Kotleciki z cukinii - proste przepisy na szybki posiłek. Wykonanie krok po kroku

Kotleciki z cukinii to doskonała propozycja letniego obiadu. Danie jest szybkie, smaczne, a do tego sycące. Cukinia posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Poznaj wyjątkowe przepisy na obiad z cukinii.

Kotleciki z cukinii są banalnie proste, ale przy tym potrafią być niczym wykwintne danie, które sprawdzi się nawet na eleganckim obiedzie. Dodatkowo należy wspomnieć, że jest ono niezwykle odżywcze, a tym samym bardzo dobre dla naszego organizmu.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Kotleciki z cukinią - danie, dobre na każdą okazję

Kotleciki z cukinią to potrawa, którą pokocha wielu. Jest prosta, pożywna, bogata w witaminy, a przy tym niezwykle lekka. Dlatego też z pełnym powodzeniem możemy cieszyć się jej smakiem, nawet wtedy, gdy jesteśmy na diecie i dbamy o linię. Cukinia posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Oto kilka z nich:

  • Cukinia jest bogata w potas, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecany zwłaszcza dla osób, które zmagają się z chorobami autoagresyjnymi.
  • Warzywo posiada wysoką zawartość żelaza oraz magnezu. Niwelując tym samym zmęczenie.
  • Cukinia zawiera w sobie witaminy: C, PP, B oraz K.
  • Cukinia znakomicie oczyszcza organizm, dlatego, też nierzadko jest ona głównym składnikiem kuracji detoksykujących.
  • Ogromną zaletą warzywa jest także to, iż wspomaga ono procesy trawienne.

Kotleciki z cukinii i marchewki - proste połączenie, które daje niepowtarzalny smak

Kotleciki z cukinii i marchewki to klasyka kulinarnego gatunku, ale z drugiej strony, danie to posiada wyjątkowy smak i konsystencję. Kotleciki w wersji marchewkowo-cukiniowej, zrobią prawdziwą furorę na niejednym stole. Poniżej prosty przepis, który zakończy się zawsze kulinarnym powodzeniem:

Składniki:

  • około 1-2 cukinii - w zależności od wielkości,
  • duża cebula,
  • 3 marchewki,
  • około 2-3 ziemniaków,
  • 2 jaja,
  • około 250 gram bułki tartej,
  • około 2-3 łyżeczek skrobi,
  • szczypiorek - można pominąć, jeżeli nie przepadamy za "zielonym";
  • przyprawy - wedle upodobania,
  • olej roślinny do smażenia.

Wykonanie krok po kroku: 

  1. W pierwszej kolejności myjemy warzywa. Następnie obieramy je.
  2. Dalej przechodzimy do szatkowania. W tym celu możemy użyć specjalistycznej maszynki bądź zwykłej tarki. W takim przypadku najlepsze będą grube oczka.
  3. W trzecim kroku zajmujemy się formowaniem kotletów. Wcześniej przygotowane warzywa zostawiamy na kilka minut - aby puściły soki. Następnie dokładamy posiekany szczypior, przyprawy, skrobię, jaja oraz część bułki tartej. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i formujemy kotleciki.
  4. Dalej obtaczamy je w bułce tartej i przechodzimy do smażenia. Uwaga: Pamiętajmy o tym, aby ogień był stosunkowo mały.
  5. Kotleciki podajemy z ziemniakami, surówką, kaszą lub same. Mogą posłużyć jako pełny obiad lub wczesna kolacja.

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej - przepis dla miłośników nieoczywistych rozwiązań

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej to kolejna z propozycji letniego, ale pożywnego obiadu. Ubogacona wersja gwarantuje nam pełnowartościowy posiłek i z pewnością znakomicie zaspokoi największy głód niejednego głodomora. Oto i receptura:

Składniki:

  • około 2 szklanek kaszy jaglanej,
  • 2-3 cukinie,
  • 2 marchewki duże,
  • cebula,
  • 1-2 jajka,
  • pietruszka, szczypior - ilość wedle uznania;
  • około szklanki bułki tartej - będzie potrzebna do obtoczenia,
  • przyprawy - takie, które lubimy.

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku zajmujemy się ugotowaniem kaszy jaglanej. Pamiętajmy jednak o tym, aby nie była ona zbyt rozgotowana. Najbezpieczniej będzie trzymać się wytycznych na opakowaniu.
  2. Dalej przechodzimy do warzyw. Standardowo myjemy je dokładnie i obieramy ze skórki.
  3. Następnie drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
  4. Dalej dokładamy pozostałe składniki. Wszystko ze sobą mieszamy. (Pomijamy bułkę tartą - będzie potrzebna w kolejnym etapie).
  5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce.
  6. W szóstym kroku przechodzimy do smażenia.
  7. Całość możemy posypać szczypiorkiem.
  8. Danie jest gotowe. Możemy jeść je samodzielnie lub z dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA