Latem każdy, kto jest szczęśliwym właścicielem ogródka warzywnego, z pewnością może liczyć na obfite zbiory cukinii. To łatwe w uprawie warzywo jest typowym letnim smakiem, który warto przechować na dłużej. Cukinia to ciekawa alternatywa dla kiszonego ogórka. Przetwory z cukinii na zimę do słoików nie wymagają dużych nakładów pracy ani czasu, w dalszej części artykułu zdradzamy szczegóły.
Zanim przejdziemy do konkretów, warto upewnić się, czy mamy na stanie kilka słoików z nakrętką. Jeśli nie, słoiki można kupić lub wykorzystać te po sklepowych przetworach, to o czym należy pamiętać to dobrze zamykane wieko. Listę zakupów potrzebnych do przygotowania przetworów z cukinią prezentujemy poniżej.
Cukinia - przetwory. Lista zakupów
Znamy już listę produktów, czas przejść do konkretów. Poniżej dowiesz się, jak przygotować smaczne i zdrowe przetwory z cukinii.
Cukinię w słoiku zawsze warto mieć pod ręką, jest ona świetnym dodatkiem do wielu innych potraw. Z powodzeniem może posłużyć jako dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami, można ją także dodać do zimowego leczo lub zupy. Miłośnicy ostrych smaków tuż przed zakręceniem słoika powinni dodać odrobinę chili, taka ostra cukinia to świetny patent na imprezy, można ją na przykład dodać do szaszłyków.
Jakie jeszcze przetwory z cukinii można zrobić na zimę?
Zobacz też: Jak przechowywać cukinię? Czy można ją mrozić?