Placki bananowe, z serka wiejskiego, a może placki bez jajek? Mamy trzy przepisy

Placki to śniadaniowy klasyk. Ale sprawdzają się także jako przekąska na pikniku z dziećmi czy podczas wycieczki do zoo. Sprawdzamy trzy smaczne przepisy na placki bananowe, placki z serka wiejskiego oraz placki bez jajek.

Placki bananowe

Placki bananowe. Składniki:

  • 2 banany,
  • szklanka płatków owsianych,
  • 2 jajka,
  • olej kokosowy.

Placki bananowe. Przygotowanie:

Rozgnieć banany widelcem. Ewentualnie zblenduj je blenderem. Dodaj płatki owsiane i wbij dwa jajka. Porządnie wymieszaj i smaż placki na rozgrzanym oleju kokosowym. Jeśli lubisz, możesz zblendować także płatki. Wtedy struktura placuszków będzie bardzo jednorodna.

A może jagodzianki? Sprawdź nasz przepis:

Placki z serka wiejskiego

Placki z serka wiejskiego. Składniki:

  • 2 opakowania serka wiejskiego po 250 g każde,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki - dowolnej: pszennej, bezglutenowej, ryżowej, kukurydzianej,
  • olej do smażenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • kilka łyżek cukru zwykłego.

Placki z serka wiejskiego. Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Wymieszaj serki, mąkę, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Masa nie będzie jednorodna. Dopiero gdy składniki się połączą, dodaj białka. Delikatnie wymieszaj. Smaż placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Z obu stron, na rumiany kolor.

Zobacz wideo

Placki bez jajek 

Placki bez jajek. Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka zimnego mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki masła.

Placki bez jajek. Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Wymieszaj. W oddzielnym naczyniu zmiksuj mleko z masłem. Dodawaj stopniowo mieszankę mączną. Zmiksuj na gładką masę. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż placki na dużym ogniu. Na wierzchu powinny pojawić się pęcherzyki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.