Rozgnieć banany widelcem. Ewentualnie zblenduj je blenderem. Dodaj płatki owsiane i wbij dwa jajka. Porządnie wymieszaj i smaż placki na rozgrzanym oleju kokosowym. Jeśli lubisz, możesz zblendować także płatki. Wtedy struktura placuszków będzie bardzo jednorodna.
A może jagodzianki? Sprawdź nasz przepis:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Wymieszaj serki, mąkę, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Masa nie będzie jednorodna. Dopiero gdy składniki się połączą, dodaj białka. Delikatnie wymieszaj. Smaż placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Z obu stron, na rumiany kolor.
Do miski przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Wymieszaj. W oddzielnym naczyniu zmiksuj mleko z masłem. Dodawaj stopniowo mieszankę mączną. Zmiksuj na gładką masę. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż placki na dużym ogniu. Na wierzchu powinny pojawić się pęcherzyki.