Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone podsmaż na patelni na odrobinie oleju lub oliwy z oliwek Następnie pokrój drobno cebulę, paprykę i przeciśnij przez praskę czosnek. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa mielonego. Podsmaż przez 10 minut. Dołóż pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami wymieszaj z makaronem. Przełóż do formy do pieczenia. Wcześniej warto natłuścić formę kilkoma łyżkami oliwy. Posyp wszystko startym serem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
A może wegetariańskie kotlety mielone? Przepis na kotlet z żółciaka siarkowego to hit:
Pół bułki namocz w wodzie lub mleku. Powinna być całkowicie zanurzona, nie może być w środku sucha. W międzyczasie pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na patelni. Do miski przełóż mięso mielone, odciśniętą bułkę, jajko. Wszystko solidnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Obtaczaj kotlety mielone w bułce tartej - używaj jej naprawdę niewiele. Możesz tylko posypać bułką dłonie i tak formować kotlety mielone. Smaż z obu stron na ciemnobrązowy, złoty kolor. Kotlety mielone podawaj z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.