Kotleciki z cukinii są banalnie proste, ale przy tym potrafią być niczym wykwintne danie, które sprawdzi się nawet na eleganckim obiedzie. Dodatkowo należy wspomnieć, że jest ono niezwykle odżywcze, a tym samym bardzo dobre dla naszego organizmu.
Zobacz wideo
Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Kotleciki z cukinią - danie, dobre na każdą okazję
Kotleciki z cukinią to potrawa, którą pokocha wielu. Jest prosta, pożywna, bogata w witaminy, a przy tym niezwykle lekka. Dlatego też z pełnym powodzeniem możemy cieszyć się jej smakiem, nawet wtedy, gdy jesteśmy na diecie i dbamy o linię. Cukinia posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Oto kilka z nich:
- Cukinia jest bogata w potas, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecany zwłaszcza dla osób, które zmagają się z chorobami autoagresyjnymi.
- Warzywo posiada wysoką zawartość żelaza oraz magnezu. Niwelując tym samym zmęczenie.
- Cukinia zawiera w sobie witaminy: C, PP, B oraz K.
- Cukinia znakomicie oczyszcza organizm, dlatego, też nierzadko jest ona głównym składnikiem kuracji detoksykujących.
- Ogromną zaletą warzywa jest także to, iż wspomaga ono procesy trawienne.
Kotleciki z cukinii i marchewki - proste połączenie, które daje niepowtarzalny smak
Kotleciki z cukinii i marchewki to klasyka kulinarnego gatunku, ale z drugiej strony, danie to posiada wyjątkowy smak i konsystencję. Kotleciki w wersji marchewkowo-cukiniowej, zrobią prawdziwą furorę na niejednym stole. Poniżej prosty przepis, który zakończy się zawsze kulinarnym powodzeniem:
Składniki:
- około 1-2 cukinii - w zależności od wielkości,
- duża cebula,
- 3 marchewki,
- około 2-3 ziemniaków,
- 2 jaja,
- około 250 gram bułki tartej,
- około 2-3 łyżeczek skrobi,
- szczypiorek - można pominąć, jeżeli nie przepadamy za "zielonym";
- przyprawy - wedle upodobania,
- olej roślinny do smażenia.
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszej kolejności myjemy warzywa. Następnie obieramy je.
- Dalej przechodzimy do szatkowania. W tym celu możemy użyć specjalistycznej maszynki bądź zwykłej tarki. W takim przypadku najlepsze będą grube oczka.
- W trzecim kroku zajmujemy się formowaniem kotletów. Wcześniej przygotowane warzywa zostawiamy na kilka minut - aby puściły soki. Następnie dokładamy posiekany szczypior, przyprawy, skrobię, jaja oraz część bułki tartej. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i formujemy kotleciki.
- Dalej obtaczamy je w bułce tartej i przechodzimy do smażenia. Uwaga: Pamiętajmy o tym, aby ogień był stosunkowo mały.
- Kotleciki podajemy z ziemniakami, surówką, kaszą lub same. Mogą posłużyć jako pełny obiad lub wczesna kolacja.
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej - przepis dla miłośników nieoczywistych rozwiązań
Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej to kolejna z propozycji letniego, ale pożywnego obiadu. Ubogacona wersja gwarantuje nam pełnowartościowy posiłek i z pewnością znakomicie zaspokoi największy głód niejednego głodomora. Oto i receptura:
Składniki:
- około 2 szklanek kaszy jaglanej,
- 2-3 cukinie,
- 2 marchewki duże,
- cebula,
- 1-2 jajka,
- pietruszka, szczypior - ilość wedle uznania;
- około szklanki bułki tartej - będzie potrzebna do obtoczenia,
- przyprawy - takie, które lubimy.
Wykonanie:
- W pierwszym kroku zajmujemy się ugotowaniem kaszy jaglanej. Pamiętajmy jednak o tym, aby nie była ona zbyt rozgotowana. Najbezpieczniej będzie trzymać się wytycznych na opakowaniu.
- Dalej przechodzimy do warzyw. Standardowo myjemy je dokładnie i obieramy ze skórki.
- Następnie drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
- Dalej dokładamy pozostałe składniki. Wszystko ze sobą mieszamy. (Pomijamy bułkę tartą - będzie potrzebna w kolejnym etapie).
- Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce.
- W szóstym kroku przechodzimy do smażenia.
- Całość możemy posypać szczypiorkiem.
- Danie jest gotowe. Możemy jeść je samodzielnie lub z dodatkami.