Lemoniada z kiszonych cytryn to napój, który zyskuje coraz większą popularność. Przepis na nią ma swoje korzenie w kuchni wietnamskiej. Wydaje się wam, że to połączenie nie może dobrze smakować? Przygotujcie kiszone cytryny, a potem pyszną lemoniadę i przekonajcie się sami.
Składniki:
Cytryny myjemy i nacinamy na krzyż, ale nie do końca, ćwiartki powinny zostać połączone. Na dno czystego, wyparzonego słoika wsypujemy odrobinę soli. Następnie do każdego nacięcia wsypujemy po dwie łyżki soli, cytryny wkładamy do słoika. Wlewamy sok wyciśnięty z cytryn i ciepłą wodę (do zakrycia owoców). Na wierzch dodajemy łyżkę oliwy i zakręcamy słoik. Na 5 dni umieszczamy słoik w ciepłym miejscu, raz dziennie odkręcamy, żeby go odgazować.
Składniki (na 1 porcję):
Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki cukru, wlewamy sok z kiszonej cytryny i dopełniamy wodą gazowaną lub Sprite'em do smaku. Mieszamy i doprawiamy szczyptą soli i, ewentualnie szczyptą cukru. Podajemy z listkami świeżej mięty.