Placki ziemniaczane z piekarnika, czyli rewolucja na talerzu. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Placki ziemniaczane to klasyk w polskiej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i smakują niemal wszystkim. Co ciekawe, w zależności od regionu, je się je na słono albo na słodko - posypane cukrem. A znacie placki ziemniaczane z piekarnika? To prawdziwa rewolucja na talerzu!

Placki ziemniaczane z piekarnika - rewolucja na talerzu

Sama Magda Gessler mogłaby się pokusić o ich przygotowanie. "Kuchenne Rewolucje", które prowadzi restauratorka, to program, w którym prym wiodą potrawy do bólu polskie. A jakie są placki ziemniaczane, jeśli nie polskie?

Placki ziemniaczaneZiemniaczane, owocowe czy z czekoladą? Inspiracje na pyszne placki i placuszki [PRZEPISY]

Tradycyjny przepis na placki ziemniaczane zakłada ich smażenie. Najlepiej wychodzą, jeśli nie pożałujemy oleju na patelni, a ten w dużych ilościach raczej nam nie służy. Warto więc zamienić zwykły przepis, na wersję nieco lżejszą. Jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika? Wszystko wyjaśniamy.

Ale najpierw zerknijcie też na genialny przepis na naleśniki Magdy Gessler. Nie za grube, nie za cienkie, a to elastyczne i delikatne, słowem - idealne.

Naleśniki Magdy GesslerNaleśniki Magdy Gessler są cienkie, elastyczne i delikatne - czyli idealne

Placki ziemniaczane z piekarnika - składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • jajko "M"
  • 3 łyżki płatków lub otrębów owsianych
  • cebula (możemy pominąć, jeśli placki jemu na słodko)
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju
  • ulubione przyprawy

Placki ziemniaczane z piekarnika - przepis krok po kroku:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Odstawiamy je na 15 minut, a potem odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy do niej jajko, wsypujemy płatki bądź otręby owsiane. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy niewielką ilość oleju i wykładamy na nią porcje masy ziemniaczanej. Blachę z plackami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około pół godziny, aż będą rumiane. Jeśli zaczną się przypalać z wierzchu, przykrywamy je folia aluminiową, błyszczącą stroną do góry.

Zobacz wideo

Gdyby Magda Gessler miała zrobić kuchenne rewolucje na talerzach Polaków, z pewnością sięgnęłaby po przepis na placki ziemniaczane z piekarnika. A wy?

Więcej o: