Jedni jedzą je na słono, inni na słodko. Niektórzy nawet, zamiast smażyć, pieką je w piekarniku. Bez względu na to, jakie placki ziemniaczane lubisz, to przyda ci się dobry przepis. Jak przygotowuje to danie Magda Gessler? Gwiazda "Kuchennych rewolucji" zdradziła swoją recepturę na pyszne placki.
Jak przygotować placki ziemniaczane Magdy Gessler? Wszystkie potrzebne składniki kupisz w pobliskim sklepie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Następnie odsącz nadmiar wody - w tym celu przełóż masę na sito umieszczone na misce i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody (nie wylewaj jej, będzie ci jeszcze potrzebna). Teraz przełóż masę do miski, dodaj jajka, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z naczynia, w które odsączyłaś/łeś masę, wylej płyn tak, aby na dnie została sama skrobia. Dodaj ją do masy i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę śmietany, dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. Placki smaż z obu stron na złoty kolor.
Tym, którzy lubią jeść placki ziemniaczane w wytrawnej wersji, polecamy przygotować do nich sos pieczarkowy lub zjeść je z dodatkiem twarogu i śmietany. Świetnie smakują również z warzywnym leczo.
Wszystkim łasuchom, którzy decydują się na słodką wersję, proponujemy zjeść placki z cukrem lub musem owocowym. Możesz także polać je czekoladą lub karmelowym sosem.
Jeśli chcesz, aby placki zawsze wychodziły, musisz pamiętać o kilku zasadach: