W ostatnim czasie budujemy swoją świadomość dotyczącą tego, co jemy i jak jemy. Mimo to wielu z nas przepuszcza czas pomiędzy palcami, a doba często okazuje się zbyt krótka na to, by przygotowywać niektóre potrawy. Okazuje się jednak, że fastfood wcale nie musi być niezdrowy i kaloryczny. Wystarczy zadbać o to, by wykorzystać odpowiednie składniki. Ten sos do makaronu jest szybki w przygotowaniu i przepyszny, a co najważniejsze, zdefiniujemy go jako element fit naszego stylu życia.
Sos do makaronu w wersji fit. Składniki:
Sos do makaronu w wersji fit. Sposób przygotowania:
Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną kostkę. Następnie zarumień ją na rozgrzanej patelni razem z czosnkiem oraz przyprawami. Wlej pomidory i poczekaj ok. 5 minut, aż odparuje część płynu. Wymieszaj wszystko dokładnie i dodaj ugotowany makaron. Całość przygotowania zajmuje około 10 minut wraz z ugotowaniem makaronu.
Czasami najprostsze przepisy stają się naszymi ulubieńcami. Do sosu można oczywiście dodać ulubione warzywa lub mięso. Jeśli jednak wolicie postawić na nieco większe urozmaicenie, możecie skorzystać z przepisu na fit pesto. Jak je wykonać? Wystarczy zblendować ze sobą orzeszki nerkowców, pęczek pietruszki, dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, olej lniany oraz odrobinę wody. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, a efekt końcowy jest naprawdę nieziemski.