Syrop z mięty na zimę najlepiej przygotować latem. Wtedy mięta ma najwięcej składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Gałązki mięty płuczemy, odsączamy. W międzyczasie zagotowujemy wodę. Do wody dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do syropu przekładamy listki mięty. Przykrywamy przykrywką i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po jednym dniu wyjmujemy miętę z garnka. Syrop z mięty na zimę przecedzamy i ponownie zagotowujemy. Gorący syrop z mięty przelewamy do butelek lub słoików (wcześniej wyparzonych) i zakręcamy. Ostatnia prosta to pasteryzacja - wystarczy 5-10 minut w gorącej wodzie. Krótki przewodnik po pasteryzacji znajdziesz tu:
Mięta jest ziołem o wielu zastosowaniach. Jest przede wszystkim źródłem składników odżywczych, na przykład magnezu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy A oraz B3. Syrop z mięty pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Ale nie zawsze mamy ochotę na syrop z mięty.
W takiej sytuacji warto sięgnąć po herbatę z mięty. Działa równie dobrze na żołądek, a dodatkowo świetnie gasi pragnienie. Herbata z mięty może być podawana na zimno i na gorąco. Wszystko zależy od naszych upodobań.