Wreszcie mamy sezon na bób. Można go jeść zarówno solo, jak i jako element różnych dań. Ale pojawia się tu ważne pytanie: czy po ugotowaniu zjadacie bób ze skórką, czy bez niej? Jeśli łuskacie bób, pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie jego łupin. Zróbcie z nich... czipsy. Próbowaliśmy tego specyfiku - czipsy są bardzo smaczne!
Składniki:
Oliwę wlewamy do miseczki, dodajemy przyprawy, sól i pieprz, mieszamy. Na blasze rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy osuszone skórki bobu i polewamy marynatą. Mieszamy rękami, by każda była obtoczona w oliwie z przyprawami. Rozkładamy je równomiernie na papierze. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Nasze wskazówki po przygotowaniu czipsów:
Chcecie więcej przepisów na pyszne chipsy z warzyw? Zajrzyjcie tutaj: