Po obiedzie na bazie tradycyjnego makaronu może pojawić się uczucie ciężkości i przejedzenia. Nic dziwnego: makaron jest źródłem węglowodanów, które w nadmiarze przyczyniają się też do większej wagi. W sklepach możemy znaleźć ciekawe alternatywy, jak makaron z soczewicy czy makaron z groszku. Latem warto wykorzystać także sezonowe warzywa i spróbować przygotować makaron samodzielnie. Jak zrobić makaron z cukinii z dodatkiem boczku? Sprawdź przepis poniżej.
Jak zrobić makaron z cukinii z boczkiem i śmietanowym sosem? - sezon w pełni
Pełnia lata oznacza sezon na cukinię, właściciele nawet małych ogródków działkowych mogą liczyć na naprawdę dużą nadwyżkę tego popularnego warzywa. Oprócz tradycyjnego, leczo, placków z cukinii, czy cukinii z grilla warto też trochę poeksperymentować, szczegóły prezentujemy poniżej.
Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin
Makaron z cukinii: przepisy. Lista składników
Przed przystąpieniem do pracy zawsze warto sprawdzić, czy mamy pełną listę produktów, czasami nawet mały dodatek robi wielką różnicę. Pełną listę produktów z przepisu na makaron z cukinii z boczkiem prezentujemy poniżej.
- oliwa - 1 łyżka stołowa
- czosnek - 2 ząbki
- cukinia - 2 sztuki
- boczek wędzony - 120 g
- cebula - 1 sztuka
- śmietana 30 % - ok. 60 ml
- tarty parmezan - 4 łyżki stołowe
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki stołowe
Makaron z cukinii z boczkiem i sosem śmietanowym - instrukcja krok po kroku
Oto banalny przepis na makaron z cukinii z boczkiem i sosem śmietanowym:
- Cukinię należy umyć i przepuścić przez tarkę lub użyć specjalnego urządzenia do robienia makaronu z warzyw.
- Tak powstałe nitki można skrócić do dowolnej długości.
- Na patelni należy podsmażyć cebulę, którą wcześniej kroimy w kostkę.
- W kolejnym dodajemy pokrojony na małe kawałki boczek i następnie czosnek.
- Po chwili należy dodać nitki cukinii i całość doprawić.
- Na koniec dodajemy śmietanę i parmezan. Całość należy razem wymieszać i chwilę pogotować.
Sos z cukinii do makaronu - przepis
Każdy, kto nie chce rezygnować z tradycyjnego makaronu i jednocześnie chce cieszyć się letnim smakiem cukinii, może potraktować to uniwersalne warzywo w formie sosu. Szczegóły poniżej.
Sos z cukinii do makaronu - lista składników
- cukinia - 3 kg
- cebula - 1 kg
- papryka czerwona - 1 kg
- sól - 1 łyżka stołowa
- curry - 1 łyżka stołowa
- papryka słodka - 1 łyżka stołowa
- pieprz - 1 łyżka stołowa
- ocet - 2 szklanki
- cukier- 1 kg
Sos z cukinii do makaronu przygotowanie:
- Cukinię należy umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę i paprykę także kroimy w kostkę.
- W kolejnym kroku warzywa zasypujemy solą i odstawiamy na około 7 godzin.
- Kolejny krok to zagotowanie octu z cukrem i warzywami.
- Następnie dodajemy przecier z pomidorów, słodką paprykę, curry i całość gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Na koniec sos należy przełożyć do czystych i suchych słoików, które zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Zobacz też: Jak przechowywać cukinię? Czy można ją mrozić?