Agrest - właściwości odżywcze, zastosowanie i garść przepisów. Obowiązkowych tego lata!

Agrest to owoc niezwykle popularny w domowych ogródkach. Nic w tym dziwnego - ze względu na jego właściwości prozdrowotne oraz walory smakowe można zaliczyć go do tzw. superfoods. Poznaj właściwości odżywcze i zastosowanie agrestu oraz kilka przepisów z jego wykorzystaniem.

Agrest – właściwości odżywcze

Agrest to jedyny i niepowtarzalny owoc. Niezwykle aromatyczny, okryty aksamitną skórką, doskonale orzeźwia ze względu na swój lekko cierpki smak. Na dodatek jest bogaty w witaminy i minerały oraz inne składniki wykazujące działanie prozdrowotne. Jeśli dodamy do tego, że jest niskokaloryczny (100 gram owocu to zaledwie 44 kcal) i zawiera duże ilości błonnika (w 100 gramach owocu aż 4,3 grama błonnika), to okaże się, że powinien to być jeden z najbardziej pożądanych owoców w naszym menu.

Oto, co zawiera agrest:

  • witaminy: A, E, C oraz witaminy z grupy B;
  • składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, sód, cynk;
  • luteinę – silny przeciwutleniacz;
  • pektyny (rodzaj błonnika);
  • kwasy organiczne: jabłkowy i cytrynowy;
  • taniny – garbniki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym.

Agrest – jakie witaminy zawiera?

Dietetycy są zgodni co do tego, że warto jeść agrest. Jakie witaminy zawiera ten owoc? Na co mają one wpływ? Agrest jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza C i A. Zawarte w nim witaminy z grupy B zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poniżej przedstawiamy listę witamin, jakie zawiera agrest:

  • witamina C – zwiększa odporność organizmu, ma działanie antyoksydacyjne (usuwa wolne rodniki), jest niezbędna do wchłaniania żelaza i wapnia;
  • witamina A – wzmacnia wzrok, jest niezbędna do prawidłowego widzenia, ma działanie antyoksydacyjne, zbawiennie wpływa na skórę, wzmacnia odporność organizmu;
  • witamina E – ma działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się organizmu, zapobiega tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, wykazuje działanie przeciwnowotworowe;
  • witamina B1 (tiamina) – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca;
  • witamina B2 (ryboflawina) – wspomaga układ odpornościowy, przeciwdziała depresji, jest odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie oczu;
  • witamina B3 (niacyna) – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego;
  • witamina B6 (pirydoksyna) – podnosi odporność, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi;
  • witamina B9 (kwas foliowy) – bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek, szczególnie ważna dla kobiet w ciąży.
Zobacz wideo Ciągle się śpieszysz? Dopada cię stres? Jedz agrest

Agrest – działanie i zastosowanie

Bogactwo zawartych w agreście witamin i minerałów, bardzo wysoka zawartość luteiny oraz obecność kwasów organicznych, pektyny i tanin sprawiają, że agrest ma silne działanie prozdrowotne. Polecany jest zwłaszcza osobom, których oczy są przemęczone, gdyż zawarta w nim luteina zapobiega chorobom oczu, w szczególności zwyrodnieniom plamki żółtej, a dodatkowo chroni oko przed promieniowaniem UVA i UVB. Powinny po niego sięgać kobiety w ciąży oraz osoby z niedokrwistością, z uwagi na zawarte w nim: kwas foliowy i żelazo (oraz ułatwiającą jego przyswajanie witaminę C). W medycynie ludowej zalecano agrest przy obfitym miesiączkowaniu. Spożywanie agrestu zmniejsza ciśnienie krwi, uszczelnia naczynia krwionośne, a także obniża poziom cholesterolu, chroniąc układ krwionośny i serce przed chorobami. Pomaga w odkwaszaniu organizmu i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Wspomaga pracę układu moczowego i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Regularne spożywanie agrestu zapobiega miażdżycy i chorobom serca, jak również wspomaga mineralizację kości i zębów. Pomaga łagodzić objawy zwyrodnienia stawów i zapobiega silnym bólom przy dnie moczanowej.

Agrest stosowany jest jako naturalny sposób na problemy z zaparciami. Wspomaga procesy trawienne i usprawnia pracę jelit. Wzmaga i poprawia apetyt, a jednocześnie daje uczucie sytości. Z uwagi na swoją niskokaloryczność i wysoką zawartość błonnika wskazany jest w diecie osób dbających o sylwetkę. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga pamięć i koncentrację, koi nerwy i łagodzi objawy stresu. Spożywać go można na surowo lub w przetworach. Wykorzystywany jest również w kosmetyce.

Agrest – przeciwwskazania

Mimo tak licznych właściwości prozdrowotnych nie wszyscy mogą bezkarnie jeść agrest. Przeciwwskazania do spożywania tych smacznych i zdrowych owoców to przede wszystkim niektóre choroby przewlekłe. Choć jest to owoc o niskim indeksie glikemicznym, to jednak osoby chore na cukrzycę powinny zachować szczególną ostrożność sięgając po niego. Agrest nie jest także wskazany w diecie osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz zapaleniem okrężnicy i jelit, z uwagi na zawarte w nim taniny i kwasy. W przypadku chorób nerek i dróg moczowych można go spożywać w niewielkich ilościach. Natomiast długotrwałe stosowanie wywarów i naparów z liści agrestu może prowadzić do wypłukania soli mineralnych z organizmu.

Agrest – przepisy

Agrest doskonały jest na surowo – solo bądź w sałatkach, można go mrozić, wycisnąć z niego sok, przygotować konfitury, dżemy czy powidła. Wspaniale nadaje się na kompot (z dodatkiem truskawek czy czerwonej porzeczki), ale także do ciast czy babeczek. Oto kilka sprawdzonych przepisów!

Kompot agrestowo-porzeczkowy

  • 3 szklanki agrestu (może być mieszany: biały i czerwony)
  • 6 szklanek porzeczki (czerwonej, lub z dodatkiem czarnej)
  • 6 łyżek cukru
  • 2,5 l wody

Owoce dokładnie wypłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać cukier, wymieszać, odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

Dżem z agrestu

  • 1 kg agrestu
  • 200 ml wody
  • pół szklanki cukru

Umyty i pozbawiony suchych końcówek agrest wsypać do garnka, zalać wodą i dodać cukier. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, często mieszając. Gdy owoce rozgotują się, a masa będzie miała lepką konsystencję, przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zamknięte słoiki ustawić na zakrętkach i poczekać aż ostygną.

Marmolada agrestowa z bazylią

  • 1 kg agrestu
  • 2 garście świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 kg cukru

Agrest umyć i odszypułkować, wsypać do garnka, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu ok. 35 minut. Dodać liście bazylii i trzymać na ogniu kolejne 15 minut. Dokładnie zmiksować, przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.

Odżywcza maseczka agrestowa

  • 0,5 szklanki agrestu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Owoce umyć i odszypułkować, zmiksować, wymieszać z jogurtem i mąką. Nakładać na twarz omijając okolice oczu. Zmyć po 15 minutach.

Zobacz też: Koktajle odchudzające. Sprawdzone dietetyczne przepisy - z warzywami i owocami

Więcej o:
Copyright © Agora SA