Agrest to jedyny i niepowtarzalny owoc. Niezwykle aromatyczny, okryty aksamitną skórką, doskonale orzeźwia ze względu na swój lekko cierpki smak. Na dodatek jest bogaty w witaminy i minerały oraz inne składniki wykazujące działanie prozdrowotne. Jeśli dodamy do tego, że jest niskokaloryczny (100 gram owocu to zaledwie 44 kcal) i zawiera duże ilości błonnika (w 100 gramach owocu aż 4,3 grama błonnika), to okaże się, że powinien to być jeden z najbardziej pożądanych owoców w naszym menu.
Oto, co zawiera agrest:
Dietetycy są zgodni co do tego, że warto jeść agrest. Jakie witaminy zawiera ten owoc? Na co mają one wpływ? Agrest jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza C i A. Zawarte w nim witaminy z grupy B zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poniżej przedstawiamy listę witamin, jakie zawiera agrest:
Bogactwo zawartych w agreście witamin i minerałów, bardzo wysoka zawartość luteiny oraz obecność kwasów organicznych, pektyny i tanin sprawiają, że agrest ma silne działanie prozdrowotne. Polecany jest zwłaszcza osobom, których oczy są przemęczone, gdyż zawarta w nim luteina zapobiega chorobom oczu, w szczególności zwyrodnieniom plamki żółtej, a dodatkowo chroni oko przed promieniowaniem UVA i UVB. Powinny po niego sięgać kobiety w ciąży oraz osoby z niedokrwistością, z uwagi na zawarte w nim: kwas foliowy i żelazo (oraz ułatwiającą jego przyswajanie witaminę C). W medycynie ludowej zalecano agrest przy obfitym miesiączkowaniu. Spożywanie agrestu zmniejsza ciśnienie krwi, uszczelnia naczynia krwionośne, a także obniża poziom cholesterolu, chroniąc układ krwionośny i serce przed chorobami. Pomaga w odkwaszaniu organizmu i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Wspomaga pracę układu moczowego i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Regularne spożywanie agrestu zapobiega miażdżycy i chorobom serca, jak również wspomaga mineralizację kości i zębów. Pomaga łagodzić objawy zwyrodnienia stawów i zapobiega silnym bólom przy dnie moczanowej.
Agrest stosowany jest jako naturalny sposób na problemy z zaparciami. Wspomaga procesy trawienne i usprawnia pracę jelit. Wzmaga i poprawia apetyt, a jednocześnie daje uczucie sytości. Z uwagi na swoją niskokaloryczność i wysoką zawartość błonnika wskazany jest w diecie osób dbających o sylwetkę. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga pamięć i koncentrację, koi nerwy i łagodzi objawy stresu. Spożywać go można na surowo lub w przetworach. Wykorzystywany jest również w kosmetyce.
Mimo tak licznych właściwości prozdrowotnych nie wszyscy mogą bezkarnie jeść agrest. Przeciwwskazania do spożywania tych smacznych i zdrowych owoców to przede wszystkim niektóre choroby przewlekłe. Choć jest to owoc o niskim indeksie glikemicznym, to jednak osoby chore na cukrzycę powinny zachować szczególną ostrożność sięgając po niego. Agrest nie jest także wskazany w diecie osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz zapaleniem okrężnicy i jelit, z uwagi na zawarte w nim taniny i kwasy. W przypadku chorób nerek i dróg moczowych można go spożywać w niewielkich ilościach. Natomiast długotrwałe stosowanie wywarów i naparów z liści agrestu może prowadzić do wypłukania soli mineralnych z organizmu.
Agrest doskonały jest na surowo – solo bądź w sałatkach, można go mrozić, wycisnąć z niego sok, przygotować konfitury, dżemy czy powidła. Wspaniale nadaje się na kompot (z dodatkiem truskawek czy czerwonej porzeczki), ale także do ciast czy babeczek. Oto kilka sprawdzonych przepisów!
Kompot agrestowo-porzeczkowy
Owoce dokładnie wypłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać cukier, wymieszać, odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Dżem z agrestu
Umyty i pozbawiony suchych końcówek agrest wsypać do garnka, zalać wodą i dodać cukier. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, często mieszając. Gdy owoce rozgotują się, a masa będzie miała lepką konsystencję, przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zamknięte słoiki ustawić na zakrętkach i poczekać aż ostygną.
Marmolada agrestowa z bazylią
Agrest umyć i odszypułkować, wsypać do garnka, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu ok. 35 minut. Dodać liście bazylii i trzymać na ogniu kolejne 15 minut. Dokładnie zmiksować, przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.
Odżywcza maseczka agrestowa
Owoce umyć i odszypułkować, zmiksować, wymieszać z jogurtem i mąką. Nakładać na twarz omijając okolice oczu. Zmyć po 15 minutach.
Zobacz też: Koktajle odchudzające. Sprawdzone dietetyczne przepisy - z warzywami i owocami