Syrop z mięty na zimę - domowe remedium na trawienie. Jak go zrobić? Wyjaśniamy

Syrop z mięty na zimę to doskonały sposób na domowe lekarstwo w przypadku problemów żołądkowych. Ale niewiele osób wie, że mięta - zarówno syrop z mięty, jak i herbata z mięty - świetnie gasi pragnienie. Można więc ją pić także w upalne dni! Podpowiadamy, jak zrobić syrop z mięty na zimę.

Syrop z mięty na zimę

Syrop z mięty na zimę. Składniki:

  • 20-30 gałązek świeżych liści mięty zielonej lub ewentualnie pieprzowej,
  • 2 szklanki cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 litry wody.
Zobacz wideo

Syrop z mięty na zimę. Przygotowanie:

Syrop z mięty na zimę najlepiej przygotować latem. Wtedy mięta ma najwięcej składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Gałązki mięty płuczemy, odsączamy. W międzyczasie zagotowujemy wodę. Do wody dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do syropu przekładamy listki mięty. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po jednym dniu wyjmujemy miętę z garnka. Syrop z mięty na zimę przecedzamy i ponownie zagotowujemy. Gorący syrop z mięty przelewamy do butelek lub słoików (wcześniej wyparzonych) i zakręcamy. Ostatnia prosta to pasteryzacja - wystarczy 5-10 minut w gorącej wodzie. Krótki przewodnik po pasteryzacji znajdziesz tu:

Herbata z mięty 

Mięta jest ziołem o wielu zastosowaniach. Jest przede wszystkim źródłem składników odżywczych, na przykład magnezu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy A oraz B3. Syrop z mięty pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Ale nie zawsze mamy ochotę na syrop z mięty.  

W takiej sytuacji warto sięgnąć po herbatę z mięty. Działa równie dobrze na żołądek, a dodatkowo świetnie gasi pragnienie. Herbata z mięty może być podawana na zimno i na gorąco. Wszystko zależy od naszych upodobań.

Więcej o: