Rabarbar jest w naszym kraju bardzo popularną rośliną, którą spotkamy na każdej działce czy w ogródku warzywnym. Doskonale nadaje się na kompot lub do ciasta. Rabarbar dostarcza dużą porcję witamin (A, C, E), a także kwasu foliowego ważnego dla kobiet w ciąży. Ponadto jest źródłem błonnika usprawniającego pracę jelit oraz potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Należy pamiętać jednak, że w rabarbarze znajdują się także spore ilości szczawianów, dlatego spożywanie go nie jest zalecane osobom cierpiącym na kamicę nerkową.
Tarta z rabarbarem i bezą (tu znajdziesz przepis na ciasto z rabarbarem i bezą) może być dobrym sposobem na przyrządzenie lekkiego deseru. Rabarbar w połączeniu z ciastem kruchym i delikatną bezą doskonale smakuje, a jego kwaskowaty smak przynosi orzeźwienie. Warto pamiętać o tym, aby bezę przygotować odpowiednio wcześniej, gdyż wymaga ona sporo czasu przeznaczonego na suszenie.
Tarta z rabarbarem i truskawkami to kolejny przykład typowo letniego deseru. Tak się składa, że sezon na rabarbar i truskawki pokrywa się, co daje nam możliwość korzystania z tego połączenia smakowego. W tarcie tej idealnie przełamana zostaje kwaśność rabarbaru przez słodycz truskawek. A oto sprawdzona receptura na tartę z rabarbarem i truskawkami.
Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, margaryna do pieczenia, 2 żółtka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 70 g rabarbaru, 10-15 truskawek,
Przygotowanie:
Jeśli nie mamy pod ręką truskawek, które nadają słodkiego posmaku tarcie z rabarbarem, wtedy możemy użyć innego zabiegu, by nadać wypiekowi słodszego smaku, a mianowicie dodać do niego budyń.
Przygotowanie tarty z rabarbarem i budyniem również należy rozpocząć od przygotowania kruchego spodu. Powinno to przebiec identycznie jak w przepisie powyżej. Następnie należy przygotować budyń. Można zrobić go od podstaw lub skorzystać z gotowego budyniu z cukrem. Kiedy będzie gotowy odstawić do wystudzenia. Należy podpiec ciasto kruche z obciążeniem, a rabarbar w tym czasie podsmażyć na patelni. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto kruche, a na nim smażony i odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Tarta z rabarbarem i kruszonką to najprostsza opcja jeśli chodzi o przygotowanie wypieku z rabarbarem. Nie wymaga ona żadnych dodatków, ale należy pamiętać, że sam rabarbar jest w smaku mocno kwaskowaty. Jeśli nam to przeszkadza, wtedy warto podczas podsmażania rabarbaru dodać do niego cukier (ilość zależna jest od naszych preferencji).
Po przygotowaniu ciasta kruchego należy podzielić je na dwie nierówne części. Większa posłuży do przygotowania spodu, natomiast mniejsza - kruszonki. Aby przygotować kruszonkę, należy mocno schłodzić ciasto kruche (można je włożyć nawet do zamrażalnika). Następnie gdy rabarbar będzie już wyłożony na spód, należy wyjąć porcję ciasta przeznaczoną na kruszonkę i bezpośrednio na niego zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
Zobacz też: Pomysł na rabarbar - koktajl, kompot czy biszkopt? Trzy wypróbowane przepisy na rabarbar