Zaczyna się sezon na kurki. Przepis na marynowane to podstawa

Wakacje to sezon na truskawki, maliny, czereśnie... i kurki! Pierwsze kurki pojawiają się w lasach już na początku lipca. Nie trzeba więc czekać do jesieni, aby marynować pierwsze słoiki. Przepis na marynowane kurki jest bardzo łatwy. Poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w kuchni.

Kurki przepis - łatwy, szybki i najsmaczniejszy

Kurki marynowane. Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych kurek,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 2 szklanki wody,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Kurki marynowane. Przygotowanie: 

Przygotowanie kurek marynowanych rozpoczynamy oczywiście od oczyszczenia grzybów. Dokładnie myjemy, czyścimy z piasku, płuczemy nawet kilkakrotnie.

Jeśli chcesz solidnie oczyścić kurki, polecamy nasz sposób:

Gdy kurki są już porządnie oczyszczone, przebieramy je. Te większe grzybki warto zostawić do jajecznicy czy makaronu. Do słoiczków z marynowanymi kurkami wybieramy tylko małe grzybki. Jeśli koniecznie chcesz dać także większe grzybki do słoiczków z kurkami marynowanymi, to można przyciąć trzonki. Następnie obgotowujemy grzyby w dużej ilości wody. Wcześniej lekko solimy wrzątek. Odsączamy kurki i przekładamy je do wyparzonych słoików.

Kolejny krok w przepisie na kurki marynowane to przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, ocet, przyprawy i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy grzyby. Zakręcamy słoiki.

Zobacz wideo

Koniecznie trzeba pasteryzować kurki marynowane w słoikach. Grzybki marynowane stawiamy słoikami do góry dnem. Gdy przestygną, wstawiamy je do garnków z wodą i zagotowujemy ją. Gotujemy - czyli pasteryzujemy - przez 20 minut. Słoiki powinny być przykryte wodą. Wyjmujemy z wody, studzimy i wycieramy. Kurki marynowane przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.