpływa nie tylko na zawartość tkanki tłuszczowej w naszym ciele, ale także na wzrost cholesterolu, który może prowadzić do poważnych chorób układu krążenia. 

Istnieją jednak sposoby na obniżenie wartości kalorycznej gofrów, np.przez rezygnację z podawania ich z cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Doskonale zastąpią je musy owocowe bez dodatku cukru lub świeże owoce

Zobacz wideo Zobacz przepis na zdrowe gofry

Ciasto na gofry: składniki

Ciasto na gofry przygotowuje się z mieszaniny następujących składników w odpowiednich proporcjach:

  • mąki,
  • cukru,
  • soli,
  • stopionego masła 
  • żółtek jaj
  • mleka,
  • ubitych białek jaj.

Dzięki wmieszaniu na samym końcu do masy ubitych na sztywno białek jaj ciasto staje się puszyste i lekkie, a po wypieczeniu - lekko chrupiące.

GofryOchota na gofry? Szybki przepis Ani Starmach robi furorę. A sekret to ubite białka

Chrupiące gofry: jak je przygotować?

Tajemnica chrupiących gofrów tkwi w przygotowaniu ciasta i jego właściwym wypieczeniu. Do przygotowania ośmiu prostokątnych gofrów wystarczy:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju

 Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier i cukier waniliowy.
  2. Następnie dodać żółtka, mleko i olej i zmiksować na gładką masę. 
  3. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z masą. 
  4. W międzyczasie wysmarować tłuszczem powierzchnię gofrownicy i rozgrzać ją do maksymalnej temperatury.
  5. Nakładać masę porcjami i piec przez około 3-5 minut do zarumienienia.
  6. Gofry po upieczeniu odkładać na kratkę do przestygnięcia.

Zobacz też: Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej - zrób gofry [PRZEPIS]

Więcej o: