Dania z kurczakiem na obiad? Kurczak generała Tso to idealna propozycja [PRZEPIS]

Szukasz przepisu na dania z kurczakiem na obiad? Czasami można odejść odrobinę od tradycyjnych rozwiązań i puścić wodze kulinarnej fantazji. Kurczak Generała Tso to jeden z najlepszych dowodów na to, że ciekawe potrawy wcale nie muszą być skomplikowane. Ten przepis jest prosty, szybki i niesamowicie smaczny!

Kurczak Generała Tso na dobre zagościł na kartach kuchni amerykańskiej. Inspiracją stały się smaki, które znamy z chińskich potraw, ale styl naszych przyjaciół z USA jest w nim bardzo przejrzysty. Udźce z kurczaka smażone na głębokim oleju i polane sosem balansującym pomiędzy słodkością a pikantnością szybko stał się ulubieńcem wielu z nas. To doskonała propozycja na obiad lub imprezową przekąskę. Jak zrobić to danie?

Zobacz wideo

Dania z kurczakiem na obiad. Kurczak Generała Tso łączy słodkość z ostrym akcentem

Kurczak Generała Tso. Składniki:

Kurczak:

  • 500 g udźca z kurczaka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • 2 suszone papryczki chili

Sos:

  • 1/2 łyżki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Kurczak Generała Tso. Sposób przygotowania:

Zacznij od usunięcia skóry z udźca z kurczaka. Następnie obkrój mięso do kości i pokrój je w kostkę. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie elementy sosu i odstaw na bok. Rozgrzej wok lub inną głęboką patelnię i wlej do niego olej (przynajmniej na głębokość 2 cm). Mięso dopraw solą oraz pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej i kładź stopniowo na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez przynajmniej 8 minut - tak, by mięso było dobrze wysmażone (lekko zarumienione). W międzyczasie przewracaj je co jakiś czas tak, by każda strona złapała temperaturę. Następnie odlej większość oleju, dodaj papryczki, wlej sos, wymieszaj i zagotuj.

Spróbuj też innej azjatyckiej wersji kurczaka. Sprawdź nasz przepis:

Kurczak Generała Tso. Z czym go podawać? Opcji jest kilka

Tradycyjne danie Generała Tso zwykle podaje się w towarzystwie ryżu oraz ugotowanych różyczek brokuła. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku ryż jaśminowy. Wiele osób dla urozmaicenia dodaje do niego także drobno pokrojony szczypiorek, który stwarza odrobinę nową i niespodziewaną linię smaku. Innym pomysłem będzie natomiast dodanie do potrawy sezamu lub odrobiny tahini. W polskiej wersji proponujemy młode ziemniaki w mundurkach z odrobiną masła oraz koperku lub w towarzystwie klasycznych, staropolskich klusek śląskich. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.