Makaron z cukinii z boczkiem i sosem śmietanowym - smaczna alternatywa dla klasycznej wersji

Makaron z cukinii jest nie tylko zdrowy, ale też dietetyczny. Zastanawiasz się, jak wprowadzić warzywa do menu? Sprawdź prosty przepis na ten niezwykły makaron w towarzystwie sycących dodatków.

Po obiedzie na bazie tradycyjnego makaronu może pojawić się uczucie ciężkości i przejedzenia. Nic dziwnego: makaron jest źródłem węglowodanów, które w nadmiarze przyczyniają się też do większej wagi. W sklepach możemy znaleźć ciekawe alternatywy, jak makaron z soczewicy czy makaron z groszku. Latem warto wykorzystać także sezonowe warzywa i spróbować przygotować makaron samodzielnie. Jak zrobić makaron z cukinii z dodatkiem boczku? Sprawdź przepis poniżej. 

Jak zrobić makaron z cukinii z boczkiem i śmietanowym sosem? - sezon w pełni 

Pełnia lata oznacza sezon na cukinię, właściciele nawet małych ogródków działkowych mogą liczyć na naprawdę dużą nadwyżkę tego popularnego warzywa. Oprócz tradycyjnego, leczo, placków z cukinii, czy cukinii z grilla warto też trochę poeksperymentować, szczegóły prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Makaron z cukinii: przepisy. Lista składników


Przed przystąpieniem do pracy zawsze warto sprawdzić, czy mamy pełną listę produktów, czasami nawet mały dodatek robi wielką różnicę. Pełną listę produktów z przepisu na makaron z cukinii z boczkiem prezentujemy poniżej. 

  • oliwa - 1 łyżka stołowa 
  • czosnek - 2 ząbki
  • cukinia - 2 sztuki 
  • boczek wędzony - 120 g 
  • cebula - 1 sztuka 
  • śmietana 30 % - ok. 60 ml 
  • tarty parmezan - 4 łyżki stołowe 
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki stołowe 

Makaron z cukinii z boczkiem i sosem śmietanowym - instrukcja krok po kroku 

Oto banalny przepis na makaron z cukinii z boczkiem i sosem śmietanowym:

  1. Cukinię należy umyć i przepuścić przez tarkę lub użyć specjalnego urządzenia do robienia makaronu z warzyw.
  2. Tak powstałe nitki można skrócić do dowolnej długości. 
  3. Na patelni należy podsmażyć cebulę, którą wcześniej kroimy w kostkę. 
  4. W kolejnym dodajemy pokrojony na małe kawałki boczek i następnie czosnek. 
  5. Po chwili należy dodać nitki cukinii i całość doprawić. 
  6. Na koniec dodajemy śmietanę i parmezan. Całość należy razem wymieszać i chwilę pogotować. 

Sos z cukinii do makaronu - przepis 

Każdy, kto nie chce rezygnować z tradycyjnego makaronu i jednocześnie chce cieszyć się letnim smakiem cukinii, może potraktować to uniwersalne warzywo w formie sosu. Szczegóły poniżej. 

Sos z cukinii do makaronu - lista składników 

  • cukinia - 3 kg 
  • cebula - 1 kg 
  • papryka czerwona - 1 kg 
  • sól - 1 łyżka stołowa 
  • curry - 1 łyżka stołowa 
  • papryka słodka - 1 łyżka stołowa 
  • pieprz - 1 łyżka stołowa 
  • ocet - 2 szklanki 
  • cukier- 1 kg 

Sos z cukinii do makaronu przygotowanie:  

  1. Cukinię należy umyć i pokroić w kostkę. 
  2. Cebulę i paprykę także kroimy w kostkę. 
  3. W kolejnym kroku warzywa zasypujemy solą i odstawiamy na około 7 godzin. 
  4. Kolejny krok to zagotowanie octu z cukrem i warzywami. 
  5. Następnie dodajemy przecier z pomidorów, słodką paprykę, curry i całość gotujemy przez kolejne 5 minut. 
  6. Na koniec sos należy przełożyć do czystych i suchych słoików, które zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 

Zobacz też: Jak przechowywać cukinię? Czy można ją mrozić?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.