Kurczak Generała Tso na dobre zagościł na kartach kuchni amerykańskiej. Inspiracją stały się smaki, które znamy z chińskich potraw, ale styl naszych przyjaciół z USA jest w nim bardzo przejrzysty. Udźce z kurczaka smażone na głębokim oleju i polane sosem balansującym pomiędzy słodkością a pikantnością szybko stał się ulubieńcem wielu z nas. To doskonała propozycja na obiad lub imprezową przekąskę. Jak zrobić to danie?
Kurczak Generała Tso. Składniki:
Kurczak:
Sos:
Kurczak Generała Tso. Sposób przygotowania:
Zacznij od usunięcia skóry z udźca z kurczaka. Następnie obkrój mięso do kości i pokrój je w kostkę. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie elementy sosu i odstaw na bok. Rozgrzej wok lub inną głęboką patelnię i wlej do niego olej (przynajmniej na głębokość 2 cm). Mięso dopraw solą oraz pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej i kładź stopniowo na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez przynajmniej 8 minut - tak, by mięso było dobrze wysmażone (lekko zarumienione). W międzyczasie przewracaj je co jakiś czas tak, by każda strona złapała temperaturę. Następnie odlej większość oleju, dodaj papryczki, wlej sos, wymieszaj i zagotuj.
Spróbuj też innej azjatyckiej wersji kurczaka. Sprawdź nasz przepis:
Tradycyjne danie Generała Tso zwykle podaje się w towarzystwie ryżu oraz ugotowanych różyczek brokuła. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku ryż jaśminowy. Wiele osób dla urozmaicenia dodaje do niego także drobno pokrojony szczypiorek, który stwarza odrobinę nową i niespodziewaną linię smaku. Innym pomysłem będzie natomiast dodanie do potrawy sezamu lub odrobiny tahini. W polskiej wersji proponujemy młode ziemniaki w mundurkach z odrobiną masła oraz koperku lub w towarzystwie klasycznych, staropolskich klusek śląskich.