Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Może warto przygotować ciasto z truskawkami?
Zanim przystąpisz do przyrządzenia ciasta z czerwoną porzeczką, pamiętaj, aby wyjąć wszystkie składniki wcześniej z lodówki. Jajka czy masło powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj też wcześniej formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Możesz także nasmarować ją łyżką masła.
Porzeczki umyj i odszypułkuj. Dobrze osusz. Odstaw na chwilę. Jeśli przygotowujesz szybkie ciasto z truskawkami, pamiętaj, aby najpierw umyć truskawki, potem odszypułkować. W ten sposób do owoców nie dostanie się zbyt wiele wody.
Wróć do przyrządzania ciasta. Jajka ubij porządnie z cukrem. Masa powinna być gładka i puszysta. Wykorzystaj trzy duże jajka lub cztery mniejsze. Na koniec dodaj przesianą przez sito mąkę i miksuj na niskich obrotach. Kiedy składniki się połączą, przestań. Masa nie może być przebita mikserem. Ciasto wylej na przygotowaną wcześniej blaszkę. Ułóż na niej porzeczki lub, w przypadku szybkiego ciasta z truskawkami, truskawki. Wstaw ciasto z czerwoną porzeczką do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 50-60 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane, ale nie spalone. Kiedy zupełnie ostygnie, posyp je cukrem pudrem. Najlepiej obficie!