Przetwory z cukinii - jak je przygotować? Podajemy najlepszy przepis

Przetwory z cukinii nie są trudne w przygotowaniu. Zastanawiasz się, jak zachować smaki lata na dłużej? Sezonowa cukinia poczuje się idealnie także w słoiku. Sprawdź, szybki i prosty patent na zdrowe przetwory z cukinii.

Przetwory z cukinii na zimę do słoików - zdrowe i smaczne

Latem każdy, kto jest szczęśliwym właścicielem ogródka warzywnego, z pewnością może liczyć na obfite zbiory cukinii. To łatwe w uprawie warzywo jest typowym letnim smakiem, który warto przechować na dłużej. Cukinia to ciekawa alternatywa dla kiszonego ogórka. Przetwory z cukinii na zimę do słoików nie wymagają dużych nakładów pracy ani czasu, w dalszej części artykułu zdradzamy szczegóły. 

Leczo z cukinii z kiełbasą. Zdjęcie ilustracyjneLeczo z cukinii z kiełbasą - proste, pyszne i... nie trzeba dużo zmywać [PRZEPIS]

Przetwory z cukinią - przepis krok po kroku 

Zanim przejdziemy do konkretów, warto upewnić się, czy mamy na stanie kilka słoików z nakrętką. Jeśli nie, słoiki można kupić lub wykorzystać te po sklepowych przetworach, to o czym należy pamiętać to dobrze zamykane wieko. Listę zakupów potrzebnych do przygotowania przetworów z cukinią prezentujemy poniżej.   

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Cukinia - przetwory. Lista zakupów

  • cukinia
  • woda
  • czosnek 
  • ziele angielskie 
  • liść winogrona 
  • chrzan 
  • gorczyca biała 
  • pieprz i sól 
  • koper 
  • liść laurowy 
  • papryczka chili dla miłośników ostrzejszych smaków 

Znamy już listę produktów, czas przejść do konkretów. Poniżej dowiesz się, jak przygotować smaczne i zdrowe przetwory z cukinii.

Przetwory z cukinii - przepis  

  1. Zaczynamy od przygotowania solanki: litr wody na 1 łyżkę stołową soli.
  2. Wodę z solą zagotowujemy i odstawiamy do momentu, aż ostygnie. 
  3. Cukinię kroimy na długi paski, w zależności od wysokości słoika. 
  4. Do czystych słoików wkładamy: koper, cukinię, chrzan oraz resztę dodatków. W sklepach dostępne są też gotowe przyprawy do ogórków. 
  5. Tak przygotowany słoik zalewamy solanką i odstawiamy na około 3 dni, po tym czasie słoiki należy przenieść w chłodniejsze miejsce i gotowe. 

Cukinię w słoiku zawsze warto mieć pod ręką, jest ona świetnym dodatkiem do wielu innych potraw. Z powodzeniem może posłużyć jako dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami, można ją także dodać do zimowego leczo lub zupy. Miłośnicy ostrych smaków tuż przed zakręceniem słoika powinni dodać odrobinę chili, taka ostra cukinia to świetny patent na imprezy, można ją na przykład dodać do szaszłyków. 

Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę. Zdjęcie ilustracyjneGrillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę

Inne przetwory z cukinii - lista

Jakie jeszcze przetwory z cukinii można zrobić na zimę?

  • Cukinia w zalewie curry
  • Cukinia marynowana z cebulą
  • Cukinia z dodatkiem kurkumy
  • Cukinia z wędzoną papryką
  • Ketchup z cukinii
  • Leczo z cukinią w słoiku
  • Sałatka z cukinii

Zobacz też: Jak przechowywać cukinię? Czy można ją mrozić?

Więcej o: