Bez wątpienia pierogi są daniem, które zdecydowana większość Polaków uwielbia i często gości na swoich stołach. Dotyczy to głównie pierogów ruskich, czyli takich, w których nadzienie to połączenie ziemniaków z serem w różnych proporcjach w zależności od rejonu. Jednak w sezonie letnim pierogi ruskie schodzą na drugi plan, a na stół wjeżdżają te z owocowym nadzieniem. Zdecydowana większość polskich owoców sezonowych nadaje się do pierogów. Doskonale smakują te z wiśniami, borówkami, czereśniami czy jabłkami. Ale w czerwcu królują przede wszystkim pierogi z truskawkami. Przepis na nie jest prosty i nawet początkujący kucharze są w stanie przygotować smaczne danie, pod warunkiem, że poznają kilka tricków.
Bez wątpienia kluczem do udanych pierogów z truskawkami jest ciasto. To od niego zależy czy będą one smaczne i nie rozpadną się w trakcie gotowania. Sekretem jest odpowiednio przygotowane i wywałkowane ciasto. Na przygotowanie jednej porcji pierogów z truskawkami potrzebne będą:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, sól i ciepłe masło oraz odrobinę wody. Nie wlewamy od razu całej, tylko w miarę wyrabiania ciasta ciągle badając jego sprężystość. Ciasto możemy wyrobić ręcznie lub z użyciem robota kuchennego. Gdy będzie gotowe, owijamy je woreczkiem i zostawiamy, by odpoczęło. Możemy je także włożyć na chwilę do lodówki.
Zobacz też: Ciasto na pierogi: przepis. Jak lepić pierogi?
Jak zrobić pierogi z truskawkami? Kiedy mamy już gotowe ciasto możemy przygotować truskawki. Myjemy je, polewając obficie zimną wodą. Następnie pozbawiamy szypułek i pozwalamy wyschnąć nadmiarowi wody. Możemy je delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki, w zależności od tego, jakiej wielkości będą nasze pierożki.
Gdy truskawki będą gotowe, sięgamy po ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na duże okrągłe placki. Wycinamy w nich mniejsze kółeczka (np. z pomocą szklanki lub specjalnej wykrawaczki). Na każdy z nich nakładamy kilka cząstek truskawek. Dokładnie sklejamy ciasto, sprawdzając za każdym razem czy się nie otworzyło.
W międzyczasie zagotuj wodę w dużym niskim garnku. Posól ją lekko. Gdy zawrze, zmniejsz gaz tak, aby tylko delikatnie bulgotała. Wkładaj partię kilku pierogów. Od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotuj około 4 minut.
Podawaj gorące z dodatkiem odrobiny kwaśnej śmietany.
Ile kcal mają pierogi z truskawkami? Niestety nie mamy dobrych wiadomości dla osób na diecie. Choć pierogi z truskawkami są smakowite, to jednak nie należą do dań niskokalorycznych. Jeden pieróg to około 50 kcal, a jak wiadomo, na jednym nigdy się nie kończy. Jeśli dodatkowo polejemy je śmietaną, uzyskamy danie o wysokiej zawartości tłuszczu. Dlatego też pierogi z truskawkami ze względu na ilość kcal nie powinny zbyt często gościć na naszych talerzach, ale raz w roku, w pełni sezonu truskawkowego na pewno nikomu nie zaszkodzą.
Zobacz też: Co można zrobić z truskawek? Pierogi z truskawkami! Przepis babci Jadzi zawsze się sprawdza