Tarta z rabarbarem, bezą, truskawkami, budyniem lub kruszonką. Smaki lata na talerzu [PRZEPISY]

Tarta z rabarbarem to typowo sezonowa potrawa, której smak kojarzy nam się z wakacjami i latem. Oto przepisy na perfekcyjną tartę rabarbarową.

Tarta z rabarbarem i bezą, czyli dobry sposób na szybki deser

Rabarbar jest w naszym kraju bardzo popularną rośliną, którą spotkamy na każdej działce czy w ogródku warzywnym. Doskonale nadaje się na kompot lub do ciasta. Rabarbar dostarcza dużą porcję witamin (A, C, E), a także kwasu foliowego ważnego dla kobiet w ciąży. Ponadto jest źródłem błonnika usprawniającego pracę jelit oraz potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Należy pamiętać jednak, że w rabarbarze znajdują się także spore ilości szczawianów, dlatego spożywanie go nie jest zalecane osobom cierpiącym na kamicę nerkową. 

Tarta z rabarbarem i bezą (tu znajdziesz przepis na ciasto z rabarbarem i bezą) może być dobrym sposobem na przyrządzenie lekkiego deseru. Rabarbar w połączeniu z ciastem kruchym i delikatną bezą doskonale smakuje, a jego kwaskowaty smak przynosi orzeźwienie. Warto pamiętać o tym, aby bezę przygotować odpowiednio wcześniej, gdyż wymaga ona sporo czasu przeznaczonego na suszenie. 

Drożdżówka z rabarbarem. Zdjęcie ilustracyjneDrożdżówka z rabarbarem zamiast budyniu - sprawdź prosty przepis

Tarta z rabarbarem i truskawkami. Słodki pomysł na sezonową przekąskę

Tarta z rabarbarem i truskawkami to kolejny przykład typowo letniego deseru. Tak się składa, że sezon na rabarbar i truskawki pokrywa się, co daje nam możliwość korzystania z tego połączenia smakowego. W tarcie tej idealnie przełamana zostaje kwaśność rabarbaru przez słodycz truskawek. A oto sprawdzona receptura na tartę z rabarbarem i truskawkami.

Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, margaryna do pieczenia, 2 żółtka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 70 g rabarbaru, 10-15 truskawek, 

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną margarynę, 2 żółtka zagniatamy na ciasto kruche. Jeśli konsystencja nie jest zadowalająca, należy dodać śmietanę. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wrzucamy do lodówki na godzinę (oddzielamy mniejszy kawałek, z którego wykonamy kratkę na wierzchu tarty). 
  2. Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni.
  3. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie do tarty (wyklejamy także boki). Spód nakłuwamy widelcem.
  4. Wykładamy rabarbar na ciasto. 
  5. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Układamy na rabarbarze.
  6. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy wzdłuż na wąskie paski. Układamy je na wierzchu tarty na kształt kratki.
  7. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut (180°C).

Tarta z rabarbarem i budyniem

Jeśli nie mamy pod ręką truskawek, które nadają słodkiego posmaku tarcie z rabarbarem, wtedy możemy użyć innego zabiegu, by nadać wypiekowi słodszego smaku, a mianowicie dodać do niego budyń.

Przygotowanie tarty z rabarbarem i budyniem również należy rozpocząć od przygotowania kruchego spodu. Powinno to przebiec identycznie jak w przepisie powyżej. Następnie należy przygotować budyń. Można zrobić go od podstaw lub skorzystać z gotowego budyniu z cukrem. Kiedy będzie gotowy odstawić do wystudzenia. Należy podpiec ciasto kruche z obciążeniem, a rabarbar w tym czasie podsmażyć na patelni. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto kruche, a na nim smażony i odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Fit ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis idealny na upałyFit ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis idealny na upały

Tarta z rabarbarem i kruszonką. Najprostsza i najbardziej efektowna

Tarta z rabarbarem i kruszonką to najprostsza opcja jeśli chodzi o przygotowanie wypieku z rabarbarem. Nie wymaga ona żadnych dodatków, ale należy pamiętać, że sam rabarbar jest w smaku mocno kwaskowaty. Jeśli nam to przeszkadza, wtedy warto podczas podsmażania rabarbaru dodać do niego cukier (ilość zależna jest od naszych preferencji). 

Po przygotowaniu ciasta kruchego należy podzielić je na dwie nierówne części. Większa posłuży do przygotowania spodu, natomiast mniejsza - kruszonki. Aby przygotować kruszonkę, należy mocno schłodzić ciasto kruche (można je włożyć nawet do zamrażalnika). Następnie gdy rabarbar będzie już wyłożony na spód, należy wyjąć porcję ciasta przeznaczoną na kruszonkę i bezpośrednio na niego zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. 

Zobacz też: Pomysł na rabarbar - koktajl, kompot czy biszkopt? Trzy wypróbowane przepisy na rabarbar

Więcej o: