Marynata do karkówki - tradycyjny przepis. I na grilla, i na co dzień

Marynata do karkówki to kluczowy element, którego z całą pewnością nie można pominąć. Chcesz wiedzieć jak przygotować idealne mięso na grilla? Sprawdź przepis poniżej.

Karkówka z grilla: marynata kluczem do sukcesu

Karkówka z grilla to obok tradycyjnej kiełbasy jedno z ulubionych dań z rusztu. Przygotowanie idealnej karkówki wymaga jednak chwili wolnego czasu, kluczem do sukcesu jest oczywiście świeże mięso plus dobra marynata. Szukasz idealnego patentu na karkówkę? Więcej na ten temat dowiesz się z dalszej części artykułu. 

Marynata miodowo musztardowa10 pomysłów na marynaty - do kurczaka, wieprzowiny i nie tylko [PRZEPISY]

Tradycyjna marynata do karkówki - krok po kroku 

Wbrew pozorom karkówka na grilla nie jest bardzo wymagającą pozycją w wakacyjnym menu. Zanim jednak przejdziemy do samej marynaty, najpierw jak zawsze trzeba wybrać się na zakupy. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej marynaty do karkówki znajdziesz poniżej.

Zobacz też: Zapomnieliście zamarynować karkówkę? Nic straconego. Triki na grilla last minute

Marynata do karkówki na grilla - lista produktów 

Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tradycyjnej marynaty do karkówki na grilla:

  • olej - pół szklanki 
  • czosnek - 3 ząbki 
  • papryka słodka - 1 mała łyżeczka 
  • papryka ostra - 1 mała łyżeczka 
  • bazylia - 1 łyżka stołowa 
  • cebula - 1 sztuka 
  • oregano - 1 łyżka stołowa 
  • pieprz - szczypta 
  • sól - szczypta 

Marynata do karkówki na grilla lub do piekarnika według poniższego przepisu zapewnia naturalny i wyjątkowy smak. Przed wrzuceniem na ruszt lub na blachę, mięso w marynacie należy pozostawić na około osiem godzin. Można więc marynatę przygotować wieczorem lub z samego rana, wszystko zależy od tego, kiedy przystąpimy do pieczenia i na kiedy karkówka ma być gotowa. 

Zobacz wideo

Karkówka pieczona w plastrach - przepis

Karkówka pieczona w plastrach z pewnością się uda jeśli odpowiednio długo będziemy marynować mięso, ale kluczem do sukcesu są też odpowiednie dodatki. Poniżej znajdziesz instrukcję jak zamarynować mięso oraz kilka propozycji dla lepszego smaku. 

  1. Na dobry początek cebulę obieramy i kroimy w tak zwane piórka. 
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę. 
  3. Olej należy wymieszać z ziołami, przyprawami i na końcu dodajemy też czosnek. 
  4. W kolejnym kroku mięso należy natrzeć olejem przełożyć w folię, następnie ponownie polewamy mięso olejem i dodajemy cebulę. 
  5. Mięso trzymamy w marynacie mniej więcej osiem godzin.
  6. Na koniec zawijamy karkówkę w folię i pieczemy w piekarniku lub wrzucamy na grilla. 
  7. Tak przygotowane mięso pieczemy około godziny, ten sam czas przyrządzania dotyczy grilla. 

Co zrobić z wygazowanym piwem? Mamy kilka inspiracji, by nic się nie zmarnowałoWygazowane piwo może stać się składnikiem różnych dań. Jakich? Podpowiadamy

Karkówka z grilla - dodatki 

Idealnym dodatkiem do karkówki będą na przykład frytki belgijskie w towarzystwie sałatki greckiej. Idealnie sprawdzi się też biały ryż wraz z mizerią z ogórka.

Zobacz też: Jak przygotować marynatę do kurczaka? 3 sposoby

Więcej o: