Placki ziemniaczane Magdy Gessler, czyli najlepszy wybór na szybki wege obiad [PRZEPIS]

Chrupiące placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Można je serwować na wiele różnych sposobów - wyśmienicie smakują zarówno z wytrawnymi dodatkami, jak i na słodko. Szukasz idealnego przepisu na placki ziemniaczane? Wypróbuj placki ziemniaczane Magdy Gessler. Są proste do wykonania i bardzo smaczne.

Jedni jedzą je na słono, inni na słodko. Niektórzy nawet, zamiast smażyć, pieką je w piekarniku. Bez względu na to, jakie placki ziemniaczane lubisz, to przyda ci się dobry przepis. Jak przygotowuje to danie Magda Gessler? Gwiazda "Kuchennych rewolucji" zdradziła swoją recepturę na pyszne placki

Zobacz wideo Placki z batatów

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler. Świetny pomysł na szybki wege obiad 

Jak przygotować placki ziemniaczane Magdy Gessler? Wszystkie potrzebne składniki kupisz w pobliskim sklepie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 12 procent
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Następnie odsącz nadmiar wody - w tym celu przełóż masę na sito umieszczone na misce i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody (nie wylewaj jej, będzie ci jeszcze potrzebna). Teraz przełóż masę do miski, dodaj jajka, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z naczynia, w które odsączyłaś/łeś masę, wylej płyn tak, aby na dnie została sama skrobia. Dodaj ją do masy i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę śmietany, dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. Placki smaż z obu stron na złoty kolor. 

Z czym podawać placki ziemniaczane? 

Tym, którzy lubią jeść placki ziemniaczane w wytrawnej wersji, polecamy przygotować do nich sos pieczarkowy lub zjeść je z dodatkiem twarogu i śmietany. Świetnie smakują również z warzywnym leczo. 

Wszystkim łasuchom, którzy decydują się na słodką wersję, proponujemy zjeść placki z cukrem lub musem owocowym. Możesz także polać je czekoladą lub karmelowym sosem.

Przepis na placki ziemniaczane. O czym warto wiedzieć, przygotowując placki?

Jeśli chcesz, aby placki zawsze wychodziły, musisz pamiętać o kilku zasadach: 

  • nigdy nie należy przygotowywać z młodych ziemniaków - zawierają zbyt dużo wody, która nie pozwoli na osiągnięcie idealnej konsystencji;
  • smaż placki na dobrze rozgrzanym tłuszczu, w przeciwnym razie masa wchłonie zimny olej i placki nie usmażą się dobrze; 
  • placki podawaj od razu po usmażeniu i nie układaj ich jeden na drugim, aby nie straciły swojej chrupkości. 
Więcej o: