Karkówka z grilla to obok tradycyjnej kiełbasy jedno z ulubionych dań z rusztu. Przygotowanie idealnej karkówki wymaga jednak chwili wolnego czasu, kluczem do sukcesu jest oczywiście świeże mięso plus dobra marynata. Szukasz idealnego patentu na karkówkę? Więcej na ten temat dowiesz się z dalszej części artykułu.
Wbrew pozorom karkówka na grilla nie jest bardzo wymagającą pozycją w wakacyjnym menu. Zanim jednak przejdziemy do samej marynaty, najpierw jak zawsze trzeba wybrać się na zakupy. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnej marynaty do karkówki znajdziesz poniżej.
Zobacz też: Zapomnieliście zamarynować karkówkę? Nic straconego. Triki na grilla last minute
Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tradycyjnej marynaty do karkówki na grilla:
Marynata do karkówki na grilla lub do piekarnika według poniższego przepisu zapewnia naturalny i wyjątkowy smak. Przed wrzuceniem na ruszt lub na blachę, mięso w marynacie należy pozostawić na około osiem godzin. Można więc marynatę przygotować wieczorem lub z samego rana, wszystko zależy od tego, kiedy przystąpimy do pieczenia i na kiedy karkówka ma być gotowa.
Karkówka pieczona w plastrach z pewnością się uda jeśli odpowiednio długo będziemy marynować mięso, ale kluczem do sukcesu są też odpowiednie dodatki. Poniżej znajdziesz instrukcję jak zamarynować mięso oraz kilka propozycji dla lepszego smaku.
Idealnym dodatkiem do karkówki będą na przykład frytki belgijskie w towarzystwie sałatki greckiej. Idealnie sprawdzi się też biały ryż wraz z mizerią z ogórka.
Zobacz też: Jak przygotować marynatę do kurczaka? 3 sposoby