Zielone koktajle - ze szpinaku, z jarmużem, selerem naciowym lub z pietruszki. Po co je pić?

Zielone koktajle to ulubione napoje celebrytów propagujących na swoich profilach społecznościowych zdrowy tryb życia. Czy faktycznie są tak wartościowe, a jeśli tak to dlaczego?

Koktajle z jarmużem. Dlaczego zielone koktajle są zdrowe?

Zielone koktajle stały się od pewnego czasu bardzo modnym daniem. Wszystko za sprawą celebrytów, którzy za pośrednictwem mediów społecznościowych reklamują zdrowy tryb życia. I o ile ograniczają się do tego, to nie ma w tym nic złego. Zielone koktajle są bowiem faktycznie źródłem cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Ale dlaczego akurat zielone? Otóż zielone warzywa takie jak: jarmuż, szpinak, natka pietruszki czy seler naciowy zawierają w sobie duże ilości chlorofilu, czyli barwnika nadającego roślinom ich zieloną barwę i umożliwiającego przeprowadzanie procesu fotosyntezy. Choć ludzki organizm nie produkuje go i może się bez niego obyć, to jednak bardzo dobrze radzi sobie z jego przyswajaniem. Ponadto warto pamiętać, że chlorofil jest antyoksydantem, co oznacza, że wspiera walkę z wolnymi rodnikami, a także usprawnia pracę układu pokarmowego.

Jednym z najczęściej wykorzystywanych do przygotowywania zielonych koktajli warzyw jest jarmuż. To zapomniane warzywo w ostatnim czasie stało się bardzo popularne. Jarmuż jest jedną z wielu odmian kapusty, która bogata jest przede wszystkim w białko i witaminy C i K. Stanowi potężną dawkę błonnika, a także soli mineralnych, w tym wapnia i potasu. Udowodniono, że jarmuż ma w sobie także sporą ilość polifenoli, które są skuteczną bronią w walce z nowotworami. Koktajle z jarmużem najczęściej przygotowujemy z dodatkiem słodkich owoców takich jak arbuz, winogrona czy ananas.

Koktajl ze szpinaku, czyli mega dawka białka

Koktajl ze szpinaku to dobra alternatywa na zapewnienie organizmowi odpowiedniej podaży białka w przypadku, gdy w naszej diecie nie ma mięsa. Oczywiście jedna porcja nie wystarczy, aby zaspokoić dobowe zapotrzebowanie organizmu. Niemniej jednak szpinak jest jednym ze sprzymierzeńców wegetarian i osób ograniczających ilość produktów mięsnych w diecie. 

Warzywo w postaci świeżych lub mrożonych liści może być spożywane na surowo lub ugotowane. Doskonale nadaje się do zup, makaronów, sałatek czy risotto. Bardzo dobrze nadaje się także do koktajli. 

Koktajl ze szpinaku najczęściej powstaje w oparciu o połączenie go z innymi zielonymi warzywami, np. ogórkiem, ale także z owocami: awokado, mango, brzoskwinią, gruszką, melonem etc. Aby zachował on swoje dietetyczne właściwości, nie powinno się go dosładzać cukrem, a jeśli jest już taka konieczność to lepiej wykorzystać słodki owoc, np. banan lub miód. 

Zobacz wideo Blender po koktajlu wydaje się trudny do wyczyszczenia? Nic z tych rzeczy, przetestuj nasze myki

Koktajl z selera naciowego

Seler naciowy ostatnio pojawia się coraz częściej na naszych stołach. Dotąd w kuchni raczej jego miejsce zajmował tradycyjny seler korzeniowy, który dodajemy zazwyczaj do zup i sosów. Na szczęście  korzyści płynące ze spożywania selera naciowego są tak duże, że warzywo to coraz częściej trafia nie tylko na nasze stoły, ale też do szklanek w postaci pełnego witamin smoothie.

Aby przygotować koktajl z selera naciowego potrzebne będą:

  • pół selera naciowego,
  • 10 liści świeżego szpinaku,
  • awokado,
  • dojrzały banan,
  • szklanka napoju migdałowego.

Seler i szpinak dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do kielicha blendera. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i dodajemy sam miąższ do kielicha blendera. Banana obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze cząstki i dokładamy do reszty składników. Całość zalewamy napojem migdałowym i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Koktajl z pietruszki. Nie tylko korzeń, ale też nać jest niezwykle zdrowa

W przypadku pietruszki zazwyczaj w naszych przepisach widnieje konieczność wykorzystania korzenia. Natka zazwyczaj traktowana jest jako element dekoracyjny - siekamy ją i posypujemy wierzch potrawy. Mało kto zwraca uwagę na fakt, że natka pietruszki jest bardzo cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Pozytywnie wpływa na organizm, przyspieszając trawienie, redukując uczucie wzdęcia, poprawiając stan skóry, wzmacniając serce. 

Natkę pietruszki możemy również wykorzystać do wykonania pożywnego koktajlu. Jak zrobić taki koktajl z pietruszki? Wystarczy połączyć ją z sokiem z cytryny, awokado, mango i odrobiną wody źródlanej i wszystko razem zblendować. 

Zobacz też: Koktajle odchudzające. Sprawdzone dietetyczne przepisy - z warzywami i owocami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.