Sama Magda Gessler mogłaby się pokusić o ich przygotowanie. "Kuchenne Rewolucje", które prowadzi restauratorka, to program, w którym prym wiodą potrawy do bólu polskie. A jakie są placki ziemniaczane, jeśli nie polskie?
Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane zakłada ich smażenie. Najlepiej wychodzą, jeśli nie pożałujemy oleju na patelni, a ten w dużych ilościach raczej nam nie służy. Warto więc zamienić zwykły przepis, na wersję nieco lżejszą. Jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika? Wszystko wyjaśniamy.
Ale najpierw zerknijcie też na genialny przepis na naleśniki Magdy Gessler. Nie za grube, nie za cienkie, a to elastyczne i delikatne, słowem - idealne.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Odstawiamy je na 15 minut, a potem odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy do niej jajko, wsypujemy płatki bądź otręby owsiane. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy niewielką ilość oleju i wykładamy na nią porcje masy ziemniaczanej. Blachę z plackami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około pół godziny, aż będą rumiane. Jeśli zaczną się przypalać z wierzchu, przykrywamy je folia aluminiową, błyszczącą stroną do góry.
Gdyby Magda Gessler miała zrobić kuchenne rewolucje na talerzach Polaków, z pewnością sięgnęłaby po przepis na placki ziemniaczane z piekarnika. A wy?