Nalewka z orzechów włoskich zielonych. Właśnie teraz pora je zbierać [PRZEPIS]

Nalewka z orzechów jest świetnym lekarstwem na problemy żołądkowe. Świetnie działa w przypadku grypy żołądkowej, a także na ból brzucha. Trzeba jednak wiedzieć, jak ją dobrze przyrządzić. Oto sprawdzony przepis na nalewkę z orzechów włoskich zielonych.

Nalewka z zielonych orzechów

Nalewka z orzechów włoskich. Składniki:

  • 25 sztuk zielonych orzechów włoskich,
  • 0,5 litra spirytusu,
  • 0,5 litra wódki.

Nalewka z orzechów włoskich zielonych. Przygotowanie:

Termin zbioru orzechów włoskich wypada od końca września do października. Dokładny termin dojrzewania orzechów zależy od odmiany i pogody. Pierwsze zbiory można jednak zbierać już na początku lipca. Szczególnie jeśli pogoda dopisuje i za nami ciepła wiosna.

Wszystko, co musisz wiedzieć o orzechach:

Nalewka z orzechów włoskich to świetny pomysł na uzupełnienie domowej spiżarni. Każdy powinien mieć ją w swoich zapasach, bo jest świetnym remedium na problemy żołądkowe. Nalewka z owoców orzecha włoskiego ma specyficzną, bardzo gęstą konsystencję.

Aby ją przygotować, należy zebrać 25 dużych orzechów włoskich. Płuczemy orzechy i drobno je kroimy lub ewentualnie blendujemy. Zielone orzechy bardzo barwią ręce, warto mieć więc rękawiczki jednorazowe na dłoniach. Pokrojone orzechy wkładamy do szklanego naczynia. Zalewamy wszystko spirytusem i wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce na sześć tygodni. Co dwa-trzy dni warto zamieszać nalewkę z orzechów włoskich zielonych.

Zobacz wideo

Na początku nalewka będzie miała jasny kolor, dopiero z czasem nalewka z orzechów włoskich zielonych stopniowo będzie go zmieniała. Na koniec będzie ciemnobrązowa.

Dopiero po tym czasie przelewamy nalewkę do szklanej butelki. Zakręcamy i odstawiamy w chłodnym miejscu. Tak przygotowaną nalewkę z orzechów włoskich zielonych można przechowywać przez kilkanaście miesięcy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA