Zjadasz tylko środek bobu, a łupinę wyrzucasz? Błąd! Zrób z niej czipsy

Zdrowe warzywne czipsy to już żadna nowość. Te zrobione ze skórek ziemniaków też już oswoiliśmy. Skoro mamy sezon na bób, to robimy czipsy z jego łupinek. Specjalnie dla was przetestowaliśmy przepis.

Wreszcie mamy sezon na bób. Można go jeść zarówno solo, jak i jako element różnych dań. Ale pojawia się tu ważne pytanie: czy po ugotowaniu zjadacie bób ze skórką, czy bez niej? Jeśli łuskacie bób, pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie jego łupin. Zróbcie z nich... czipsy. Próbowaliśmy tego specyfiku - czipsy są bardzo smaczne!

Czipsy ze skórek bobu - przepis

Składniki:

  • łupinki ugotowanego bobu,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • przyprawy: granulowany czosnek, wędzona papryka lub inne ulubione zioła (ok. 2 łyżeczek),
  • sól i szczypta pieprzu do smaku.
Zobacz wideo

Jak zrobić czipsy ze skórek bobu?

Oliwę wlewamy do miseczki, dodajemy przyprawy, sól i pieprz, mieszamy. Na blasze rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy osuszone skórki bobu i polewamy marynatą. Mieszamy rękami, by każda była obtoczona w oliwie z przyprawami. Rozkładamy je równomiernie na papierze. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 st. C. 

Nasze wskazówki po przygotowaniu czipsów:

  • kontrolujcie czas pieczenia - skórki powinny się ładnie zezłocić, ale nie spalić. My piekliśmy je trochę za krótko i nie wszystkie były przyjemnie chrupiące,
  • dostosujcie ilość przypraw do ilości łupinek - czipsy powinny być dość intensywne,
  • pamiętajcie, by skórki osuszyć przed pieczeniem!

Chcecie więcej przepisów na pyszne chipsy z warzyw? Zajrzyjcie tutaj:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.