Przygotowanie kurek marynowanych rozpoczynamy oczywiście od oczyszczenia grzybów. Dokładnie myjemy, czyścimy z piasku, płuczemy nawet kilkakrotnie.
Jeśli chcesz solidnie oczyścić kurki, polecamy nasz sposób:
Gdy kurki są już porządnie oczyszczone, przebieramy je. Te większe grzybki warto zostawić do jajecznicy czy makaronu. Do słoiczków z marynowanymi kurkami wybieramy tylko małe grzybki. Jeśli koniecznie chcesz dać także większe grzybki do słoiczków z kurkami marynowanymi, to można przyciąć trzonki. Następnie obgotowujemy grzyby w dużej ilości wody. Wcześniej lekko solimy wrzątek. Odsączamy kurki i przekładamy je do wyparzonych słoików.
Kolejny krok w przepisie na kurki marynowane to przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, ocet, przyprawy i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy grzyby. Zakręcamy słoiki.
Koniecznie trzeba pasteryzować kurki marynowane w słoikach. Grzybki marynowane stawiamy słoikami do góry dnem. Gdy przestygną, wstawiamy je do garnków z wodą i zagotowujemy ją. Gotujemy - czyli pasteryzujemy - przez 20 minut. Słoiki powinny być przykryte wodą. Wyjmujemy z wody, studzimy i wycieramy. Kurki marynowane przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu.