Lemoniada z kiszonych cytryn - czy to ma prawo smakować? Oj tak! [PRZEPIS]

Woda z kiszonek - najczęściej z kiszonych ogórków - uznawana jest za napój, który doskonale nawadnia organizm. Wolicie napić się czegoś smaczniejszego? Spróbujcie lemoniady z... kiszonych cytryn.

Lemoniada z kiszonych cytryn to napój, który zyskuje coraz większą popularność. Przepis na nią ma swoje korzenie w kuchni wietnamskiej. Wydaje się wam, że to połączenie nie może dobrze smakować? Przygotujcie kiszone cytryny, a potem pyszną lemoniadę i przekonajcie się sami. 

Kiszone cytryny - przepis

Składniki:

  • 2-3 cytryny (bio lub ekologiczne - bez środków grzybobójczych), 
  • sok wyciśnięty z czterech cytryn,
  • 5-7 łyżek soli,
  • łyżka oliwy,
  • ciepła woda

Jak zrobić kiszone cytryny?

Cytryny myjemy i nacinamy na krzyż, ale nie do końca, ćwiartki powinny zostać połączone. Na dno czystego, wyparzonego słoika wsypujemy odrobinę soli. Następnie do każdego nacięcia wsypujemy po dwie łyżki soli, cytryny wkładamy do słoika. Wlewamy sok wyciśnięty z cytryn i ciepłą wodę (do zakrycia owoców). Na wierzch dodajemy łyżkę oliwy i zakręcamy słoik. Na 5 dni umieszczamy słoik w ciepłym miejscu, raz dziennie odkręcamy, żeby go odgazować. 

Zobacz wideo

Lemoniada z kiszonych cytryn - przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • sok wyciśnięty z 1 ukiszonej cytryny,
  • woda gazowana lub Sprite,
  • szczypta soli do smaku,
  • opcjonalnie: szczypta cukru do smaku,
  • kostki lodu,
  • listki świeżej mięty

Jak zrobić lemoniadę z kiszonych cytryn?

Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki cukru, wlewamy sok z kiszonej cytryny i dopełniamy wodą gazowaną lub Sprite'em do smaku. Mieszamy i doprawiamy szczyptą soli i, ewentualnie szczyptą cukru. Podajemy z listkami świeżej mięty. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.