Chłodnik z ogórków to jeden z najpopularniejszych rodzajów zupy na zimno w Polsce. Inne to oczywiście chłodnik litewski, czyli chłodnik z botwinki lub hiszpańskie gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy. O tym, jak zrobić tę ostatnią zupę, pisaliśmy w osobnym artykule. Sprawdźcie genialny przepis blogerki:
Tymczasem pora na przepis na chłodnik z ogórków. Jest banalnie prosty i potrzebujecie jedynie kilku składników, które pewnie macie w domu. Sprawdźcie, jak zrobić chłodnik.
Dodatkowo:
Jak zrobić chłodnik? Zaczynamy od ogórków, które myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie solimy je, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut do czasu, aż puszczą sok. W międzyczasie możemy posiekać koperek i wymieszać go z maślanką i czosnkiem. Dodajemy też odciśnięte ogórki. Całość doprawiamy pieprzem i - jeśli to konieczne - solą. Gotowy chłodnik z ogórków wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, by się porządnie schłodził. Podajemy z cząstkami jajek i młodymi ziemniaczkami. Możemy też posypać dodatkową porcją koperku - jego nigdy za wiele.
Chłodnik z ogórków - jak sami widzicie - jest banalnie prosty. Wystarczy kilka składników, minimum wysiłku i nieco cierpliwości, by się schłodził. Zamiast maślanki można użyć kefiru albo jogurtu naturalnego lub greckiego. Do całości można dodać także świeży szczypiorek, która nada nieco więcej wyrazu zupie. Jak zrobić chłodnik? Właśnie tak!
Sprawdźcie też inne przepisy na pyszne warzywne chłodniki. Na upalne lato jak znalazł!
A jaki wy lubicie najbardziej? Chłodnik z ogórków, litewski, a może jeszcze inny?